HANGADÓ
2007. JÚNIUS 

Ünnepi Könyvhét Rétságon
-
A 78. alkalommal megrendezett Ünnepi Könyvhét városunkban igazi kuriózumokkal lepte az írott szó kedvelőit. Két Spangár-díjas rétsági szerző is bemutatkozik első kötetének megjelenésével. 
     Mindkettőt ismerjük már lapunk, a Rétsági Évkönyv, a Spangár antológia, a Börzsönyi Helikon, vagy éppen országos fórumokon való megjelent írásai által, de kötetbe szerkesztett válogatásuk most először látott napvilágot. Elsőként Karaffa Gyula mutatkozott be kötetével, Szávai Attila könyvének bemutatójára június 13-án kerül sor. (Így erről későbbi tudósításunk alkalmával szólunk.
     Karaffa Gyula egy meglehetősen érdekes újítással jelentkezett. Az „Épphogy csak beszólok” című – jó kiállású, külsőre is igen mutatós – könyvében a szólások magyarázatára vállalkozott.
     Így ír erről kötetének előszavában: „Hogy miért is kezdtem ebbe a számomra nagyon kedves foglalatosságba, a mesék írásába? Mindig érdeklődéssel figyeltem a falusi öregek beszédét, történeteit (hiszen közöttük nőttem fel) ami még ízesen, élő módon használta, használja az évszázadok során kialakult magyar szólás- és közmondáskincsünket. Ám azok eredetét a legtöbb esetben a feledés homálya takarja, azok születését, kialakulását sokszor a tudós kutató sem találja. Nem volt bátorságom tudományos alapossággal végzett kutatómunkát végezni a szólások kialakulásának megtalálására, ám saját fantáziámat megmozgatva, falusi gyermekéveimet felhasználva sajátos megközelítésben, humorosan, magyarázatot próbálok adni a kiválasztott szólás születésének körülményire.”
A rétsági könyvbemutató igazán jó hangulatúra sikeredett. A frissen megjelent kötetből avatott előadók – Pekáryné Mindszenti Csilla, Szájbely Zsolt, Tinyei Brigitta és Varga Nándorné adott elő egy-egy mesét, s ízes előadásukban még élvezetesebbek voltak, megelevenedtek a történetek.
     A könyvek külön érdekessége, hogy a szerző felesége, Krasznainé Konczili Éva készítette hozzá az illusztrációkat, melyek igazán jól megfogják a szöveg hangulatát, kifejezik mondanivalóját.
     Már az ötlethez gratulálni lehet Karaffa Gyulának, azért azonban, hogy a szólásmagyarázatok ilyen egyöntetűen jó színvonalúra sikeredtek, s hogy legszívesebben egyhuzamra végigolvasná őket az ember, külön elismerés jár, hiszen nem elég kitalálni valamit, jól is kell azt csinálni. Mint ahogyan a könyvben szereplő egyik mondás is tartja: „Könnyű a dudát felfújni, de nehéz billegtetni.”
V.J.
A kötet után érdeklődők megvásárolhatják azt a városi könyvtárban.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-