Kereplős télijesztés

2019.03.03.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

A Kereplő Néptánc Egyesület minden évben megrendezi télbúcsúztató farsangi mulatságát. Idén - mivel a bőjt előtti időszak a korábbi évektől hosszabbra jött ki - talán könnyebb dolga volt a gonosz hideg szellemeket ijesztgetőknek. Vagy éppen azért vonult vissza a zimankó, mert tudta, hogy a kereplősök vidám emberek de nem viccelnek. Már a plakátok megjelenését követő napokban elindult a tavaszi hangulat.
     A tömeg - jelmezesek, felvonulók, érdeklődők - a MOL kúttal szembeni szervízútnál gyülekeztek, majd elindult a menet. Élen a kiszebábbal, amelynek sorsa már eldőlt, de ne szaladjunk ennyire előre. A menetben igen sokan jelmezben, maszkban, különféle maskarában vonultak. Különböző zajkeltő eszközökkel adták tudtára mindenkinek, hogy a bujkáló szellemeknek illendő már eltűnni, no meg azt, hogy a művelődési ház színpadán gálaműsorral folytatódik a nap programja. Volt ott dob, síp, kereplő, no meg óriás gólyalábasok.
     A Nagyparkoló térre érve a menetelők körbefogták a kiszebábot. Egy szokatlan művelet történt ezután - csupán takarékosságból - ruhájától megfosztották a boszorkát, és a csupasz szalma testét vetették a tűzre. Felcsaptak a lángok ezzel végképp elment a kedve minden telet még visszaálmodó természeti erőnek. Miközben a lángok felemészették a gonoszt, a jelenlévők rituálisan körbetáncolták a füstösen lobogó kiszét. A tér egyik oldalán asztaloknál hagymás zsíroskenyeret és forró teát kíváltak a vendégeknek és a résztvevőknek.
     A program a művelődési központ színháztermében folytatódott. Simon Katalin néptáncoktató, a rendezvény fő szervezője köszöntötte a megjelenteket, és később is vezette a műsort. Majd sorra léptek színpadra a csoportok. Előbb az óvodás és kisiskolások mutatták meg maukat. No ők nem tánccal, hanem jelmezzel. Ügyes ötlet. Ha már elkészült az óvodai, iskolai farsangra a jelmez, legyen még egy alkalom a nagyközönség számára megcsodálni.
     Majd a Kereplő Néptánc Egyesület ifjúsági csoportja okozott meglepetést. Ők ugyanis a szokásos népviselei öltözéket kicsit "kreatíven" alkalmazva mutattak be jelmezes táncot. A meglepetés elég nagy volt, különösen amikor bemutatkoztak. Történt ugyanis, hogy e maskarás fellépésre a lányok férfinak, a fiúk hölgyelnek öltözve mutatták be táncukat. Ezután a kisebb és a nagyobb iskolás csoport lépett fel. Vendégművészek is érkeztek, akik a helybeliek műsorát két tánccal is színesítették. Újszászi András, Molnár Edina, Felföldi Máté és Gaburi Barbara nem csak a színpadon jeleskedtek, hanem az urak a felvonulásban furulyával, gólyalábakkal is közreműködtek, a későbbi táncházban pedig szívesen vállalták a vezető szerepét.
     Amint a gála véget ért a fellépők és a lárogatók az intézmény auláját vették birtokukba, ahol a felnőtt táncosok és a szülök által készített finomságokkal, üdítő itallal kínálták a megjelenteket. No ná, hogy farsangi fánk is volt több változatban. Kis idő múlva felcsendült a zene, és indult a táncház. Eleinte két körben, majd a körök összekapcsolódtak. Sokan bekapcsolódtak a lüktető körjátékba.
     Ebben az évben is egy emlékezetes programot álmodtak és valósítottak meg a Kereplő Néptánc Egyesület tagjai, és vezetői. Képeinkkel igyekszünk megmutatni a fontosabb pillanatokat.

  GiK - 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-