Alapkőletétel a Járóbeteg-szakellátó Központnál
-
Korábban beszámoltunk arról, hogy elkezdődött a volt laktanya területén a járóbeteg- szakellátó központ építkezése. Most egy ünnepi rendezvény keretében tudatták a nagyközönséggel és a sajtó megjelent munkatársaival, hogy elkezdődött a munka. Az ilyen alkalmakat hagyományosan alapkőletételnek nevezik. Ítt is így történt.
     Nézzük sorban az eseményeket. A mostoha időjárási körülmények miatt felázott talajt kulturált térré varázsolták erre a napra az építők. Az időjárás is kegyes volt a megrendezéshez, amihez bizony egy november közepi eseménynél a szerencse is segített.
     Dr. Molnár Csaba kancellária miniszter érkezett a Kormány részéről, akit Mezőfi Zoltán polgármester fogadott. Amíg a meghívottak és az érdeklődők megérkeztek és félkörben elhelyezkedtek, városunk első embere rövid baráti szóváltással bemutatta a vendégnek a helyi közélet szereplőeit. Majd kezdetét vette az ünnepség, melyben Pekáriné Mindszenti Csilla konferálásával követték egymást az események. Elsőként Szájbely Zsolt előadásában hallhattuk Wass Albert Üzenet haza című versét. Az első köszöntőt Mezőfi Zoltán polgármester tartotta. (A beszéd meghallgatható itt alul elhelyezett linken.) Röviden ismertette azt az utat, amellyel a város eljutott eddig a pontig, nem titkolta a kételyeket sem, és köszönetet mondott mindazoknak, akik a pályázat elkészítésében benyújtásában közreműködtek.
      Dr. Molnár Csaba miniszter beszéde következett (Ez ugyancsak meghallgatható) Ő a Kormány egészségi intézményfejlesztő programjáról szólt és annak a lehetőségét emelte ki, hogy a kistérség lakosainak gyorsabban elérhető, korszerűen felszerelt intézmény szolgálja majd felépülése után az egészségét.
      A beszédet követően a miniszter, a polgármester és Balogh Péter ügyvezető aláírták azt az oklevelet, amely az alapkőbe szánt fémhengerbe került. Az okirat mellé még elhelyezték a mai Nógrád Megyei Hírlapot, a Hangadó egy száma, a ma használatos pénzérméket. A lezárt csillogó fémtesttel az épület majdani főbejárata mögött már kialakított helyhez vonultak. Együttesen lehelyezték a ház alapjába a jelen emlékeit a jövőnek megőrző, nemzetiszín szalaggal átkötött, Rétság címerével díszített kapszulát. Előkerült a vakolókanál és habarccsal behelyezték a fedőlapot, azt szakszerűen el is símították.
      A településünkön működő egyházak képviselői mondtak áldást az létesülő épületre, illetve az itt folyó tevékenységre az emberi munkára. Elsőként Tóth Ferenc katolikus plébános beszéde után megszentelte az épületet. Utána Molnár Zsigmond református lelkipásztor és Zsugyel Kornél evangelikus lelkész mondott áldást. Rövid fotózás után az ünnepség végeztével a konferansz kérte a megjelenteket, hogy a művelődési központba fáradjanak át, ahol egy állófogadással folytatódott a program.
      Az intézmény előtere meglepően dekotarív öltözetet kapott erre a napra. Egy vetítőernyőn láthattuk az épület látványterveit, és a mozgófilmszerűen egymást váltó információkat. A falakon egyébként hasonló nagyméretű plakátok tájékoztattak ugyanerről. Ahogy a vendégek megérkeztek és megtelt a ház aulája, a polgármester bemutatta a megjelent országgyűlési képviselőket, majd a város nevében egy ajándékcsomagot adott át a miniszternek. A válogatás Rétság jelenéből nyújtott át pár tárgyat a nap emlékéül. Egy emlékcimkével díszített palack bort, Misik Zsuzsi népi iparművész gyönyörű csuhéfigura alkotását, pár városunkról írt könyvet és egy kerámát.
     Balla Mihály majd Lombos István országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket és mindketten kiemelték a beruházás jelentőségét. A pohárköszöntők elhangzása után a vendégek kötetlen beszélgetése kezdődött, amelyhez a megterített büféasztal és italospult nyújtott kellemes fogyasztási lehetsőséget. Igen sok médium képviselte magát. Erre a célra egy külön helyiség került berendezére, ahol egymást követték a tv-s riportok, bár az MTV körzeti stúdiójának tudósítója az előtér nyügyző forgatagában készítette felvételeit.
      Összességében egy rendkívül profi módon előkészített és lebonyolított rendezvényről adhatunk számot. Új színekkel, gondos kivitelezéssel, ünnepélyes hangulattal. A következő nagyobb léptékű esemény a felépült szakrendelő átadása lesz, ami a tervek szerint 2010. októberben kerül sorra. Természetesen az építés előrehaladásáról folyamatosan beszámolunk Olvasóinknak, mint ahogyan tettük ezt az eddigiekben is. A képek az ünnepség pillanatait örökítik meg.
  GiK 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-