Ballagtak az óvodások
2019.06.01.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

A rétsági óvodában a helyben kialakult szokás szerint telt május utolsó hétvégéje, a legnagyobbak ballagása. A Pillangó csoportosok köszöntek el az intézménytől, az óvoda dolgozóitól, a termektől a játékoktól, hiszen őszre már iskolába szóllitja őket a csengőszó. A búcsúzás fájdalmas lehet, de a szép emlékek biztosan egész életükben elkísérik az oktatási intézménybe érett gyermekeket.
     Délelőtt az óvoda falai között indultak az események, ahol szülők, és vendégek nélkül, meghittebb módon egymástól köszöntek el az ovilakók. A Pillangó csoportosok menetláncot alakítva elindultak termükből, hogy végigjárják a többi szobát is. Elsőként az őt követőkhöz "kopograk be", akik egy esztendő múlva lépnek nyomdokaikban. Itt akasztották nyakukba a vándortarisznyát. Minden csoport óvodapedagógusa pár gondolattal üdvözölte nagyokat, és a gyermekek saját munkájukkal készített apró emlékekkel egészítették ki a tarisznya tartalmát. Közben persze verselés, énekelés egymás örömére. Amint a termek elfogytak, az menet az udvar felé vette az irányt. Itt már a kisebbek is felsorakoztak. Az óvoda munkatársainak kórusa lepte meg a gyermekeket szép énekkel, de a meglepetéseknek még nem volt vége. Ballagtató szülőkből pár segítő az épület teraszára szóllította  búcsúzókat. Minden gyermek kapott a héliummal töltött lufit, amit aztán egy vezényszóra az égre bocsátották gondolatban megfogalmazott kívánságaikkal együtt. Aztán csak nézték, ahogy lassan emelkedve eltűnik a szem elől az egyre kisebb pontokból álló lufifelhő. A megható pillanatok után visszatért a szokásos oviélet. A kellemes időjárásban az udvari játékok nyújtottak oldott szórakozást.
     Már jó pár esztendeje döntött úgy az intézmény vezetése, hogy a szülők, rokonok, barátok meghívásával tartott ünnepi ceremóniát olyan helyen tartsák, ahol mindenki kényelmesen elfér, és a rendezvény jól lebonyolítható. A művelődési központ színházterme pedig ilyen. Nem is nagyon van más alternatíva a közöndég soraiban helyet foglaló közel 200 vendég elhelyezésére. Szép szokás, hogy ilyenkor meghívják az óvoda korábbi vezetőit, munkatársait is.
     A színpadra felsorakozott csoport gyűrűjében Vinczéné Szunyogh Judit óvodavezető mondott köszöntők, majd a Pillangó csoport vezetője Gyönygyössy Judit üdvözölte a megjelenteket. (A beszédek meghallgathatók az alul lévő linken) A gyermekek verses, dalos játékos műsorösszeállítása következett. Több műfajban bemutatták, mi mindent tanultak az itt töltött évek alatt. Az elhangzottak mellett szereplési biztonságot, határozott fellépést, ami annak is köszönhető, hogy nem először lépnek ezekre a deszkákra. A szülői közösség nevében Kiss Zsófia mondott köszönetet az áldozatos munkáért, és virággal köszöntötték a csoportban dolgozó munkatársakat.
     Majd egy - illetve kettő - videoösszeállítással folytatódott a délután, melyben vászonra kerültek az elmúlt évek emlékezetes pillanatai, illetve a gyermekek "előtte-utána" összeállításban.
     Amikor elfogytak a képek, és ismét fényár töltötte be a sznháztermet, az óvónők köszönték meg a szülők együttműködését. Újabb ajándékokkal lepték meg őket, illetve többen kérték, hogy az óvónők, dadusok, az aszisztens gyűrőjében emlékképet készíthessenek a gyermekükkel. Bizony ezek a képek évek múltán szép emklékeket fognak ébreszteni, amikor a tableten, számítógépen előkerülnek.
     Képriportunkban a gazdag nap minden mozzanatát természstesen nem tudjuk visszaadni, de délelőtti esemény hangulatát, és a délutáni ünnepség jelesebb pillanatait igyekeztünk megosztani az Olvasóval. Pár napon belül kitör a nyár, de a gyermekek még járnak az óvodába, csak már foglalkozások nem leszenk abban a rendben, ahogyan eddig voltak. Főszerep a vidám játéké, egészen őszig. 

  GiK -  
-www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-