Új fórumot indítuttunk
2016. szeptember végétől új fórumot indítottunk
Az egyes témák itt érhetők el >>>
.
Rendszeres olvasóink közül többen szóvátették, hogy miért szűnik meg a fórum. Ennek rendkívül egyszerű oka van. Az eddigi felületetet szerkesztőségünk egy olyan szolgáltatótól vette igénybe, amely lassan 15 éve díjmentesen biztosította szerverén a programot és a hozzászólások elhelyezését. A cég vezetése és struktúrája megváltozott, a számtalan hazai felhasználó ellenére a rajta megjelenő reklámok nem hoztak elég bevételt, így a kiírásban is olvashatóan szeptemberben megszűnik, decemberig olvashatók a régi bejegyzések.

Mi lesz ezután?
    Többféle lehetőség van. A jobbak pénzbe kerülnek, és a honlap üzemeltetésének egyéb költségei mellett már nem tudja felvállani kiadónk. De közkívánatra lesz újra fórum! Úgy döntöttünk, hogy ismét egy díjmentes szolgáltatást aplikálunk a portálba. Lehet hogy átmeneti jelleggel, mert keressük a lehetőséget, hogy egy jobb, testreszabhatóbb hozzászólási és beszélgetési lehetőséget biztosítsunk.
    Mivel sokan kérték, hogy itt szeretnének hozzászólni, nem a Facebookon, ezért kerestünk egy egyszerű lehetőséget. Ezt ugyan vendégkönyvként használják másutt, de nekünk megfelel vitára is. Itt lehet általános bejegyzéseket tenni és a cikkekhez hozzászólni.

Mi változik és mi nem?
    Ami nem változik, az a szabályzat és a moderálási elvek. Ugyanúgy érvényesek mint korábban, és azokra tekintettel a moderálás inkább szigorúbb lesz, mint lazább.
    Változik az oldalak száma. Az utóbbi időben úgyis a mindig felül lévő 5-10 témába voltak bejegyzések. Úgy döntöttünk, hogy maximum 10 témába foglaljuk össze a lehetséges tartalmakat. Ezáltal a korábbiak összevonásra kerülnek. Sok lap foglalkozott pl. a helyi közélettel, vagy progranokkal, rendezvényekkel. Ezek most egy-egy oldalon lesznek elérhetők. Talán jobban követhető is lesz ezáltal.
    Nincs közvetlen válaszlehetőség, de a bejegyzés számára hivatkozva továbbra is lehet konkrét hozzászólásra reagálni.
    Változott a lehetséges bejegyzések hossza. Ez a felület 3000 karaktert enged meg egy hozzászólásban. Ez általában elég, és talán nem is baj, ha a terjengősebb beíróknál egyszer csak elfogy a betű. Ez gyakorlatilag Word szövegszerkesztőben 12 pontos betűkkel egy gépelt oldalt jelent.

Tervezett témáink
     Az alábbiak lapok/témák megnyitását terveztük.
.
1. Helyi közélet
     Ebbe kerülhetnek az eddigi helyi közélettel foglalkozó lapok, a testületi témákhoz való hozzászólások, a helyi politikával összefüggő kérdések, a lakossági fórumok, egészen a választásokkal kapcsolatos gondolatokig és az eredmények értékeléséig. Ide tartozik a helyi nyilvánossággal kapcsolatos témakör is. Ide kerülhet a közterületekkel, esetleges vandalizmussal kapcsolatos véleménycsere is. 
.
2. Rendezvények
     Számtalan oldal volt erre a célra a civil szervezetek programjaitól a városi ünnepségekig, Benne a színháztermi rendezvények, koncertek, az ünnepségek, iskolai események, ballagások, szabadtéri programok, de a kiállításmegnyitók éppen úgy megférnek a jövőben itt mint például egyes tájékoztatókra szerveződött alkalmak.
.
3. Intézmények, szolgáltatások
     Eddig külön volt oktatással, egészségüggyel, a polgármesteri hivatallal, a rendőrséggel foglalkozó oldal. És voltak a közszolgáltatásokkal kapcsolatos felületek a hulladékszállítástól a kábel-tv szolgáltatásig. Úgy gondoljuk, ezek is egybevonhatók, és egy felületen lehet eszmét cserélni e tárgykörbe sorolható kérdésekről, észrevételekről, javaslatokról. A vállalkozásokkal kapcsolatos kérdések is ide sorolhatók.
.
4. Művészetek - irodalom
     Volt néhány oldalunk, amely a cím szerinti télmakörökkel foglalkozott. Az új lapon arra gondoltunk, hogy azon gondolatok, jelenségek, amelyek nem rendezvényhez kapcsolódnak, itt kaphatnának teret. Például az irodalommal, vagy éppen a Börzsönyi Helikonnal kapcsolatos taralmak, vagy egyes kötetek értékelése, zenei véleménycsere, stb.
.
5. Országos politika
    Erre a célra továbbra is nyitunk egy lapot, bár meg kell férnie a korábbi témáknak egymás mellett. Egészen az eddig Országos Politikai Széljárás-tól a Q idézetekig. Itt lehet hozzászólni pártok programjaihoz, országos választási témákhoz éppúgy, mint hazánk külpolitikai kérdéseivel összefüggő gondolatokhoz.
.
6. Sport - egyészséges életmód
     Valaha élénk vitákat váltottak ki a sporttal, sportfinanszírozással és szervezéssel kapcsolatos kérdések. Ez a lap megmarad, azzal, hogy mindenféle sporttevékenységgel összefüggő téma itt vitatható meg. Kivéve az egyedi rendezvények, mert arra a 2-es számú szolgál. Ide tartozik minden sporttal, testedzéssel, jógával, természetjárással, egészséges életmóddal kapcsolatos téma. Főképpen persze a rétsági vonatkozásokat várjuk, de ha akad országos jelentőségű hír, vitatéma, arra is ez a lap szolgál. 
.
7. Helytörténet
     Fontosnak tartjuk, hogy aki tud olyan emlékkel szolgálni szűkebb környezetünk múltjából ami többeket is érdekel, megoszthassa a nyilvánossággal. Nem volt ugyan túl aktív ez a lap, de korábban értékes bejegyzések kerültek rá. Most ide kerülhet az "eltávozott közülünk" bejegyzések is, remélhetőleg lesznek emberek, akik bejegyzik az elhunyt rétságiakat, és megemlékeznek róluk. Hiszen ez is helytörténetünk része. 
.
8. Civil szervezetek
     Tény hogy az egyesületek alapítványok inkább rendezvényekben jeleskednek, de maghagyjuk ezt a lehetőséget, hogy a nem rendezvényi témákat - pl 1 %, stb - megbeszélhetők, köttétehetők legyenek.
.
9. Fecsegő - Minden egyéb
     Voltak oldalak valódi fecsegő témákról, viccekről és egyéb nem közérdekű ügyekről. Marad egy ilyen lap is, ahol a máshová nem besorolható, amúgy nem is biztos hogy annyira közérdeű dolgokról lehet eszmét csarélni. Ebbe kerülhet például az adásvétellel kapcsolatos közlemények, eltünt kedvencek keresése, és hasonlók
.
10. Mi legyen még?
     Ez a téma még nincs kitalálva, hiszen a fentiekbe szinte minden belefér. Ha mégis lenne olyan átfogó gondolatkör, amit valemelyik Tisztelt Olvasó javasol, akkor a 10-et ezen javaslatok alapján indítjuk.

GiK 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-