Fesztivál Rétság megújulásának jegyében
2013.09.04.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hezAdd az iWiW-hez
-
A városközpont felújítás folyamatáról a kezdetektől beszámoltunk. Olvasóink információhoz jutottak a munkák kezdete előtt éppúgy, mint az "első kapavágásról" a különféle terek alakulásáról, az alapkő letételről, vagy legutóbb az iskola kulcsátadásáról. Így is teszünk, minden fontos eseményről beszámolunk. Azt viszont kevesen tudják, hogy ezen program során nem csak a kövek épülnek, hanem a lelkek is. Mert a pályázat keretében igen jelentős összeget nyert a város művelődési alkalmak, kultúrális események tartására. Olyan rendezvényekre, amely az átalakult városközpont megismerését, elfogadását segítik.
     A fenti cél jegyében már szerveződtek apróbb események, és még lesznek is. Szeptemberben egy kétnapos fesztivált rendezett a város, ezennel a művelődési központ lebonyolításában.
     Azt a megoldást talán nem választanám, hogy minden részt külön bemutatok, hiszen a plakát pontosan tartalmaz műsorrészt. A sorozat pénteken este kezdődött a művelődési központ galériájában, illetve a könyvtárban. Programhelyszín volt szombaton délelőtt a felújított iskola udvara, délután pedig a "közööségi tér". No meg kell mondani, hogy a plakáton olvasott helymegjelöléssel sokan megállítottak, hogy mi ez a közösségi tér? A válasz kézenfekvő, csak még nem ment át a köztudatba. A pályázat címében benne foglaltatik, hogy "funkcióbővítő"-nek kell lenni a felújításnak. Az Unió "csak betonozást" nem támogat önmagában, hanem csak akkor ha az a helyben élők életminőségét új funkciókkal is támogatja. Ennek jegyében sokféle megoldás van beépítve a tervekbe. A volt piactéri fabódék helyére álmodott a tervező - még hérom esztendővel ezelőtt - olyan megoldást, ami általában parkoló az üzletek megközelítéséhez, de kiválóan alkalmas kisebb-nagyobb kulturális programok lebonyolítására. No ezt jól mutatta a szombat délutáni műsorok egy része, amely tehát ezen a közösségi téren került megrendezésre. A további események pedig a Nagyparkolóban történtek. Népművészeti vásár várta az érdeklődőket, de hozni is lehetett nem csak vinni. Süteményt, hiszen ilyen jellegű versenyt is hirdettek, és a műsorfolyamban át is adták a díjakat.
      A színpadi programok - korszerű hang és fénytechnikával 17.30-tól kezdődtek és tartottak egészen éjfél közelében. A nyitókoncertet az Escargoz Együttes adta, közben is igen jelentős műsorok váltották egymást, majd a tüzijáték előtti programban strárvendégként érkező Radics Gigi koncertjén tapsolhatott a közönség.
      Összességében egy olyan gazdag műsorválasztékkal találkoztunk, amelynek minden részletére egy-egy ember talán el sem tudott jutni, de kiválaszthatta melyik az a 2-3 óra, amiben szivesen részt vesz, meghallgat megnéz. És a kiemelkedő rendezvényeknek még nincs is vége, mert októberben ugyancsak ebből a pályázati forrásból ismét szerveződok egy kétnapos fesztivál, melynek programját időben közzétesszük.
      Képeinken időrendben minden mozzanatról tudósítunk néhány fotóval.
GiK 
.
.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-