Magyar Kultúra Napja -Könyvbemutató

2019.01.24.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Éppen 30 éve született döntés arról, hogy január 22-a legyen a Magyar Kultúra Napja. A legenda szerint ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc azt a költeményt, amelynek már nem csak a címe Himnusz, hanem megzenésítve nemzetünk legfontosabb jelképe lett. Városunk minden esztendőben rendez olyan eseményt, amely szorosan kapcsolódik kulturális értékeink megismeréséhez, megőrzéséhez.
   Január 23-án a könyvtár olvasóterménél nem is lehetett volna jobb helyet találni egy ilyen alkalomhoz. Körbetekintve - sok más író, gondolkodó mellett - magyar nagyjaink ránkhagyott művei, gondolatai vesznek körbe. Méltó hely egy könyvpremierre. De ha még azt is előre bocsátjunk, hogy a bemutatott kötet városunk történelmi emlékeit dolgozza fel, akkor több szálon is egybeszövődik mindaz, amit itt nálunk kultúrának helytörténetnek, irodalomnak tekintünk.
   Szűcs Béla Albert Petőfi-díjas író, újságíró nem ismeretlen a helyi közönség előtt. Korábban két alkalommal is tartott bemutatót akkor megjelent könyveiből városunkban. (Ezen bemutatókról szóló tudósítások az alul elhelyezett linken elérhetők.) Az apropó pedig egyértelmű, hiszen az írások városunk történelmét dolgozzák fel. Az itteni laktanyában töltötte katonaidejét, közvetlenül az 1956-os forradalom előtt. Személyesen ismerte Pallavicini Antalt, az akkori törzsfőnököt. Ebből az indíttatásból is születhetett több elhatározás, hogy feldolgozza a történelemnek azt a szeletét, amely egy bíboros és egy katona mártíromságához kötődik.
     Rétság nem felejt című, 196 oldalas kötet alapja is az emlékezés. A korábbi művekhez képest új elem, hogy a 60 éves évfroduló alkalmával felavatott szoborcsoport létrejöttének történetét dolgozza fel, persze az előzményekkel, és több eddig nem ismert tény kikutatásával, bemutatásával. A kötet két részből áll. Az első nagy fejezet az 1956-os történelem helyi vonatkozásait idézi, főként interjúk formájában. A második fejezet pedig a szoborcsoport létrehozásának dokumentumai, az emlékbizottság megalakulásától a felszentelésig. Valóban érdekes, egyedi adalék, ami nem csak a helyi lokálpatriótáknak, a szűkebb történelmünk iránt érdeklődőknek hasznos olvasmány. Akár példa is lehet más szervezeteknek, akik településük múltját emlékmű formájában is meg akarják jeleníteni.
     Az ünnepi alkalom első köszöntője Jávorka János nyá ezredes, a Hunyadi János Harckocsidandár Baráti Kör elnöke volt, aki köszöntötte a megjelenteket. Ezután jelképesen meggyűjtottak három gyertyát - piros-fehér-zöld színűeket -, majd egy-egy szótagot a megjelentek felváltva felolvasták a Himnuszt. 
     Beszédet mondott Dr. Petrasovits Anna,  majd Dr. Sántha Gábor, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke, aki a kötet előszavát is írta. Ezt követően a szerző mutatta be a könyvét, személyes élmények felidésésével is. (A beszédekből nem idézünk, de meghallgathatók az alul elhelyezett linken.)
     A rendezvényen - több más mellett - részt vett Pallavicini Borbála, Pallavicini Antal lánya, és Babusa János szobrászművész, aki a rétsági szoborcsoport alkotója. 
     Majd kölcsönös köszöntések, ajándékátadások következtek, és tiszteletpéldányok átadása. A közönség soraiból hozzászólók után Varga Nándorné a vendéglátó intézmény vezetője köszönte meg a közreműködőknek és a közönségnek, hogy megtisztelték városunkat és a kultúranapi emlékezést. Ahogy az lenni szokott, a megvásárolható köteteket a szerző dedikálta, a vendégek pedig kötetlen beszélgetésben elevenítették fel emlékeiket az ünnepi alkalom meghívott személyiségeivel.
    Képeink az esemény fontosabb pillanatait örökítik meg.

  GiK - 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-