Tető alatt a rétsági járóbeteg-ellátó központ


Korábban igértük, hogy folyamatosan beszámolunk a Rétsági Járóbeteg-szakellátó Központ építésnek fejleményeiről. Most szerkesztőségünkhöz eljuttatott hivatalos sajtóközlemény közradásával tudósítunk a munkálatok helyzetéről. A képek február elején és közepén készültek.

GiK 

Rétság városa egy olyan nagy beruházásba kezdett, amelyre egy évszázad alatt legfeljebb egyszer adódik lehetősége egy településnek. 
      A városban, a több mint egymilliárdos beruházással megvalósuló járóbeteg-szakellátó központ a kormány által 2007. áprilisban bejelentett - egészségügyi intézményfejlesztő programja alapján meghirdetett TIOP-2.1.2 pályázat keretében létesül. Az országban tizenöt helyen épül hasonló intézmény, annak érdekében, hogy a kórházhiányos térségek egészségügyi ellátását javítsák. A nyugat-nógrádi kisváros Vác és Balassagyarmat között fekszik félúton. A vonzáskörzet lakóinak nyújt majd könnyebbséget a szakrendelők közelsége. A Rétságon megvalósuló, több mint egymilliárdos beruházáshoz 912 302 313 Ft támogatást nyújt az állam jórészt EU-s forrásokból.
      Az 1500 négyzetméteres építkezés október 5-én kezdődött és az épület átadását 2010 nyarára tervezik. Berendezés és felszerelés után 2010 októberében adják át a lakosságnak. A kétszintes épület teljesen akadálymentesített, a legkorszerűbb technikával lesz felszerelve.
      Az épületben 19-féle szakellátás kap helyet. Olyan szakrendelések, amelyek eddig nem voltak elérhetők a kistérségben. Ugyancsak megvalósul a hatágyas nappali kórház. A város a jelenlegi több épületben működő háziorvosi, szakorvosi és egyéb szolgáltatásokat is az új épületbe tervezi áthelyezni, így a betegek minden ellátást egy helyen találhatnak meg. A projekt közvetlen célja 200 szakorvosi és 120 nem szakorvosi órában, otthoni szakápolással kiegészítetten működő közfinanszírozott járóbeteg-szakellátás nyújtására alkalmas infrastruktúra megteremtése.
      Az érintett települések lakosságszámát figyelembe véve az egészségügyi reform által célul kitűzött húsz perces hozzáférés a térség lakosságának 68%-át érinti majd, de javul hat olyan település lakosságának helyzete is, ahol az emberek 23%-a él. A közeli ellátás megteremtésével a jelenlegi igénybevételi adatok alapján számításaink szerint az intézményben kialakítandó új szakmastruktúrával az itt élő lakosság 91%-a közelebb kerül a járóbeteg-ellátáshoz. Ezen kívül prevencióval, ellátásszervezéssel és házi szakápolás bővítésével - az ország fejlett térségeihez hasonló - esélyeket teremtődnek az itt élők számára.
       A hideg tél ellenére nagy ütemben folyik az építkezés Rétságon. Már állnak a falak, körvonalazódik az épület. Már elkezdődtek a tárgyalások az orvostechnológia eszközök beszerzése terén, melynek érdekében hat másik épülő rendelővel működnek együtt, az így elérhető előnyösebb tárgyalási pozíciót kihasználva. Ezzel párhuzamosan elindult az új intézmény üzemeltetésének személyi feltételeit előkészítő tárgyalássorozat is. Úgy tűnik tehát, hogy a kivitelezőkön nem fog múlni az, hogy a rétságiak az év vége felé birtokba vehessék az intézményt, mely az egészségügy ellátás javításán túl, mintegy hatvan munkahely létesítésével is hozzájárul a település munkaügyi helyzetének javításához.
rjk sajtó 
 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-