Kereplő évzáró
2019.06.07.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

A Kereplő Néptánc Egyesület gazdag évadot tudhat maga mogött. A városban is számtalan eseményen lépnek fel csoportjai, a máshová szól felkérésekről nem is beszélve (Szécsény, Gyál, Balassagyarmat, Salgótarján.) Minden év júniusban rendeznek egy gálaműsort, ahol minden korosztály egyidőben képviseltati magát. Immáron 14. alkalommal gördül fel a függöny a rétsági színházteremben e célból.
     A terembe lépve - nem is kell mondani - nem lepett meg, hogy telt ház várta a csoportokat. Volt azonban más megplepetés. A színpad előtt népművészeti és hagyományos használati tárgyakból egy kiállításban gyönyörködhetett a közönség. Valóban szép válogatás, az egyesület tagjainak féltve őrzött kincseiből összállítva. Akár egy kiállítótermi bemutatót is megérdemelne annyi a múltból ismert tárgyat, népviseletes babát gyűjtöttek össze.
     Simon Katalin néptáncoktató, az egyesület művészeti vezetője köszöntötte a megjelenteket, és vezette is a műsort. Az óvodásk több csoportjának táncos, játékos produkciója nyitotta az estet. Noha itt is tulajdonképpen 3 önálló korosztálynyi táncos lépett szanpadra, jó ötlet volt egy műsorszám keretében szsrepeltetni őket. Így jobban lehetett gazdálkodni az idővel is. A bemutatók mind nagy tapsot arattak, de nem csak ez volt a fellépők jutalma. Minden szereplő kapott ajándékot amint lehaladtak a lépcsőkön. És amint Simon Katalin bejelentette, egy-egy közös ajándékot kapott a csoportok mindegyike. (Váráslási utalványt a Néptáncosok kellékboltjában) 
     Majd a "felnőttek" a Csillagvirág és a Zúgófa néptánccsoportok mutatkoztak be, ugyancsak közös podukcióval, amelyben a tánc, az ének mellett egy játékos rész is helyet kapott. A program során a salgótarjáni Folt Együttes szolgáltatta a zenét. Következtek az alsó tagozatos, majd a felső tagozatos csoportok, és a kereplősöktől elválaszhatatlan Infúsági Csoport. Ők évtizede itt kezdtek, és középiskolásként, egyetemistaként is szives örömmel jönnek táncolni. Ugyancsak fellépett az egyesülethez szorosan tartozó Ékes Énekegyettes néhány tagja, énekkel.
      Következett a finálé, ahol minden résztvevőt a színpadra szólítottak. Hát mit mondjak, nem könnyen fértek el, különösen hogy a gyülekezés is zenére tánclépésben történt. Nem olyan kicsi ez a színpad, de 100-nál több szereplőt egyszerre összehozni nem könnyű. Ahogy megtudtam az egyesülethez a különféle csoportokban óvodásoktól a felnőttekik mintegy 130 fő tartozik. 
     Meglepetések a fináléban is voltak. A zárszót követően behoztak egy hatalmas tortát, Kereplő, Csillagvirág, Zúgófa 2019 felirattal. Itt még olvasható a betűsor, mert hamarosan 100-nál több darabban talált inyenc kóstolókra a cukrászremek. Ugyancsak meglepetés, hogy az együtets vezetőjét, Simon Katalint köszöntötték virággal, ajándékkal, megemlírve, hogy segítőtársát Irk Bencét is üdvözlik, aki most nem tudott itt lenni de az ajándékot eljuttaják hozzá.
      A finálé után az aulában folytatódott a nap, ahol a körbeálló gyermekek gyűrűjében felvágásra került a torta, és mindenki megkóstolhatta. Természstesen nem csak ezért volt ez a nap emlékezetes. Remek összefoglalója az elmúlt évadnak, és a látogatók pontosan érzékelhették, hogy mennyit tanultak kicsik, nagyok. Ezzel elvben vége az évadnak, de azért még lesznek nyári programok is. Elsőként a június 17-én kezdődő, hagymányos tánctáborba vonulnak el az oktatók a növendékek és a segítő szülők. (Kapunk anyagot és a táborról is beszámolunk.)
      Pár képpel mutatjuk meg az eseménysort. Ez valamikor egy visszalapozásra is alkalmas emlék, mert az elmúlt 14 év eseményei most is visszakereshetők ezen a honlapon, miként évek múlva ez a tudósítás is  megtalálható lesz az akkori tagoknak, olvasóknak.

  GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-