Góbé farsang a Hargitával

2020.02.19.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Immár 6. alkalommal vendégszerepel Rétságon a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Korábbi sikeres műsoraik alapján teljesen érthető, hogy ismét telt ház fogadta a társulatot. Az persze nem véletlen, hogy ezennel februárban jártak itt, hiszen ez a produkció farsangi hangulatokat dolgoz fel.
    A színpadon sorra elevenedtek meg a néphagyományok, táncos, énekes feldolgozásban. A teljesen professzionális tánctudás mellett nem maradtak el a góbéságok, az agyafúrt, csavaros eszű székely ember életének vidám percei. Olykor nagyon is szókimondó természetességgel kerültek színpadra az egymást váltó jelenetek. A darab történetét itt nem ismertetnénk, hiszen az eseményeket a táncmegoldások emelték különlegessé. De az együttes honlapjáról elolvasható az előadás koreográfusának Orza Călin-nak összefoglalója. Azt azonban örömmel rögzíthetjük, hogy a táncok - de főként a dalok - között több is ismerős volt a publikumnak. Ez nem is annyira különös, hiszen a 100-nál több tagot számláló Kereplő Néptánc Együttes repertoárjában is szerepelnek az itt is feldolgozott székely kultúra elemei.
     A közönség lelkes tapsokkal fogadta az egyes jeleneteket, szűnni nem akaró vastaps honorálta az igen színvonalas produkciót és a művészek munkáját. Olyannyira, hogy a harsány ünneplés "lámpagyújtás" után sem csillapodott, újabb meghajlások következtek.
     A helyi szervezők és a közönség nevében Simon Katalin a Kereplő Néptánc Egyesület művészeti vezetője köszönte meg, hogy a társulat ismét Rétságra látogatott. Nem titkolva elfogódottságát hiszen 13 évig ennek az együtetsnek tagjaként dolgozott, mielőtt Magyaroszágra, sőt városunkba költözött volna.
      Az alábbi félszáz fotóval igyekszünk felidézni az előadás érdekesebb pillanatait, amit persze állóképpel lehetetlennek tűnő vállalkozás. Az emlékek felidézésére biztosan alkalmasak. 
      A télűző mulatságok közül még egy hátralévőre hívnánk fel a figyelmet. Helyi szokás szerint a téltemetés koronája idén is a Kereplő Néptánc Egyesület farsangi mulatsága lesz. Érdemes résztvenni a várhatóan mozgalmas felvonuláson, kisze égetésen és az azt követő műsoron.

GiK  - 
 -
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-