Minden lében három kanál

2021.10.02.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Legendás sorozat volt valamikor a televíziók műsorában a "Minden lében két kanál" című, amiben Tony Curtis és Roger Moore alakított nagyot. No erre a szerzők, Ray & Michale Cooney rátettek még egy lapáttal. Bocsánat kanállal. Így lett minden lében 3 kanál, amit a rendező, Galambos Zoltán, no meg a Körúti Színház Rétságon már jól ismert kiváló művészei fokozták igazi szórakoztató estté.
     A darab műfaja eredetleg szalonvígjáték, amit a mostani társulat bohózatként kínált a közönségnek. Szó, mi szó volt benne minden, ami igénybe vette a tapsra kész tenyereket és a nevetőizmokat.
     A történet egy család boldogságáról szólt (volna). Mivel nem született gyermekük, örökbe akartak fogadni, ehhez várták az illetékes hívatal munkatársát. Nem is lett volna gond a nagy várakozás közepette, ha nem történnek váratlan váratlanságok, nagy sorozatban. Történtek bizony, mert voltak akik besegítettek mindenben, amire nem kérték, és a következményekkel nem számoltak. Mert volt itt minden. Lejárt papírokkal közlekedő furgon, jogosítvány nélküli vezető, csempész cigaretta, konyak, feldarabolt hulla alkatrészek, sőt még mingánsok is. Nem ismertetve a teljes történetet, a totális csődből a végén mégis happy end derült ki. Hasonlóan mint Madách Imre művében, amikor Éva bejelenti, hogy "Tudom, fel fog mosolygni arcod, / Ha megsugom. De jőj hát közelebb: / Anyának érzem, óh, Ádám, magam."  Hát így! És lett mosoly az arcokon, mert örökbefogadás nélkül is megoldódott a család várakozása.
     A Körúti Színház társulata ismert a helyi publikum előtt. Ezért is fogadta telt ház ezt az előadást is. Minden művész aki az est folyamás a deszkákra lépett jól ismert vendég nálunk. Nem véletlen hát, hogy minden belépőt már első mondata előtt taps üdvözölt. Szinte kiemelni sem lehet senkit, mindenki kiválóan hozta a szerepét. Mégis külön szólnék a főszereplőről, Beleznay Endréről, ami ebben a darabban elemében érezte magát és végig sziporkázott minden mondatával. Nem könnyű művészi feladat, hiszen szinte végig a színpadon volt, és igyekezett jól hangzó hazugságokkal palástolni a szörnyú valóságot, ami a közönség harsány nevetése mellett mindig sikerült is neki. Olyan mintha rá írták volna ezt a szerepet. Pedig a mű már sokszor sok helyen ment a világban, bizonyára jó szereposztással, de ez a rétsági mindenképpen emlékezetes marad.
     A finálében a többszöri visszatapsolások között Galambos Zolán a színház igazgató-rendezője köszönte meg a közönségnek a lelkes részvételt, ami így tette teljessé a bemutatót. Ebben az évben ugyan nem hirdettek bérletet, mint a korábbi esztendőkben, ennek oka a kiszámíthatatlan járványhelyzet, de az igazgató elmondta, hogy amint lehet jönnek Rétságra.
     Egy ilyen előadásról, ahol nem a fények, a hangeffektek, a túlzó jelmezek és a díszletváltások jelentették a lényeget, hanem az elhangzott szó, a pontosan úlő poénok, nehéz képekben tudósítani. Azért az Olvasó részére néhány jellegzetes pillanatot megmutatok az alábbiakban.
     Lesz még színházi élmény a közeljövőben.  Október 7-én a Rétságon már többször nagy sikerrel vendégszerepelt Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadására kerül sor a színházteremben.  Október 14-én pedig a Déryné Társulat előadásában a Déryné ifiasszony című népszínmű várja a színházkedvelő közönséget.

GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-