HANGADÓ
2004. OKTÓBER ..

A Rétsági Fotókör első közös kiállítása

Hármas okunk van az ünneplésre, hisz születésnapot ünnepelünk. Egy éves születésnapot. Egy évvel ezelőtt tartották meg először országszerte így augusztus végén a magyar Fotográfia Napját. Művelődési központunk csatlakozott a kezdeményezéshez, s létre hoztuk a Rétsági Fotókört Vargáné Fidel Ágota vezetésével.

     Már az indulás figyelemre méltó volt, hisz a kör vezetőjének kiállításával indult, s hogy a bátorítás használt ez a szokásosnál is bővebbre sikerült tárlat is igazolja. Hogy miért augusztus 29-ét választotta a Fotóművészeti Alkotókörök Országos Szövetsége a Magyar Fotográfia Napjának? Mert 1840-ben ezen a napon mutatta be Vállas Antal a Magyar Tudós Társaság ülésén első ízben, hogy miként lehet fényérzékeny nyersanyagon fény segítségével képet rögzíteni. Ez az ünneplés harmadik indoka. Ez utóbbi kapcsán engedjék meg, hogy néhány érdekességet kiemeljek a fotográfia történetéből.
    Őszinte örömünkre szolgált, hogy a Rétsági Fotókör első közös tárlatához máris szűkösnek bizonyult műveldődési központunk kiállítóterme, s az aula is megtelt szebbnél-szebb fotókkal. Egy újabb színfoltja ez a kör, az intézményünk életének. Az elmúlt év során nem tétlenkedtek a kör tagjai, hiszen – mint arról időnként hírt is adtunk a Hangadó hasábjain – számos kiállításon, pályázaton vettek részt, díjakat nyertek, dicsőséget szereztek városunknak. 
     A művelődési központban tudatosan törekszünk arra, hogy az egész térség területén élő fotósok számára nyújtsunk szakmai lehetőségeket. Mint ahogyan a tollforgatók számára is létre hoztuk a Spangár Kört, s már tevezgetjük egy a képzőművészet ágaival foglalkozók közösségének kialakítását is.
     Aki végignézte e kiállítás gazdag anyagát, rácsodálkozhatott  sokszínűségére, változatosságára. Meglehet, hogy a rohanó életünk során nem is fedezzük fel azt a sok-sok szépséget, ami mellett nap mint nap elmegyünk. Nincs időnk egy apró részlet megfigyelésére, vagy milyen szép lehet egy egyébként lenézett gyomnövény is, ha kiemeljük az objektív segítségével környezetéből.
     A természet végtelen számú szépséget kínál. Hányszor, de hányszor rácsodálkozunk, ám a pillanat varázsát gyakorta megszakítja a folyamatos változás. A fotós az, aki megörökíti számunkra ezt a csodát úgy, kiemeli a lényeget, úgy, hogy közben átszűri saját egyéniségén.
     Csak aki próbálkozott már a mozdulat fotózásával, az érzeheti, hogy nem könnyű feladat. Különösen azért, mert akkor maradandó a kép, ha úgy ábrázolja a mozgát, hogy a kép nézője a folyamatot is látja benne.
     Ezen a kiállításon számos fotózási technikával találkozhattunk. Megjelent a hagyományos, a kontúrokkal operáló fekete-fehér fénykép, annak színes változata, vannak digitális technika vívmányait, sőt a számítógépes grafika lehetőségeit is felvonultató képek. 
     Egy évesek vagyunk. Meglehet, hogy viseljük még gyermekkorunk botladozásának nyomait, de egyre bitosabb léptekkel haladunk. Ilyenek vagyunk, mint ez a tárlat. Sokféle értéket hordozunk, s törekszünk arra, hogy mindjobban elnyerjük alkotásaink nézőinek is elismerését. A fotós ugyanis, ki nem csupán saját örömére vadássza sz őt körülvevő világ szépségeit, örömet akar szerezni. A Rétsági Fotókör mosz bemutatkozó alkotóinak – Girasek Károlynak, Grolyó Mártának, Horváth Józsefnek, Juhász Józsefnek, Kiss Nellynek, Nagy Lászlónak, s a körvezető Vargéné Fidel Ágotának sikerült ez.

V.J.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-