Aradi mártírok emlékezete

2019.10.07.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
Rétságon szép hagyományként alakult ki, hogy az általános iskola - máshol tanóra keretében tartandó - megemlékezését a művelődési központnál lévő emléktáblánál tartja, ahol az 1848-49-es események rétsági csatájának áldozatai előtt is tiszteleghetnek.
     Az ünnepi megemlékezés a színházteremben kezdődött, ahol 13 gyertya égett a mártírok képei alatt. A Himnusz hangjai után Varga Nándorné üdvözölte a megjelenteket majd felkérte Hegedűs Ferenc polgármestert beszéde megtartására. (A beszéd az alul lévő linken meghallgatható) Majd az általános iskolások zenés irodalmi összeállítása következett a história 170 évvel ezelőtti tragikus pillanatainak idézésével. A műsort Simon Katalin és Ivanicsné Hugyecz Mária pedagógusok állították össze, gitáron közreműködött Vigyinszki Attila és Füke Szabolcs. 
     A Szózat elhangzása után a megemlékezés a művelődési központ előtt folytatódott, az emléktáblánál. Mert mint a bevezetőben is utaltunk rá, Rétságon komoly hadműveletek voltak 1949 júliusában, több mártír tábornok irányításával. A harcoknak voltak rétsági áldozatai, ezért állította az utókor emlékükre a márványtáblákat. Kár hogy ez a tény a beszédben ismét nem kapott említést se.
     A városi önkormányzat koszorújának elhelyezése után civil szervezetek intézmények képviselőinek főhajtása következett, majd az iskolások a magukkal hozott virágokat helyezték el az emléktábla alatt.
     Ünnepélyes, emelkedett hangulatú, méltó tiszteletadást szervezett az iskola a város polgárainak bevonásával. Képeink ezeket az eseményeket dokumentálják.
 GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-