Karaffa Gyula könyvének bemutatójával nyílt a Könyvhét

-
A kultúrális szférában minkdig kiemelkedő ünnep a könyv és az irodalom napja. Hát még milyen ünnep, ha egy egész hétrevaló jut belőle. Hát igen. Május utolsó június első hete már évtizedek óta az Ünnepi Könyvhét időszaka. Ilyenkor jelennek meg új könyvek, találkoznak írók az olvasókkal, jobban figyelünk az újdonságokra és mindig valami irodalmi csemegét remélünk a bőséges könyvtermés kínálatában.
     Rétságon is így van, és igazi csemegét volt módunk "kóstolni". A könyvhét több eseményt, programot és olvasnivalót is kínál. Ezek közül az első Karaffa Gyula: Épphogy csak beszólok ... című kötete, amelyet itt és most első ízben mutatott be a közönségnek. Azonnal hozzá kell tenni, hogy bár címlapon a Börzsönyi Helikon című egyre sikeresebb művészeti folyóirat szerkesztője jegyzi a könyvet, de vele érkezett felesége Konczili Éva, aki ugyancsak kivette részét a mű megalkotásából, hiszen az Ő általa készített illusztrációkkal együtt vált igazán könyvvé a szöveggyűjtemény.
     A kötetbe gyűjtött mondanivaló különös formát ölt. Szerzője szólásoknak, meséknek nevezi őket, mert igazán ízes népmesei hangulat árad valamennyiből. De itt csak a szólások - egy-egy történet ötletadója - a nép "találmánya" a köréje alkotott történet a szerző fantáziájából született papírra. Sajátos műfaj. Sajátosan rövid, tömör, mégis minden egyes "beszólásnak" nemes tartalma, ha úgy tetszik komoly üzenete van a mának.
     Elsőként Krasznai Kata fuvolajátéka billentett át a hétköznapok nyüzsgő lüktetésből az elmélyültebb ünnepi hangulatba. A rendezvényt Varga Nándorné, a könyvtár vezetőjének köszöntője nyitotta. Nem mondhatnánk hogy bemutatni kellett volna a szerzőket, hiszen minden résztvevő jól ismerte már. Ott voltak szerzőtársak, Spangár-kör tagok, irodalombarátok, ismerősök, de mindannyiuk számára jól csengő név Karaffa Gyula. A protokoll mégis azt kivánta, hogy hangozzék el néhány rövid mondat pályája hatalmas ívéről. Majd megszólaltak a mesék... Ez volt ám az izgalmas találkozás! Helyi irodalombarátok - Pekáryné Mindszenti Csilla, Szájbely Zsolt, Tinyei Brigitta, Varga Nándorné - ízes előadásában hallgatva a népies "sztorykat" egészen különös kincset kaptak a jelenlévők. Meg is fogalmazódott, hogy a kötetet talán hangoskönyv formájában is érdemes lenne forgalmazni, de ez a jövő "zenéje".
     Majd a szerző szólt a művek és a könyv születésének történetéről, és szokás szerint dedikációk következtek. Az igazi iró-író, iró-olvasó és olvasó-olvasó találkozóra csak ezután került sor, mert oly sok élmény szabadult fel oly sok gondolat kért helyet magának, hogy szinte végeláthatatlan beszélgetések kezdődtek és tartottak, mindaddig amig a Könyvtár így is meghosszított nyitvatartási ideje lehetővé tette. 
     Élményekkel teli, méltó eseménnyel nyílt az Ünnepi Könyvhét Rétságon. Természetesen nincs vége a litaretúra fenkölt hetének, mert június 13-án Szávai Attila kötetét mutatja be. Ugyancsak helyi szerző, ugyancsak Rétságon és ugyancsak a könyvtárban. És persze más események is szépítik gazdagítják a helyi rendezvénysorozatot.
    Mint ahogyan az többek megfogalmazásában elhangzott, városunk büszke lehet arra, hogy ilyen élénk irodalmi életet, és ily termékeny szerzőket tudott közös műhelybe szervezni, s lám ebben az évben két újkötetes szerzőt is köszönthetünk. Magunk is úgy gondoljuk, hogy egy 3000-res kisvárosban ez olyan kiemelkedő érték, amit megbecsülni, támogatni és továbbépíteni kell. 
    A szerzőknek ezennel is gratulálok, és azt kívánom, hogy további terveit is hasonló siker koronázza, mint eme könyvének fogadtatása. S hogy legyen nem csak a lelkében őrzött, hanem képeken is megnézhető emléke mindenkinek az estről; az alábbi fótók tudósítanak a történtekről.
GiK -
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-