Szent István napok

2020.08.22.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Városunkban hagyománya van az augusztus 20-a megünneplésének. Tekintettel a hosszú hétvégére, no meg arra a tényre, hogy az ismert helyzet miatt idén sem Majális, sem másféle programok nem lehettek, a szervezők úgy döntöttek, hogy 2 napos programsorozatot állítanak össze. Ebben a  cikkben együtt mutatjuk be az összes eseményt, de feltüntetjük az átlépés lehetőségét.
    Rétságon az elmúlt 10 esztendő alatt átalakult ennek az ünnepnek a formája, tartalma. Korábban egy kisebb színpadon léptek fel a helyi csoportok, előadók. Volt az alkalomhoz illő díszlet, volt ünnepi beszéd, kenyérszentelés, kitüntető címek átadása. Majd egy ismert előadó gépi zenével kísért műsora következett, amelyet helyi zenekar, vagy helyieket is felléptető banda váltott, utcabálra muzsikálva. Jó másfél, két órás forgatagos bál után a tűzijáték zárta a napot. Ez az elem úgy látszik örök. Az idők során azonban átalakult ez a hagyomány, és a fentebb leírtak nagy részét mellőzve, afféle nyári fesztiváli programsor szórakoztatta a hosszú hétvégék helyi lakosait. Ennek jegyében állította össze a művelődési központ nagyszínpadi sorozatát, igényes produkciók, élőzenét nyújtó vendégművészek meghívásával.
  Évek óta két helyszínen zajlottak a Szent István napi megemlékezések. Az egyház a XI. századi szentté avatása óta mindig kiemelt ünnepként tartja meg a magyarok szent királyának napját, aki egyben állam és egyházalapító. Egyházi ünnep volt akkor is amikor más századokban nem volt hivatalos megemlékezés. Korábban ökumenikus szabadtéri istentiszteletet volt a templomkertben. Most az templomépület védelmében Tóth Ferenc esperes úr celebrált szentmisét, amelyen beszédet mondott Mezőfi Zoltán polgármester. Kiemelte szent királyunk nagyságát és érdemeit. 
    A kétnapos programsorozat a Nagyparkoló téren folytatódott délután 16 órától. Itt gyermekek számára állt rendelkezésre többféle játéklehetőség, a körhintától az ugrálóvárig, de volt arcfestés és sok minden más. Ebben az évben is részt vettek a Magyar Női Unió, munkatársai egyik asztalnál hajfonást készítettek az érdeklődőknek. Noha a bőséges játéklehetőség egészen sötétedésig elérhető volt 17 órától a nagyszínpadon egymást érték a programok.
     Elsőként a Kolompos együttes előadását láthatták a résztvevők, ami főképpen a fiatal korosztálynak szólt, hangszerbemutatóval, népi történetekkel, és sok zenével. Őket László Attila követte. (A Csillag születik 2011-es évadának egyik győztese.)  Attila járt már Rétságon a Trianon ünnepség alkalmával, ahol bemutattuk. Műsorában az ünnepkörhöz kapcsolódó dalok hangzottak el.
     Az esti nagykoncertre való átszerelés alatt sem unatkozhatott a közönség, mert a tér egy másik részén a Garabonciás gólyalábasok szórakoztatták jelenlévőket.
     Este a nagyszínpadon igazi meglepetéssel szolgált a művelődési központ csapata. A Dolly Plusssz együttes lépett fel. Dolly a magyar könnyűzenei élet kimagasló előadóművésze. Több formációban sikerre vitte dalait és csapatát. Rétságon 1987-ben lépett fel az akkor a művelődési központhoz, és a városhoz tartozó Bánki szabadtéri színpadon, teltházas koncerten. Ezt követően nem sikerült városunkba meghívni. Most azonban kárpótolta rajongóit. Bő másfél órás élő koncerttel méltán arattak hatalmas sikert. Ismert slágereket a közönséggel együtt énekelték, több ráadást is elérve a szűnni nem akaró tapsokkal.
     Az ünnep "fénypontja" ezennel is az égre festett csillagok, a tűzijáték volt. A megszokott magas színvonalú fényvarázs összeállítás méltán koronázta a napot.
  A következő napról szóló összefoglaló írásunk a képek után található >>>
     Itt annyi program volt, hogy szinte mindegyikről külön-külön cikket lehetne készíteni, de legalább képtárat közzétenni. Ennek a napi riportnak az anyaga mindössze egy tekercs film. Viszont egy új módszerrel megoldottuk, hogy aki bővebb képanyagot szeretne látni, a tudósításban elhelyezett linkeken elérheti. 

  GiK - 
- A cikk a 21-i nap eseményeivel a képek után folytatódik!További képek a Dolly Plussz Együttes fellépéséről >>>
-


Szent István napok - Augusztus 21-i programok

A Szent István napok második estje is igen gazdag programot kínált a résztvevőknek. Miként előz alkalommal, most is Kelemen Ágnes, a szervező intézmény munkatársa köszöntötte a megjelenteket és vezette a műsort.
     Elsőként a Petőfi Musical Stúdió fiatal előadóművészei léptek színpadra. A "...mert a zene az kell ..." című összeállításukban musical dalok mellett ismert slágereket is megszólaltattak. Az együttes nem ismeretlen a rétsági közönség előtt. A színházteremben több alkalommal látta vendégül városunk. 
Legutóbb 2017-ben. Éppen negyedszázada, hogy a studió megalakult, és végez különleges tehetséggondozást.
     Őket egy újabb nagykoncert követte a színpadon A Bon Bon együttes Szolnoki Péter és Török Tamás mellé - csakúgy mint előző este - egy teljes zenekar sorakozott fel, élő előadáson mutatva be a legismertebb dalaikat. A koncert itt is a közönség szeretetére talált, többszöri ismétlés után adták át helyüket a következő produkciónak.
     Egy igazán kivételes előadásban lehetett része a publikumnak, ám előbb a teret egy kicsit át kellett rendezni. A TűzSzínház - Tűzzsonglőrök bemutatója valóban különleges és magával ragadó volt.
     Emlékezetes estet szereztek a szervezők ez alkalommal is.
     A képek között itt is elhelyeztünk linkeket, hogy bővebb válogatást is megtekinthessen a Tisztelt Olvasó.
-

További képek a Petőfi Musical Stúdió előadásáról >>>
-

További képek a Bon Bon Együttes előadásáról >>>
-

További képek a Tűzzsonglőrök előadásáról >>>
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-