Felavatták a megújított városközpontot
2013.11.04.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hezAdd az iWiW-hez
-
A városközpont megújításával kapcsolatban eddig is sokszor adtunk tájékoztatást. Most egy ünnepélyes aktussal felavatásra került a közel a 3 éves előkészítő és az április elejétől tartó kivitelezési munka. Befejeződtek a munkálatok, amelynek anyagi forrását az ÉMOP-3.1.2/A-09-2f-2011-0003 pályázaton nyert összeg - és persze nem kevés a város által biztosított saját pénz - adta. Ez alkalomból szerveződött az avató ünnepség.
      Tulajdonképpen a sors fintora - és az időjárás kegyetlensége - okán került az avató átadás helye a Város Művelődési Központ és Könyvtár aulájába. Végülis a helyválasztás nem csak készerűség, hanem - ahogyan arra Mezőfi Zoltán polgármester is rámutatott - némiképp szerencse is. Hiszen városszerte mindenki a buszforduló kialakításáról beszél, és az eredeti terv szerint ez a hely lett volna az ünnepség terepe. Ugyanakkor fontos mindenkivel tudatni, hogy maga a buszforduló kb. egyharmadát tette ki annak a műveletsornak (és költségnek), ami megvalósult a városközpont élhetőbbe, szebbé, és funkcionálisan is gazdagabbé tétele érdekében. A felsorolást már többször megtettük, de itt mindenképpen szükséges megismételni. A legfőbb akcióterület a Zrínyi utca, a Kossuth utca, és az általa közrefogott terület, a Piac tér megújítása, közösségi tér létrehozása. Új parkolók, zöld területek kialakítása, járdák építése, utak burkolatának korszerű felújítása. Ezen kivül megújult az általános iskola. Teljes külső megszépülése nem csak karbantartó vakolás, hanem korszerű hőszigetelt ablakok beépítése, és a teljes felület hőszigetelése. Mindezzel együtt az oktatási intézményhez tartozó terület bekerítésre került. A következő amit szükséges említeni, az iskola téri park felújítása, új belső utak építése, utcabútorok elhelyezése, és a növényzet egy részének fiatal cserjékre, fákra, dísznövényekre cserélése. A következő ugyancsak fontos projektelem a művelődési központ előtti park felújítása, valamint az intézmény aulájának és vizesblokkjainak korszerűsítése. És ugyancsak ehhez a beruházáshoz tartozott, hogy konzorciumi partnerek, a Lomen Kft. és a Pelatte Trade Kft. is kapcsolódtak a városközpont megszépítéshez. Ilyen módon tehát az avatás egyik helyszín helyett egy másik, ugyanolyan értéket képviselő helyen, a művelődési központ immár megszépült aulájában történt.
      A Himnusz hangjai után több énekversenyt nyert fiatal énekes, Hoffman Edina tette még ünnepélyesebbé az alkalmat, majd Meződi Zoltán polgármester köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Gutyán Gergely, a NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője mondott beszédet. Ráirányította a figyelmet, hogy az ügynökség több projekt támogatásával is tett Nógrád megye fejlesztéséért, valamint bizutatta a vállalkozókat, hogy - miként a jelenlegi két konzorciumi partner - ha lehetőség van érdemes önkormányzati kezdeményezéshez kapcsolódni.
      Nagy Gábor a fő kivitelező, Penta Kft. ügyvezető igazgatója sikeresnek mondta a várossal kialakult együttműködést, és osztozik minden jelenlévő örömében, hogy a rövid határidő ellenére időben és jó minőségben sikerült befejezniük a közbeszerzésen elnyert megbízatást.
      Tóth Ferenc katolikus plébános, Molnárné Tóth Erzsébet református lelkipásztor és Zsugyel Kornél Evangélikus lelkipásztor a Rétságon működő történelmi egyházak képviselőiként áldották meg a létesítményeket és azt az létrehozó, illetve majd használó embereket.
      Következett a jelképes avatás, amely a hely jellegzetessége mellett valóban szimbolizálta, hogy a művelődési központ aulájából, az nemzetiszínű szalag átvágásával megnyílik az út az egész városközpont felé, amelyet ezen túl teljes joggal használhat a város lakossága. Büszke is lehet rá, és bízhatunk benne, hogy összefogással vigyáz is rá, hogy sokáig szép és hasznos maradjon. (Korábbi cikkünkben szóltunk róla, hogy a buszforduló műszaki átadása is megtörtént, de a forgalom oda történő áthelyezéséhez még különféle eljárásokat kell eszközölni. Amint a buszok is birtokba veszik a területet, arról külön beszámolunk.)
      A Szózat hangjait követően a Városháza dísztermében egy szerény fogadáson látta vendégül a város polgármestere az ünnepségre érkezőket, közöttük többen Budapestről, Salgótarjánból és más távoli helyekről látogattak rendezvényünkre. A pohárköszöntő után - mint hasonló esetekben - mód nyít a közvetlen eszmecserékre, a különféle szereplők közötti egyeztetésre.
     Képeinkkel most csupán az épületen belüli eseményekről tudunk beszámolni, ellenben felhívjuk a figyelmet korábbi képes riportunkra, amelyben részletesen bemutatjuk a megújult utakat tereket, parkokat, intézményeket.
GiK 
.
.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-