Szávai Attila: Mászóka - Könyvbemutató
-
Az Ünnepi Könyvhét Rétságon egy jeles eseménnyel indult, majd másik kiemelkedő eseménnyel zárult. Egy helyi szerző, a Spangár András Irodalmi Kör tagja mutatta be a Kapu Kiadónál megjelent kötetét. Igen, Szávai Attiláról van szó, akit a helybeliek már régen ismernek, és írásaival a különféle lapokban, folyóiratokban és internetes portálokon rendre találkoztak. Egy időszak "gyümölcsét" csokorba foglaló kötete azonban még nem jelent meg. Ez az első ilyen alkalom, de minden jelenlévő reménye szerint nem az utolsó.
     A művelődési központ terme kicsinek bizonyult, oly sokan igyekeztek a programra, hogy a falakat kellett volna széttolni. Ez tulajdonképpen sikerült is, mert az intézmény igen sok célra szolgáló társalgóját - egyéb rendezvények mellett - a nyár folyamán a Tourinform Iroda is használja, és az ő közönségfogadójuk volt paravánokkal elválasztva az egyéb tevékenységektől. No ezt a falat szó szerint hátrább toltuk, így legalább még egy széksor elhelyezhetővé vált. Mondhatni a csilláron is ültek, de ez azért nem igaz, mert a rugós felfügegsztő szerkezet aligha bírt volna el ekkora közönséget. De a bejárati ajtóban, és az azelőtt kitárulkozó előtérben így is többen kényszerültek helyet foglalni.
    A félszáznál is több látogatót Varga Nándorné a Könyvtár vezetője köszöntötte, és bemutatta a szerzőket. Igen, így többes számban, mert bár irodalmi alkotásokat tartalmazó kötetről van szó, de grafikáival Valkó Gyula egészítette ki az a könyv lapjait, amely így vált teljessé. Ő is résztvett az eseményen, az alkotó régi barátja minőségben is.
    Majd - a már más rendezvényeken is közreműködő - fiatalok szólaltatták meg a lapokon betűként elénk táruló olvasnivalót. Elsőként Majnik László gitármuzsikája teremtett mindehhez ihletett hangulatot. Kisvártatva egy egy művet hallottunk Pekáryné Mindszenty Csillától, Szájbely Zsolttól, Tinnyei Beatrixtól, és a zárszó előtt - előadóként is - Varga Nándornétól.
    Az események a hasonló műsorokon lenni szokott mederben folytak, a szerző és az illusztrátor mondott néhány szót a kötetté vált  írások keletkezéséről, az irodalmi próbálkozások kezdeteiről, amely Attila szerint éppen ehhez a helyiséghez, a valamikori Lokomitív Kávéházhoz kötödnek. Az első szárnypróbálkozások, az irodalomra való alkotó rácsodálkozás ezen terem "kocsmaasztalainál" vált ötletből rendszeres alkotási igénnyé.
    A helyben megvásárolt könyveket az író és a grafikus dedikálta, fogadták a megjelentek gtarulációit. Köztük barátok, alkotótársak, egykori tanárok fejezték ki örömüket, hogy a még 30 évet sem betöltő rétsági fiatalember munkáival a könyvészeti halhatatlanságot jelentő bibliotákák polcaira, bibliográfiák lapjaira, katalógusok céduláira kerül.
    A képeink a rendezvényről tudósítanak
GiK 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-