Befejeződött a városközpont felújítás
2013.10.25.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hezAdd az iWiW-hez
-
A városközpont megújításával kapcsolatban folyamatosan tájékoztattuk olvasóinkat az önkormányzati előkészületekről, a munkák indulásáról, egyes szakaszok előrehaladásáról. Most, amikor az ősz aranyló napsugarakkal borítja a tájat, és a falavelek is inkább színesedve lehullanak, örömmel jelenthetjük, hogy befejeződtek a munkálatok, amelynek anyagi forrását az ÉMOP-3.1.2/A-09-2f-2011-0003 pályázaton nyert összeg - és persze nem kevés a város által biztosított saját pénz - adta.
       A napokban megtörtént a műszaki átadás, ahol a megrendelő és a műszaki ellenőr tételesen átnézte a terveket, a szerződéseket, a feladatokat, és az elvégzett munkát. A teljes átadási folyamat persze nem érdekli az átlagembert. Tény, hogy kisebb javításokat, pótlásokat még előírtak az átvétel során, amelyek ugyancsak elkészültek. Ilyen módon a kivitelező - legnagyobb részt a Penta kft. - befejezettnek tekinti az építkezést, és átadta a területet.
      Mit is jelent ez tulajdonképpen? Az érintett utak, járdák, parkolók eddig munkaterületek voltak, bár a kivitelező igérete szerint megengedte, hogy a munkálatok zavarása nélkül az üzletek megközelíthetősége, a belső forgalom ne szenvedjen hátrányt. Most ezek a területek már teljes jogú részei Rétság köztzerületi- és úthálózatának. Azt a használók birtokba is vehették. Örömmel tapasztaljuk, hogy sokak megelégedésére rendeződött a terület, kátyúmentesek az utak, bővült a parkolóhelyek száma, egyértelműbbbé vált hol lehet megállni és még a parkosítással, zöld növények telepítésével is szebbé lett varázsolva a környék.

Mi a helyzet a buszfordulóval?
      Az is elkészült a tervek alapján, és a műszaki átadása annak a területnek is megtörtént. Joggal kérdezhetnék hát a helybenlakók, és különösen az utazóközönség, hogy mikortól indulhatnak innen autóbusos útjukra? Jó a kérdés, és röviden azt lehet mondani, hogy ez is bekövetkezik, reméljük rövodesen. Kicsit hosszabban arról kell tájékoztatni az érdeklődőket, hogy a műszaki átadás csak az első lépés. A munka befejeződött, igaz. De ahhoz hogy a Volán társaság használatba vegye, belillessze a menetrendbe, a buszok is ide forduljanak be- és ki, még elég sok dolgot kell elintézni. Használatbavételi engedélyt kell kérni a létesítményre, melynek során szakhatóságok vizsgálják különféle szampontból. Majd a Volánnal együttműködve kell kialakítani a működés rendjét. Na szóval ez eltart még egy kis ideig. Hasonlatosan ahhoz, mint ahogyan valaki épít egy házat, de a beköltözéshez még vannak intéznivalói. Közművek bekötése, szerződések, stb, és majd maga a beköltözés.

Ünnepség nem lesz?
      Igen bizony lesz. Mert nyugodtan kijelenthető, hogy az eltelt 2-3 évben - amióta ez téma -, a legnagyobb és leglátványosabb fejlesztés zajlott le a városban ami nagyon sok állampolgárt érint. Van tehát ok az ünneplésre, és arra, hogy a megrendelő, a kivitelező, a támogatók egy emelkedett hangulató esemény keretében rituálisan is átadják a varoslakóknak a területeket. November 4-én 15.00 órakor lesz ez az ünnepség a Közösségi téren. Akiknek ez az új kifejezés még szokatlan lenne, azoknak a pontosítás, hogy a Piac téren, az áruházzal szembeni, hétköznapokon parkolás céljára szolgáló területen. (Nem kivánt rossz idő esetén a művelődési központban) Az eseményre ezennel is invitálunk minden érdeklődőt.

Pár szó a parkokról
      Igaz, külön cikkben beszámoltunk a parkok megújulásáról is (meg a projekthez tartozó iskolai és műbelődési házi munkákról) de az akkori képeken még csak a munkálatok és szándékok látszottak leginkább. Azóta nem csak telepítésre kerültek növények, és elvetésre a pázsit, hanem láthatókká is válik, ahogyan a zöld szőnyeg elkezd színesedni, gazdagodni. Ezért pár képpel a parkok befejezéséről is tudósítunk.

     Képeink egy fotoséta eredményei. Elindulva a Zrínyi utca felől a piac tér irányába, a közösségi tér, majd a buszforduló létesítményeit kaptuk lencsevégre. Áthaladva az új gyalogos patakhídon egy pillantást vetve a Zrínyi utcára az iskolai park szemrevételezése következett. Végül megmutatjuk a művelődési ház előtti átalakulás legfrisebb állapotát.

GiK 
.
.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-