Színház - A bolond lány 

2020.09.23.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Különleges előadás, különleges körülmények között. A Körúti Színház által városunkban rendezett bérletsorozatának - Fényes Szabolcs bérlet - harmadik előadása a márciusi programajánlóban szerepelt, mint ahogyan az a felülírás is, hogy a "Az előadás későbbi időpontban kerül megrendezésre". Az okokat mindannyian ismerjük. Vírus.
      A vírus ugyan ismét támadásba lendült, de a szervezők és a teátrum megtalálta - talán - az utolsó lehetőséget, amikor még pótolni lehet a tavaszi színházat. Igaz, hogy szokatlanul szigorú biztonsági intézkedések mellett. A bejáratnál kézfertőtlenítés, hőmérőzés. A teremben mindenki maszkban. (Megjegyzem szinte mindenki kitartóan, és szabályosan viselte ezt a nem kifejezetten a kényelmet szolgáló biztonsági darabot.) És hát kellő távolságtartás is biztosítva volt a széksorokban helyet foglaló látogatók között. Noha korábban már évek óta telt házzal zajlottak a Körúti Színház előadásai, most a laza soroknak nem az érdeklődés hiánya az oka. Többen a virushelyzetre tekintettel nem jöttek el bérletük beváltására, mások nem váltottak jegyet. Pedig az előadás felejthetetlen élményt nyújtott minden résztvevőnek.
      Marcel Achard: A bolond lány című krimi-vígjátéka került színre. 1960-ban a párizsi színházi élet egyik legnagyobb szenzációjaként robbant be a mű, melyet 1964-ban Magyarországon is színpadra állítottak. A legendás előadást Márkus László és Domján Edit főszereplésével sokan emlegetik. Több színház is műsorra tűzte az idők folyamán, hiszen a siker garantált. Volt már a rétsági színpadon is kb. 40 esztendeje a Népszínház előadásában. Ha jól emlékszem Zubor Ágnes főszereplésével. Makk Károly filmet is forgatott belőle Huszti Péter és Igó Éva párosával, más neves színészekkel. A francia szerző műve valóban megunhatatlan és minden korban kap sajátos jelentést. Ha már francia azon nem csodálkozhatunk, hogy pikáns, erotikus, hogy nem is csak szerelmi háromszögek jelennek meg hanem sokszögek. Azért van a mai ember számára, a ma Magyarországán is komoly üzenete, mert ez a "játék nem játék". A vizsgálóbírót mindvégig a közötti döntések szorongatják, hogy gazdag és sikeres párizsi karrierje legyen, vagy hivatásához híven az igazságot derítse ki mindenáron. Ahogyan a zárójelenetben megfogalmazódott: "Ha becsületes és tisztességes akarsz lenni, akkor mondj le a párizsi karrierről". Mondja mindezt az a főügyészhelyettes, akire végül rábizonyította a gyilkosságot. (Ha e mondat valakinek a mai kor hasonlóságára rímelne, akkor Heinrich Böll egyik kisregénye elé írt gondolatával válaszolhatok: "a hasonlóság ... nem a véletlen műve, hanem elkerülhetetlen.") 
     Nem csak a szerelmi viszonyok a kuszák, hanem a gyilkosság is. A gyanúsítottak csak úgy cserélődnek, miközben érdekes dolgok derülnek ki az amúgy szolidnak hitt polgári világ kulisszái mögül.
     A színház minden színművészét már jól ismeri a rétsági publikum. Több darabban bűvölték el a nézőket, és mindig szeretettel fogadják a vendégszereplő társulatot. Így volt ez most is, amikor egy-egy jelenetben színpadra lépett a szereplő. Mindig taps üdvözölte az ismerős arcot. Tény, hogy kiváló szereplőgárda alkotta a keddi szereposztást. Kautzky Armand, Pikali Gerda, Koncz Gábor, Mérai Katalin. (Továbbiakat nem kisebbítve, megtalálhatják a plakáton, illetve a programajánlónkban.)
     Bár közhelynek tűnhet, igazán ki lehet jelenteni, hogy az előadás fergeteges volt. A tudósítás írásakor visszanéztem pár elérhető nagy előd rendezést, számomra ez a játék mégis új színeket hozott. Mozgalmasabb, pergőbb, sokszor improvizációval színesített felszabadult játékban érezhettünk együtt a szereplőkkel. Külön kiemelném a címszereplőt, Pikali Gerdát, aki szinte végig a színpadon volt, rengeteg szöveggel, és mindig megtalálva a legmegfelelőbb interpretációt az adott jelenethez. Ez bizony emberpróbáló művészi feladat. Nem leutánozta a korábbi alakításokat, teljesen szuverén új alakot alkotott. A mai fiatalság viselkedéséhez, életszemléletéhez közelállót. Olyat, amiből pontosan kiderült, hogy a bolond lány, nem hülye! Más tapasztalatai vannak a világról, mint aki a bankárok és a felső tízezer életét éli, de olykor kristálytiszta logikával rátapint összefüggésekre. Na most az következne, hogy hasonlóan méltassam a többi főbb szereplő játékát. Mindenki megérdemelné, de nézzék el, hogy nem teszem. Legyen elég annyi, hogy a rendezés kiváló volt, és minden szereplő hozta a maga karakteréből megjeleníthető jellemet, élethelyzetet. Erre persze másik magyarázat, hogy a darab már közel 100. előadása volt tervben. (A 75. előadás 2019. áprilisában volt Oroszlányban. Ha nincs a vírushelyzet, akár a 100. jubileumért járó köszöntést ismét városunk színpadán adhattuk volna át.)
      A fináléban a többszörös ünneplést követelő vastaps közepette Galambos Zoltán, a színház igazgató-rendezője elmondta, hogy készülnek a következő évadra, és szívesen jönnének Rétságra újabb bérlettel. Ebben az ügyben folyamatos kapcsolatban van a művelődési központ igazgatójával, és ahogy a veszélyhelyzet megengedi újra üdvözölhetjük még nem látott darabokkal a helybeliek kedvenc társulatát.
     Alább egy tekercsnyi film képein mutatjuk meg a közreműködő művészeket és a darab néhány jellegzetes jelenetét.

  GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-