Népviselet-bemutató táncházzal

2021.09.26.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Mozgalmas napot szervezett a Kereplő Néptánc Egyesület szeptember utolsó péntekjére. Több programlehetőséget kínáltak délután négy órától egészen záróráig. Már több alkalommal is tudósítottunk róla, hogy az egyesület saját kezdeményezésére és finanszírozásával különféle programokat szervez szabadtéren, és a művelődési központban is. Mindezekhez a fedezetet pályázatok benyújtásával teremtik meg. Ezen a napon is a Csoóri Sándor Alap támogatásából valósulhatott meg az élőzenével kísért többszálú műsor.
    Aki délután a művelődési központ aulájába lépett egy hatalmas asztalnál kézműves és kreatív lehetőséget várták, Terényi Zsuzsi népművész segítő közreműködésével. Csuhébábok, és egyéb hagyományos alkotások mellett szabadon lehetett modernebb anyagokkal is barkácsolni, alkotni, ahová szülők, gyerekek csatlakoztak. Ez a lehetőség a rendezvény végéig várta az érdeklődőket, akik az asztalnál folyamatosan cserélődtek.
     A kisterembe lépve - miközben a zenekar előkészítette a hangszereit - az egyik oldalon egy kisebb kiállításnak is tekinthető sorozatát láthattuk a különféle népviseleteknek. Ez így megtekintve is gazdag tárháza a díszes ruhadaraboknak és kiegészítőknek, amelyek a későbbiek során meg is elevenedtek. Az ruhadarabok Kereplő Néptánc Egyesület jelmeztárából és magángyűtjeményekből tevődtek össze.
     A délutáni időpontban aztán rázendített a  Folt zenekar és indult a táncház. A táncokat Simon Katalin és Kovács Krisztián néptáncoktatók mutatták be és vezették a körbejáró forgatagot.
     Az est folyamán több korosztály képviseltette magát a táncházban, a tánc mellett szerepet kapott a népdaléneklés is.
     A népviselet bemutatón a magyar nyelvterület több tájegységéről láthattuk a népviselet gazdagságát. A női és férfi viseletek, gyermek viseletek bemutatása mellett, egy kis előadást hallhattunk a népviseletek viseléséről, szokásokról, a népvisletek készítésről. A látottak alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem csak a magyar népdalkincs példátlan gazdagságú, hanem a népviselet változatossága is. Még Nógrád megyében - jórészt a palóc tájegység részeként - is számtalan, egymással össze nem téveszthető viselet létezik. Ezekből is kaptunk ízelítőt Kovács Krisztián a megye egyik jellegzetes viseletének darabjait tárta elénk, a rimóci öltözetet és kiegészítőket. Nem csak megmutatta, hanem egyik jelenlévőt fel is öltöztettek, a számtalan alsószoknyával kezdve sorra kerültek fel az egyes darabok az ünnepi viseletből. Majd Simon Katalin a bánkiak ünnepi "ruhatárát" mutatta be, és ugyancsak felöltöztetett egy jelenlévő leányt. Sok-sok érdekességet hallottunk a székely posztó nadrág viselésének módjától a különféle csizmákig, fejdíszek, fejfedők és érdekességek sokasága nyűgözte le az érdeklődőket.
     Lélegzetvételnyi szünet után folytatódott a táncház a Folt zenekar muzsikájára, Kovács Krisztián és Simon Katalin vezetésével.
     Igazán gazdag programról tudósíthatunk pár képpel az alábbiakban. Itt is kiemeljük, hogy a rendezvény sikeres pályázati munka eredményeként a Csoóri Sándor Alap támogatásából jött létre. Többen megfogalmazták, hogy érdemes lenne hasonló programokat tartani, hiszen a magyar népviselet, néptánc, népdal  olyan gazdag, hogy több alkalom kellene a megismeréséhez. Úgy tudom tervek is vannak a folytatásra, de addig is felhívnám a figyelmet két programra, ahol bőséggel találkozhatnak a nézők a nép maga alkotta viseletével. Október 7-én a Rétságon már többször nagy sikerrel vendégszerepelt Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadására kerül sor a színházteremben, október 9-én pedig a hagyományos szüreti bálon szórakozhatnak az érdeklődők, sok-sok népviseltes közreműködővel együtt.

GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-