Trianon 100

2020.06.04.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

A kihirdetett veszélyhelyzet miatt hosszú ideje nem volt már városunkban közösségi rendezvény. A vírusveszély mérséklődésével és a centenáriumra tekintettel a kormány lehetővé tette, hogy – a védekezés szabályainak megtartásával – megemlékezések legyenek.
     Június 4. 2010 óta (a 2010 évi XLV törvényben foglaltak szerint) a Nemzeti Összetartozás Napja.  Rétságon a délelőtt 10 órakor a Templomkertben gyülekeztek az emlékezők, ahol egy turulos kopjafa emelkedik a trianoni tragédia mementójaként. A 16.-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Csoport tagjai adtak díszőrséget. 
     A Himnusz elhangzása után Kelemen Ágnes köszöntötte a megjelenteket. László Attila a székelyföldi származású előadóművész az esemény hangulatához illő énekekkel tette magasztosabbá a múltidézést. (Ő egyébként a Csillag születik 2011-es évadának egyik győztese.) Majd Szájbely Zsolt szavalata következett Babay Géza "A magyar nemzet gyásza" című versének előadásával.
     Mezőfi Zoltán polgármester foglalta össze tömören a történelmi tényeket. 1920. június 4-én került aláírásra az a dokumentum, amelyet a magyarok nem békeszerződésként, hanem békediktátumként emlegetnek. Ezzel elcsatolásra került az ország közel 2/3-a, olyan területek is, ahol magyarok éltek. Beszédében elhangzott, hogy sokszor, sokféleképpen indultak már mozgalmak a határok visszaállítására, ami ma már nem valós remény, de az Európai Unió – a belső határok átjárhatóságával – nagyon sokat visszaadott az összetartozó nemzetrészek együttéléséhez. (A teljes beszéd meghallgatható.)
     Matus Laura és Kövi Flóra verses, zenés összeállítása után, ismét László Attila következett, majd a Sors szimfónia hangjaira koszorúzásokra került sor. Az önkormányzat nevében Mezőfi Zoltán polgármester és Jávotka János alpolgármester helyezte el a város koszorúját a kopjafánál, őket intézmények, társadalmi szervezetek, magánemberek virágai és főhajtása követte. (A koszorúzók felsorolása is megtalálható a hangfelvételen)  A Székely Himnusz Simon Katalin és László Attila előadása, közés éneklése, és a Szózat hangjai zárták a megemlékezést.

GiK - 
- -
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-