János vitéz

2021.06.11.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Csütörtökön kora este a művelődési központhoz közeledve már az ajtóban és az előtérben is a Déryné program táblái fogadták az érdeklődőket. Ez persze nem véletlen, hiszen a színre kerülő darab is e program keretében érkezett hozzánk. A vidéki településeket színvonalas produkcióval ellátó sorozat nálunk nem ismeretlen, a korábbiakban is volt előadás ezen lehetőség igénybevételével.
     A mostani műsor a korábbiakhoz képest annyiban más, hogy most nem a programhoz jelentkező műsorszolgáltatók kínálatából választhattunk, hanem létrejött egy önálló országjáró társulat, akik - több más produkció mellett - műsorra tűzték Petőfi örökbecsű költeményének feldolgozását, a János vitézt.
     A kezdésre gyülekező közönség soraiból az érdeklődő gyerekek a díszletben ismerkedhettek a színpad rejtélyeivel. Majd amikor elcsendesedett a publikum, a nyílt szín előtt a Déryné Program projektvezetője, Kolti Helga szólt a közönséghez. Röviden összefoglalta a program célját. Minél több kistelepülsésre eljuttatni színvonalas produkciókat, kedvező pénzügyi feltételek mellett. (Magyarul, jelentős állami támogatással.)
     Majd kezdetét vette a játék. Igazán izgalmas, érdekes feldolgozást láthattunk. Ötletes díszlettel, változó színes világítással, és remek színészi játékkal. A darab történetét a felnőttek, és a nagyobb iskolások bizonyára ismerik, de számukra is sok újdonságot tartogatott a megjelenítés módja, lendülete. Volt itt versidézet bőven, de népdal, tánc, akciódús jelenet, minden, ami érdekfeszítővé tehet egy bemutatót, ahol a néző izgalommal várja, hogyan is folytatódik a varázslat. Így utólag elárulhatom, ezen az estén is egymásra találtak a szerelmesek a tündérek szigetén.
     Igazán kár, hogy a pandémiából ébredező vásounk lakosságából még sokan tartózkodnak a belsőtéri rendezvényektől. Kár, mert voltak üres helyek a nézőtéren, pedig az előadás valóban teltházas érdeklődést érdemelt volna. No talán a következő alkalom már nyugodtabb körülmények között fogadja a publikumot, mert júniusban lesz még egy színházi est a Déryné Program keretében. Június 30-án a Turay Ida Színház "A medve nem játék" című székely góbés játékot hozza el Rétságra.
     Képeinkkel igyekeztünk visszaadni pár látványos, érdekes pillanatot a valóban mozgalmas előadásból. Aki mozgóképen is belepillantana - emlékeztetőül, vagy megismerni mit hagyott ki - egy videösszefoglalót is megnézhet a darab egy másik előadásáról.

GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-