Helytörténeti kiállitás

A Városi Művelődési Központ és Könyvtár tagintézménye, a Templom utcában található Civil Szervezetek Háza ad helyet a városi helytörténeti kiállításnak. Itt megtalálhatók a hagyományos népi életmód eszközei mellett Rétság történelmét bemutató dokumentumok, illetve a közelmúltban nyílt kiállítás a laktanya történetéből. A kiállítások a művelődési központban egyeztetett idő szerint látogathatók.

Kiállítások a Civil Szervezetek Házában
     Egy város életéhez az is hozzátartozik, hogy múltját is felkutatja, annak érdekében, hogy okulva belőle helyesen lássa a jövőbe vezető utat is. Ez a célkitűzés vezette a rétsági önkormányzatot, mikor úgy határozott, hogy egy felszabaduló épületét felújítva kialakítsa a Civil Szervezetek Házát, s benne létre hozzon egy helytörténeti állandó kiállítást is.
     A kiállítás első termében a környékről előbukkant régészeti leletek, régi térképek másolatai, valamint egy tablósor látható Szebellédy László életéről. Az európai hírű vegyészprofesszor 1901-ben született Rétságon.
     A második terem tárgyai két részre oszthatók. Az egyik vonulat a kenderfeldolgozás teljes népi eszközsorát mutatja be, a tárlókban pedig a rétsági múlt egy-egy szeletét – kiadványokat, háborús dokumentumokat, iskolatörténeti emlékeket láthatunk. A falakon régi képek sorakoznak a letűnt korok Rétságjáról: a strand képe fürdőzőkkel a 30-as évekből, a vasútállomás, a Szabó féle vendéglő, melyet Mikszáth és Petőfi is megemlít írásaiban, a „Mi házunk”, azaz a régi kultúrház és természetesen sok régi utcakép. Köszönettel tartozunk Misik Tamásnénak, ki bájos sústyafiguráival színesítette a kiállításunkat. Ez év folyamán három újabb kiállításrésszel szeretnénk gazdagítani a bemutatót: a rétsági honvédség hat évtizedének képeivel, a hajdanvolt eszközök kiállításával, valamint a Jásztelek múltját ábrázoló fotókiállítással.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-