Nagy Julianna kiállítása

2019.04.05.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

A művelődési központ galériájában rendezett kiállításra kaptunk meghívót. A falakon különleges művek. Nem tájak, nem emberi arok, legalábbis távolról szemlélve nem azok. Érdekes technikával készült táblákon izgalmas formák sorakoznak.
    A galériát igen sok érdeklődő szinte megtöltötte. A megjelenteket Kelemen Ágnes - az intézmény munkatársa - köszöntötte. Mielőtt a megnyitó beszédre sor került volna, muzsika hangzott fel. Mint ahogyan az lenni szokott. Csakhogy itt a hangszer, és a belőle áradó zene a mi környékünkön ismeretelen. Ettől lett még egzotikusabb a hangulat. Mintha egy fából készült egyenes kürtöt hallottunk volna, amelyen nem billentyűk, nem lyukak szabályozták a hangszínt, hanem az előadó "levegőtechnikája". Ternyák Richárd később ismertette is a hangszere - didzseridu - eredetét, történetét. (Mi egy linken tesszük elérhetővé a Wikipedia ismertetőjét.) Szájbely Zsolt prózai felolvasása az erdei állatok mesés világát villantotta fel.
     Nagy Julianna nem ismeretelen a rétságiak és a környékről érkezettek előtt, de képzőművészeti tehetségét most először tárja a nyilvánosság elé. Megnyitó beszédet Záhorszki Mónika mondott, aki maga is képzőművész. Grafikáiból, rajzaiból volt már kiállítás a házban. Elmondta milyen indíttatás vezette az alkotót, és milyen szimbolikát lehet felfedezni a képeken. A beszéd az alul is elérhető linken meghallhatgató.
     Újabb dallamok csendültek fel, majd az alkotót és a közreműködőket köszöntötték virággal, ajándékkal. Elhangzott a szokásos mondat: "kérem tekintsék meg a kiállítást". Az alkotót körbevették az érdeklődők, kisebb nagyobb beszélgető csoportok értékelték a látottakat és az élményeket.
     Tény, hogy érdekes technikával, különféle színes pontokból felépített művek sokféleképpen nézhetők, láthatók. Műfaji besorolásra nem is vállalkoznék. Afféle 21. századi "Art decó" lehetne - más hasonló díszítőművészeti, kézműves eljárással létrehozott táblákkal együtt, de ezt a fogalmat mégsem használhatom. Igaz, a másfél évszázados története során sokat változott nyelvezete, de mégis másféle képzetek társulnak hozzá. Így aztán saját fogalomalkotásra kényszerülnék, ha meg kellene mondani, mi is ez a műfaj. Talán díszítőművészet, de ez nem von le semmit az értékéből. Sőt! Mai világunkban szükség van olyan tárgyakra, amelyek használati értékük mellett esztétikailag is "felturbózottak". Az egyik asztalon ilyenféle hétköznapi dolgokat is láttunk a módszer alkalmazásával felöltöztetve. 
     Kiállítási tudósításaink kialakult gyakorlata szerint néhány alkotásról mutatunk kicsinyített fotót, kedvcsináló jelleggel bemutatunk. Érdemes eredetiben is megtekinteni a tárlatot, amit április 30-ig lehet megtenni a művelődési központ nyitvatartási idejében.

    GiK - 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-