HANGADÓ
2004. OKTÓBER ..

„Láss, ne csak nézz!”

Augusztus 28-án nyílt meg a rétsági Fotókör kiállítása a Művelődési Ház galériájában, bár a körtagok alkotásaival még az aula is megtelt.
     A fotózás az önkifejezés egyik leghatékonyabb formája, bár ezen sorok írója még nem jutott el odáig, hogy fényképezőgépet vásároljon, de ami késik, nem múlik! Ez a tárlat jó kedvcsinálóként szolgált és bizton állíthatom: sajnálhatja, aki nem látta!
     A kör vezetője, Vargáné Fidel Ágota – profi fényképész lévén,  tökéletesen megalkotott képekkel állt elő. A legötletesebb egy gyönyörű macskát és egy üres joghurtos dobozt együttesen, a zöld pázsiton ábrázoló mű volt, „Könnyű és finom” címmel. Átgondolt mértéktartás jellemző munkáira, ami tiszteletreméltó módon nem megy az alkotások rovására!
     Láthattuk a kosdi fényképezőgép gyűjtő Horváth József felvételeit is, melyek kellemes színfoltjai voltak a kiállításnak, s azt bizonyították, hogy az alkotó ismeri a fotózás minden csínját-bínját. Ugyanígy Girasek Károly, aki megörökített egy napfogyatkozást, a tél néhány pillanatát, sorozatai felettébb kellemes néznivalóként szolgáltak. Nagy László régi, fekete-fehér fotóival „színesítette” a kiállítást, melyek azt sugallták: néha jobb is lenne, ha nem ragaszkodnánk annyira a színekhez.  
A digitális fényképezés, foto-grafika rétsági úttörője, Juhász József alaposan kitett magáért. Munkáiban merészen és egyéni módon alkalmazza a számítástechnika által felkínált effekteket, trükköket, amit szemmel láthatóan nagyon élvez. Néha meglehetősen szürrealista (Önarckép 50 C-fok, Kosaras lány), ennek ellenére nem veti el a „klasszikus” témákat sem: virágokat és emeletes házat fényképez egy pocsolya tükrében…
     A résztvevők minden technikai tudása és ízléses látásmódja ellenére azonban a tárlat befejező fényképtablói nyújtották a legnagyobb élményt, melyek egy balassagyarmati lány, Kiss Nelly nevéhez fűződnek. Munkáin érezhető a megszállottság, amivel kutatja a filmre vihető témákat (Bekötötték… még a kezét is, Halloween), ugyanakkor itt-ott belebonyolódik a véletlenekbe és az sem baj, ha a végeredmény kissé nehezen érthető. (A nyár elmúlását egy piros, magas sarkú cipő fejezi ki vékony, kopár faágakon). Kiss Nelly alkotásai művészetet sugallnak, a tárlat legértékesebb darabjai voltak. Kiss Nelly alkotásai művészetet sugallnak, a tárlat legértékesebb darabjai voltak.
     Ezek után őszintén reménykedem, hogy a fotókör egyre bővülni fog, és 2005 forró augusztusának végén ismét megtekinthetünk egy hasonlóan elismerésre méltó kiállítást!

          Majnik László
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-