Nótakoncert - Győri Szabó József emlékére

2019.09.23.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
A méltán kedvelt, kiváló nótaénekes, Győri Szabó József gyakran lépett fel környékünkön is. Ennél azonban erősebb szál is kötötte Rétsághoz. Közeli családtagjai élnek itt, éppen ezért 8 évvel ezelőtt, amikor végleg elhagyta a földi színpadot, úgy rendelkezett, hogy itteni rokonai mellett, a rétsági temetőben legyen örök nyughelye.
     Munkásságára, különleges tehetségére nem csak a közönség emlékezik. Pályatársai rengeteg szép emléket őriznek róla szivükben. Ezért is fogalmazódott meg a szándék halálának 5. évfordulóján, hogy legyen Rétságon emlékkoncert tiszteletére. A művelődési központ örömmel fogadta a kezdeményezést, "Józsi bácsi" nagy tisztelője, Buváry Lívia énekesnő pedig kiváló előadást szervezett. Az emlékezésen túl a nótakedvelő publikum olyannyira szívébe fogadta az estet és az ott fellépő művészeket, hogy azóta minden ősszel elvárja a közönség, hogy legyen egy kiváló nótakoncert, amelyen a kiváló tolmácsolásban elhangzó dalokkal is Győri Szabó József emlékét idézik. Így ebben az évben már 4. alkalommal került sor az emlékestre.
     A nyitánt az 5 tagú cigányzenekartól hallottuk (Csóka Gyula prímás vezetésével). Majd Szabó Klára lépett a színpadra, aki unokahúga "Józsi bácsinak". Rövid köszöntőjében felidézett egy történetet is. Az élménymesélés tovább folytatódott, amikor Buváry Lívia jött a színpadra, aki nem csak szerkesztette, szervezte, hanem végig konferálta is a műsort. Vetített képekkel elevenítette fel miként segítette pályája kezdetén a neves művész, és milyen közös fellépéseik voltak, tele emlékezni való történésekkel.
     Majd következett az énekes, dalos rész, ahol Buváry Lívia mellett Somogyi Erika, és Kolostyák Gyula allított össze műsorblokkot olyan dalokból, amelyek Győri Szabó József repertoárján is mindig népszerűek voltak, és közös fellépések során gyakran énekelték. De elhangzottak nem szokványos cigányzenekari produkciók is. Ennio Morricone ismert műveiből csendült fel kettő, hegedűn, bőgőn, cimbalmon és klarinéton. Tulajdonképpen két koncertet is kitett volna az est, mert rövid szünet után mindhárom művész újabb dalcsokorral fokozta a hangulatot. Manapság ritka dolog, hogy élő muzsikával, zenekari kisérettel lépnek fel énekes művészek. Ezen az esten pedig így volt.
     A finálét követően, zúgó vastaps közepette Szabó Klára virággal köszöntötte az előadók hölgy tagjait. Majd a ráadások ráadásaként a "Szeressük egymást gyerekek" ismert melódiáját állva énekelte a köszönség a rivaldafényben állókkal.
     Képekben persze lehetetlen megmutatni egy zenés est szépségeit, de néhány fótóval a hangulatot talán sikerül felidézni, és emlékként megőrizni.
 GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-