Megújultak parkjaink
2013.10.08.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hezAdd az iWiW-hez
-
A városközpont felújításával kapcsolatos munkálatokról sokszor beszámololtunk. Áttekintő cikkben és egy-egy rész befejezésekor, átadásakor. Így legutóbb a piactér közlekedésnek visszaadásáról, valamivel korábban a művelődési központ és az iskola előrehaladásáról befejezéséről adtunk képes riportot. Van azonban a projektnek egy - illetve kettő - olyan eleme, ami kezdetben, ameddig nem látszottak az eredmények, sok vitát váltottak ki. Ezek a parkok.
      A pályázat harmadik fordulójának kiegészítésekor a képviselő-testületnek sikerült elérni, hogy az intézmények előtti parkok is bele kerüljenek a pályázat által részben finanszírozott műveletek közé. Így lett remény a művelődési központ és az iskola előtti park átépítésére, használhatóvá tételére.
      A viták a munkák elkezdése után lángoltak fel a fórumokon, a közösségi oldalakon és a közbeszédben. Nevezetesen, hogy a területek korszerűsítéséhez néhány elöregedett, beteg, szakadozott fát ki kellett vágni. Őszintén szólva jómagam is harcos védelmezője vagyok minden köztéri örökzöldnek és lombhullatónak, de tudomásul kell venni, hogy a fák sem élnek örökké. Időként bizony ki kell vágni a szépségüket veszített példányokat. Fontos persze, hogy kerüljön helyette új. No ez az ami joggal adhatott okot a méltatlanságra, mert Rétságon az elmúlt időben - hiába írja elő törvény - sok volt a fakivágás, de alig volt telepítés. (Egy magánkezdeményezéről honlapunk is beszámolt, másról nem tudunk.)
      Most pedig olyan történik, ami eddig nem volt. A kivágott fák helyén új park épült, és ma láthatóan új fákkal, cserjékkel, bokrokkal.
      De nem csak növények kerülnek a területre, hanem világítás (az Iskola téri parkba) és úgynevezett utcabútorok is. Padok, hulladékgyűjtő edények. Igazán hangulatos pihenőhelyek, vagy akár a fiataloknak - főként a szerelmeseknek - afféle homályba burkolózó Holdfigyelő, intim beszélgetésre, találkára alkalmas helyek képződtek a padokkal. De a kisebbek is jól jártak, mert az iskolával szembeni parkrészbe került áttelepítésre a "kicsik játszótere". Bekerítve, biztonságos időtöltést tesz lehetővé új helyen a valamikor a szülők összefogásával megvalósított, több játékot tartamazó együttes.
      Már láthatók a parkok növényekkel telepítve, de tény, hogy igazából csak akkor készülnek el, amikor a vetett pázsitfű kihajt, zöldel, és teljes pompájában jövő nyáron, vagy inkább pár év után év után fog széppé válni, amikor az ültetett fák egyre nagyobb lombot hoznak.
     Többen megállítottak emberek, akiknek eleinte nem teszett az ötlet, de most már látja, hogyan alakultak át ezek a valamikor zölddel beboruló, virágos terek. Elégedett válaszok visszaigazolásai a várásépítő szándéknak. Különösen üdvözlik a padok elhelyezését, hiszen ha jól meggondoljuk nemigen volt közterületen olyan hely eddig, ahol nyugodtan le lehetett ülni. Pihenni beszélgetni, a friss ózondús levegőt szívni.
      Arról is szólni kell, hogy nem mindenki örül az új parkoknak. Legalábbis a cselekedeteik nem azt mutatják, hogy funkciójuknak megfelelően szeretnék igénybe venni az új lehetőséget. Arról van szó, hogy a kertészek még el sem vetették a fűmagot, el sem gereblyézték a felületet, másnapra durva lábnyomok, kerékpárgumi által okozott csíkok tarkították a placcot. Ezek pedig valahogyan nem voltak betervezve. Kérünk mindenkit, akik szeretik a szépet, hogy vigyázzunk együtt az új terekre, hogy sokáig élvezhessük szépségüket. Mindezzel együtt nem egyszerű kamaszcsíny a város sokmilliós pénzéből létesült parkok tönkretétele.  Ahhoz pedig hogy kiderüljön, ki a rongáló, új térfigyelő kamerák is felszerelésre kerülnek, illetve a meglévőkből lesz a parkokra fordítva.
      Képeink a megújulás folyamatát foglalják össze mintegy 20-20 fotó segítségével. Elsőként a művelődési központ előtti munkálatokat és annak eredményét tekinthetik meg, utánuk pedig az Iskola tér parkjának átalakulását. 
GiK 
.
.www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-