Megemlékezés a nemzet gyászáról

2021.10.06.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. A magyar kormány 2001-ben nemzeti gyásznappá nyilvánította október 6-át. Rétságon minden évben megemlékeznek szabadságharc mártírjairól.
    A bizonytalan időjárás miatt a rendezvény a művelődési központ aulájában került megrendezésre. Egy külön installáción a 13 vértanú prortéja látható, mellette mécsesek égnek.
    A megjelenteket a Himnusz elhangzása után Simon Katalin, a művelődési központ igazgatója köszöntötte, majd felkérte Mezőfi Zoltán polgármestert - aki eredeti végzettsége szerint történész - emlékező beszéde elmondására. (A beszéd az alul elhelyezett linken meghallgatható.)  Majd az általános iskolások előadásában hangzottak el irodalmi, történelmi emlékek október 6. mártírjairól. Szájbely Zsolt szavatala után Simon Katalin alkalomhoz kiválasztott dalt adott elő. A Szózat hangjai után a méltóságteljes megemlékezés az intézmény előtt, a 1848-49-es hősök emléktáblájánál folytatódott. Itt említjük meg, hogy a 49-es szabadságharcnak voltak eseményei Rétságon és környékén és sajnos áldozatai is. Nekik állít emléket a ház falán elhelyezett három márványtábla. Itt történik minden évben a koszorúzás március 15-én és október 6-án. A templomunk falán lévő emléktábla viszont azt tanúsítja, hogy Görgey 1849 január 7-ről 8-ra virradó éjszakát az akkori községünkben töltötte, a plébánián szállt meg. Rétság tehát ebben az időszakban is részese volt a történelem alakulásának.
     Elsőként Mezőfi Zoltán polgármester helyezte el a város koszorúját, majd társadalmi szervezetek, intézmények nevében kerültek a megemlékezés koszorúi a márványtáblákhoz. Majd az általános iskolások több csoportja helyezett el virágokat az emlékfalnál.
     Pár fotóval tudósítunk a rendezvény mozzanatairól.

GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-