Alapkőletétel a városközpontban
2013.07.05.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hezAdd az iWiW-hez
-
A városközpontban ugyan már elkezdődtek a munkálatok, sőt akár azt is mondhatjuk, hogy lassan a közepetáján járnak, mégis most tartottak egy alapkőletételi ünnepséget. Hogy így alakult, annak több oka van. Elsőként az, hogy manapság más helyütt sem kötődik az efféle kiemelt alkalom az első kapavágáshoz, hiszen az annyiféle tényező függvénye. (Itt is esett a hó, volt szakadó esőtől sár és egyebek.)
      Azonban ha jól meggondoljuk a projekt legfőbb elemének, a buszfordulónak valóban a munkálatok elejét jelzni ez az alkalom. Az eddigiekben tereprendezés, csapadékvíz elvezetés, töltés, símitás és egyéb építészek által megfogalmazható dolog volt ezen a részen, de a valós úttestrész megépítése, a járdaszigetek kialakítása tulajdonképpen a napokban kezdődött el. A megelőző időben inkább az úgynevezett közösségi tér/parkoló, az oda vezető utak, járdák építése történt, ami ugyan a projekt meghatározó része, de nem maga a buszforduló.
      Így bevezetőben egy másik kérdésre is választ tudunk adni. Mivel sokan felvetették magam is megkérdeztem és megosztom az Olvasóval. "Miért oda lett letéve az alapkő". (Azon is lépjünk túl, hogy nem a követ teszik le általában, hanem egy időkapszulát a jövő számára, mint ahogyan azt látni fogjuk.) A válasz egyik fele a Fonográf Együttes ismert slágerének sorával lenne leírható. "Mindenhol jó, de a legjobb útközben". A hely valóban egy út - a lépcsősorokkal osztott széles járda - közepetáján  lett kialakítva. Talán ez lesz a legforgalmasabb része ha elkészül. Az emberek többsége itt jön-megy, ha utazni akar, vagy ha megérkezett. És a valamikori második ütemben megvalósuló épület egyik sarka is ehhez esik közel.
      Miközben a meghívottak és az érdeklődők gyülekeztek a már kész parkolórészen, a Rétsági Televízió számára készültek riportok. (Megnézhető lesz a teljes filmbeszámolóval a júliusi Híradóban.)
      A Himnusz elhangzása után Pekáriné Mindszenty Csilla - a rendezvény háziasszonyaként - szólította mikrofonhoz a szereplőket. Tóth Fanni szavalata után Mezőfi Zoltán polgármester köszöntötte a megjelenteket, és néhány gondolatban részletezte, hogy a letett alapkő - és egyéb sarokkövek - olyan részei egy építménynek, az életnek, amelyek megkérdőjelezhetetlenek. Ünnepi beszédet Balla Mihály a kistérség országgyűlési képviselője mondott. (A beszéd itt alul meghallgatható lesz.) Majd aláírták azt az oklevelet, amelyet elhelyeztek az időkapszulában náhány más domumentummal együtt. Az úrna a kialakított nyilásba került a polgármester és az országgyűlési képviselő pedig jól bánva a vakolókanállal le is zárták a nyilást. Remélhetőleg a távoli jövőben akad valaki a Hangadó legutóbbi, a Nógrád mai számára az oklevélle és más mai napra vonatkozó emlékekkel együtt.
      Tóth Ferenc plébános a katolikus egyház nevében megszentelte követ a létesítményt. Zsugyel Kornél evangelikus lelkész pedig áldást mondott az itt dolgozókra és a majdani használókra.
      A Szózat hangjai után a meghívottak számára a Városháza dísztermében egy szerény fogadás nyújtott lehetőséget a kötetlen beszélgetésre, hiszen a megvalósításban érintettek közül többen jelen voltak. A tervezőtől a projekt menedzserén át a kivitelező cég képviselőjéig. Az érkezőket nem csak díszített terem, hanem csinos hostessek is fogadták és invitáltán beljebb. A vetítőn az eddigi történtekből fotoválogatás lapozódott. A pohárköszöntők után a "fehér asztal" mellett valóban oldatlanul folyhatott a beszélgetés. Az ünnepi hangulat mellett több praktikus kérdést is feltettek egymásnak a résztvevők.
      Képeink az ünnepi alkalom pillanatait örökítik meg. Természetesen az építkezés további előrehaladásáról is beszámolunk. Nem is olyan soká megjelenő új cikkben, hiszen már folyik a művelődési központ, elkezdődött az iskola, és az iskola előtti park felújítása is. Lesz tehát mit megmutatni az olvasónak. Térjenek vissza erre a honlapra.
  GiK 
.
.
A képre kattintva a terv nagyobb méretben megnyitható pdf-ben
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-