Kiállítás a fotográfia napján

2016.08.30.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
Augusztus 29-e a Magyar Fotográfia Napja 2003 óta. Ez alkalomból szinte minden esztendőben fotókiállítással ünnepelnek a fényképezés szerelmesei a művelődési központban. Volt amikor a helyi fotókör csoportos tárlata hozta össze a közönséget, de gyakran előfordult, hogy egyéni bemutatkozásra szólt a meghívó. Így volt ez ebben az évben is, amikor Galbács Tamás képei kerültek falra.
     Egy kiállításmegnyitóról szóló tudósítás szinte már unalmas is lehetne, hiszen azonos forgatókönyv szerint zajlik minden már hosszú évek óta. Képek a falon, zene, megnyitó beszéd, gratulációk, megtekintés. Mégis azt kell mondani, hogy az ünnep különlegességét a megjelent alkotó, a közreműködők személye garantálja. Ez az, ami a hétköznapiságból kibillenti a megnyitóra ellátogatókat.
     Kelemen Ágnes a művelődési központ nevében házigazdaként köszöntötte a vendégeket, majd Barát Attila klarinétjátékában gyönyörkodhettünk. Vargáné Fidel Ágota - maga is fotós, az egykori fotókör vezetője - köszöntőjében először röviden ismertette a nap apropóját, majd a szerző bemutatása mellett a képekről osztotta meg élményeit a nézőkkel. (A beszéd elolvasható.) Ezt követte egy vers Siket Norbert előadásában. Sajátos líra, amit az előadó maga írt az alkalomra, a fotókról és szerzőjéről szól. Ismét muzsika következett, ezennel saxofonon. Albinoni Adagio-ja valóban jól illeszkedett a képek hangulatához.
     A fiatal szerzőről annyit tudunk, hogy jelenleg Magyrnándorban él, több éve foglalkozik fotográfiával, bár a művészet - és az alkalmazott művészet - más ágában is jeleskedik. (Részletesebb ismertető az első lap a falon) A Rétságra hozott képei nem is annyira távoli világ délibábjai, hanem nagyon is a környezetünkről szólnak. Mindegyike Nógrád megyében, legtöbbje Nugyat-Nógrádban készült. A szemlélőben ezért is saját élménye jelenik meg új megfogalmazásban.
     Ahogy az lenni szokott amint megnyílt a kiállítás, a nézők végignézték a képeket, gratuláltak a szerzőnek, és kérdésekkel halmozták el. Afféle kötetlen interaktív módon folytatódot tehát az est.
     Szokásunk szerint az eseményről tudósító felvételek mellé kisméretű változatban idézünk néhányat a falon lévő képekből, mintegy kedvcsinálóként a látogatásra. Szeptemver 17-ig lehet megtekinteni a művelődési központ nyitvatartási idejében.
  GiK 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-