Járda épült a Kossuth utcában

2021.08.02.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Településünk talán legrégebbi közútja a Kossuth utca. Az első kép múltiddéző, 1960-ban készült. Itt található Rétság egyetlen műemléke, az evangelikus harangláb, ami a XVIII. századi építést - és meglévő utcát - jelez a falán lévő márványtáblán. Vannak persze más korábbi fotók is. Ezen látható, hogy a közlekedésnek semmi akadálya, bár nem volt aszfaltos út, sem járda, de abban a korban ez teljesen megszokott valóságnak számított egy faluban. Ma már azoban egy városban nem. 
     Olcsó poén lenne azt mondani, hogy ha akkor jó volt, most miért elégedetlenek az ott lakók. Hát csak azért, mert az eltelt sok évtized alatt megváltoztak a lehetőségek és a közlekedés is. Sok ittlakó úgy érzi, hogy ez az utca a város mostohagyermeke, és itt valóban a múltszázadi viszonyok uralkodnak. Tény, hogy a település többi útja, utcája, járdái folyamatosan karban vannak tartva, szükség szerint felújítva. Itt, ha nem is állt meg az idő, lassan ketyeg a fejlesztés órája.
     2013-ban indult városközpont rehabilitációs munkák során, amikor a buszpályaudvar is létesült teljesen korszerű út épült a pályaudvari behajtóig, és az odavezető járda is elkészült.
     A város különböző pályázati lehetőségeket keresett, hogy pénzt szerezzen ezen utcai fejlesztésekre. Most sikerült a "Magyar falu" program keretében 4.999.998 Ft-ot nyerni erre a célra. Nem tudom "állambácsi" azt a ma már nem is léterő 2 forintot miért sajnálta, pedig egy szép kerek szám jobban mutatott volna. Mindenesetre ez a forrás elegendő volt az építés elindítására. Korszerű és tartós gyalogos aszfaltcsík épült a buszpályaudvari behajtótól, egészen az utolsó házig. Mondhatnánk az ismert mondat aktualizálásával, hogy kis lépés az emberiségnek, nagy lépés a Kossuth utcában lakóknak.
     Hát igen, ez egy baloldali járda. No nem politikai értelemben, de ezennel csak a páros oldal munkái fejeződhettek be, ennyire volt elég az elnyert fedezet. További pályázati lehetőségek esetén a másik oldali járda is elkészülhet, és ami talán fontosabb, maga az út is kaphatna a végéig olyan burkolatot mint ami az első részen van.
      A képriportunk az építés egyes műveleteit mutatja, illetve az elkészült aszfaltcsíkot. Látható, hogy itt a vízelvezetésre is gondolt a tervező és a kivitelező. A Magyar falu programban rövidesen egy másik fejlesztés is megvalósul, a temetői urnafal bővítése. Továbbá, hogy a város teljes területén az utak, járdák javításának felmérése megtörtént, a közbeszerzés folyamatban van, a munkák várhatóan szeptemberben indulnak. Ezek munkálatairól, illetve elkészültükről is beszámolunk.

GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-