HANGADÓ
2007. FEBRUÁR 

Interpelláció
"Ki és hogyan intézkedhet egy képviselő, vagy a polgármester jogszerűtlen  eljárása esetén"

Tisztelt Képviselő-testület!
     Jávorka János képviselő a város honlapját érintő ügyben interpellációt nyújtott be. Tekintettel arra, hogy a képviselő úr jelezte, hogy az interpellációt a testületi ülésen  ismertetni kívánja, csak a feltett kérdésekre szeretnék reagálni.
     A Városi Művelődési Központ és  Könyvtár alapító okiratának 6.7 pontja az intézmény alaptevékenységeként határozza meg többek között a város internetes  honlapjának kezelését. A www.retsag.hu domain név Rétság Város tulajdona, a szolgáltató a WNET Internet Távközlési Szolgáltató Kft, akivel az intézmény kötött szerződést. A honlap ipresszuma tartalmazza, hogy Rétság Város Önkormányzat megbízásából a kiadói jogokat  és kötelezettségeket a Városi Művelődési Központ és Könyvtár gyakorolja. 
     2006. október 27-én iktatott,  átiratban  Mezőfi Zoltán polgármester Gál Gábor  bizottsági elnök megkereste a szolgáltatót, hogy vizsgálja felül <%-2>Rétság város hivatalos weboldalát és az ehhez tartozó hivatalos tárhelyet, mivel felmerül annak gyanúja, hogy azt feltörték, mivel<%0> a www.retsag.hu weblap megnyitásakor a freeweb.hu ingyenes tárhely szolgáltató oldalai jelennek meg. Kérték a probléma azonnali kivizsgálását és annak eredményétől függően az azonnali adatmentést és az internetes weboldal gyors zárolását. Az átirat tartalmazza "Rétság nemhivatalos honlapja" megnevezéssel weww.retsag.net domain néven lévő honlap nyitóoldalának képét is.
     A szolgáltató a megkeresés alapján a felülvizsgálatot elvégezte. Megállapította, hogy 2006. október 22-én 21 óra 24 perckor a www. retsag.hu weboldal nyitó oldalát átirányították a www.retsag.net web- oldalra, ami az Interware Internet Szolgáltató zRt szerverén helyezkedik el "Rétság nemhivatalos honlapja" címen. A www.retsag.net domain név Girasek Károly tulajdona. Mivel az internetes weboldal tartalmát megváltoztatták és más tárhely szolgáltatóhoz irányították, ezért fennállhat az illetéktelen hozzáférés gyanúja. A megkeresés alapján a honlap teljes anyagát 2006. október 27.-én 11 óra 30 perckor archíválták, visszaállították az eredeti állapotot  és a módosításhoz és törléshez tartozó hozzáféréseket blokkolták.
     A szolgáltató válasza igazolja, hogy az intézkedés szükséges volt, de arra nem  megfelelően került sor. A felelős kiadó, a Művelődési Központ igazgatóját kellett volna felkérni, illetve utasítani az azonnali intézkedés megtételére, mivel a testület  felhatalmazása alapján a szerződést Ő kötötte a szolgáltatóval és Girasek Károllyal is. Az alapító okiratban is rögzített intézményi feladat vonatkozásában közvetlen intézkedés megtételére a polgármester és bizottság elnöke nem jogosult. Erről a polgármester urat és bizottsági elnök urat is tájékoztattam.
     Az intézménytől bekért szerződések alapján a város hivatalos honlapjának  most már tükörszerverként történő megjelenítésére a retsag.net domain néven  nincs utalás.
A felelős kiadóval és szolgáltatóval történt többszöri szóbeli egyeztetés és levélváltást történt. A szolgáltató a hozzáférési jogosultságot - polgármester és jegyző együttes írásbeli megkeresését követően - november 29-én biztosította.
     Az intézmény igazgatóját írásban kértem, haladéktalanul tegye meg a szükséges intézkedéseket, hogy a honlap impresszumában foglaltak szerint történjen annak feltöltése és kezelése, illetve a nem önkormányzati tulajdonú www. retsag.net  domain néven, más szolgáltató szerverén a retsag.hu tükörszervereként ne jelenjen meg a város hivatalos honlapja.
     A hivatal eleget tett a rendeletek SZMSZ szerinti közzétételi kötelezettségének. Az október 26-i testületi ülésen megalkotott, a 2006. évi költségvetés módosításáról szóló 12/2006. (X.27.) számú  önkormányzati rendelet október 27-én 6 óra 40 perckor elektronikus úton átküldésre került, az a retsag.hu honlapon még a hozzáférés zárolása előtt közzétételre került.
Kérem a Tisztelt Képviselő Urat, hogy  a válaszomat fogadja el.
Rétság, 2006. november 29.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-