Könyvhét Szávai Attila könyvbemutatójával, Valkó Gyula kiállításával
-
Igazi multikulturális találkozó volt tegnap este a művelődési központ társalgójában. No nem a szónak abban az értelmében, ahogyan azt a különféle népcsoportok kulturális szokásainak együttélésére szokás használni. Pontosabban lehetne beszélni olyan többműfajú rendezvényről, ahol az írói alkotó munka mellett bemutatkozott a képzűművész, a hangszeres és énekes előadó, és a prózai előadóművészet is. Ezen túl persze a könyvkiadáshoz kötődő művészati ágak is szóba kerültek, úgymint szerkesztés, lektorálás, egyebek. Mindezt Szávai Attila könyvbemutatójáról és Valkó Gyula illusztrációiból rendezett kiállítás megnyitójáról mondhatjuk el.
    Szávai Attila nem először jelentkezett műveivel a közönség előtt. Írásai különféle neves újságokban irodalmi és művészeti folyóiratokban már több mint négy éve folyamatosan jelen vannak. Közöttük több határainkon túl is megjelenteti a rétsági tollforgató friss termését. Teljesen természetes, hogy minden irodalmárnak vágya, hogy ne csak periodikákban legyen olvasható műve, hanem könyvben is kézbe adhassa. Így történt. Éppen egy évvel ezelőtt mutatta be Mászóka című könyvét, amely prózai írásokat tartalmazott. Közben megjelent egy hangoskönyve is. És hát a 2008 évi ünnepi könyvhéten a literatúra rétsági ünnepét ugyancsak egy Szávai könyv avatásával nyitották a rendezők, a Városi Művelődési központ és Könyvtár, no meg a Rétsági Kilátó Kulturális Egyesület. Az új gyűjtemény Fészercsend címen hagyta el a nyomdát, és került az elemzők asztalára. Ezennel is a Kapu Könyvkiadó gondozásában.
     Varga Nándorné bevezető szavai után Majer Szilvia fuvolamuzsikája és Kozák Katalin éneke ejtette rabul a művészetbarátokat. Majd a könyv címadó novellájából Szájbely Zsolt mutatott be részletet.
     Az est házigazdája Ádám Tamás iró, költő, szerkesztő, a Magyar Irószövetség tagja mondta el gondotalait. Lényegében arról beszélt, hogy a jelen kötet stílusában tisztább kiérleltebb elődjénél, és a művek egymásutániságában egy professzionális szerkesztői gondoskodást is tapasztal. Minderre az író - fogalmazzuink egyszerűen - elmondta, hogy sokkal több dolgot bíz a véletlenre, az esetlegességre, és ölül, hogy így is megnyeri munkája az irodalombarátok tetszését. Majd párbeszédes formában váltottak szót a parnasszuson - bocs az alkotók asztalánál - ülők. Sok érdekes részletet megtudtunk a szerző módszeréről, és egyéb kérdésekről. Többek között azt is, hogy rövidesen újabb hangokönyvvel lepi meg a közönséget, a Rebeka és Panni kiadó közreműködésével.
     Kis szerepcsere után Szávai Attila mutatta be Valkó Gyulát, és a kötet illusztrációi mellett más grafikai alkotásokat is bemutató képzőművészt. Tudjuk róla, hogy Bánkon él és gondolatvilága közel áll Szávai művészetéhez. Ezért is vállalt szivesen közreműködést a kötet képzőművészeti rajzokkal való felöltöztetésében.
     Újabb felolvasás, majd zenei élmény - ezennel egy közös hangszeres és énekes produkció - zárta a viszonylag kötetlen hangnemű könyvavatót. Persze csak ahogy mondani szokás a "hivatalos részt", mert ahogy az már lenni szokott a friss termést le is lehetett szakítani - megvásárolni a könyvet - és a szerzőkkel emlékbejegyzésekkel egyediesíteni, dedikáltatni. Így is folytatódott a premier, amíg a autogramra váró sorok el nem fogytak.
    A továbbiakban csak néhány információ: A kötet megvsárolható több helyen, de jelesül a Városi Könyvtárban. No meg a szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikálja a budapesti Váci ucai forgatagban, a Kapu Kiadó standjánál, ahol ugyancsak megvásárolható. Valkó Gyula kiállítása július közepéig tekinthető meg a művelődési központban. Az eseményről pedig tudósítsanak a képek.
GiK 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-