HANGADÓ
1997. OKTÓBER  

Polgárőrség Rétságon

Mindannyian érezzük napjainkban, hogy városunkban a közbiztonság - bár Rétság e tekintetben nem áll rossz helyen - nem kielégítő. Az agresszivitás, a vagyon elleni és garázda jellegű cselekmények napirenden vannak, egyre inkább terjed a drogfogyasztás és nő az ezzel összefüggésben elkövetett bűnesetek száma. Ez ellen hatékonyan csak úgy lehet fellépni, ha maguk a polgárok is tevékenyen részt vesznek benne és nem csak a rendőrségtől várják el, hogy javuljon a közbiztonság, csökkenjen a bűnözés. A rendőrség, ismerve helyzetét, lehetőségeit, a költségvetés teherbírását, egyre nehezebb körülmények között végzi munkáját.
     Mindezeket felismerve, a városi önkormányzat kezdeményezésére, a rendőrkapitánysággal együttműködve, szeptember 10-én, több hónapos előkészítő munka után megalakult városunkban a POLGÁRŐRSÉG. A megalakulás előzményeihez hozzá tartozik, hogy tavasszal a Városi Képviselőtestület 100 000 Ft alaptőkével életre hívta a Rétság Város Közbiztonságáért Alapítványt, amelynek éppen egyik célja a közbiztonság javítása érdekében létrejövő szervezetek támogatása. Nyomában létrejött Rétság Város Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottsága, amelyen belül négy munkacsoport működik, és ennek a felépítésnek egyik alkotóeleme a megalakult POLGÁRŐRSÉG.
A legfontosabb cél természetesen a bűnmegelőzés, a közbiztonság javítása, és ebben a rendőrség munkájának segítése. A POLGÁRŐRSÉG nem egy független szervezet olyan értelemben, hogy csakis szoros együttműködésben végezheti tevékenységét a rendőrséggel. Feladata elsősorban a jelzésadás, a bűnelkövetés megakadályozása, ezzel a biztonságérzet javítása. Nem akar beleavatkozni a rendőri munkába, csupán sajátos eszközeivel segíti azt. Emellett természetesen más olyan esetekben is segítséget nyújt, ami nem függ össze szorosan a bűnmegelőzéssel, pl. tűzeset észlelése, orvosi beavatkozás kérése és más esetek. 
     Tagjai 2-3 fős járőr csoportokban az esti-éjszakai órákban látják el feladataikat. A polgárőrök jogai és kötelességei nem terjednek tovább mint bármely állampolgár jogai és kötelességei, de nyilvánvalóan a jogi védelem lehetőségeinek teljesebb igénybevétele mellett. Ma még nem szabályozza törvény ezt a tevékenységet, de bizonyára ismert, hogy ennek előkészítése folyamatban van, és várhatóan a jövő év elején fog megszületni. Aki tehát most szándékozik belépni tagjaink sorába, az ne számítson különleges elbánásra, de szándéka, tevékenysége az állampolgárok körében méltán elismerésre és támogatásra találhat. 
     A csoport 20 fővel alakult meg. Teljesen nyitott és önkéntes alapon szerveződik, tagja lehet minden 18. életévét betöltött, tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező állampolgár, aki magáénak érzi a közbiztonság javítását szolgáló célokat, és ezért aktívan tenni is akar. A tevékenység pozitív értelemben vett társadalmi munka, ezért anyagi térítés természetesen nem jár. Ugyanakkor az is természetes, hogy a feladatellátással kapcsolatosan felmerülő személyes költségek megtérítésére van módunk. Az Alapítványtól pályázati úton nyert támogatás igénybevételével megtörtént a csoport felszerelése. 
     Valamennyi polgárőr igazolvánnyal rendelkezik és a járőrözéshez szükséges eszközökkel is el lesz látva. 
     A csoport vezetője Majnik László vállalkozó, önkormányzati képviselő. Hétköznapokon, munkaidőben megtalálható a polgármesteri hivatal emeletén, a 39. sz. szobában. Telefonon a 350-630/120 melléken, esténként, hétvégén a 350-760 számon hívható.
     Kérjük a város polgárait, hogy mindannyiunk érdekében, a közbiztonság javítása és a bűnmegelőzés érdekében támogassák a helyi POLGÁRŐRSÉG, benne a polgárőrök feladatainak ellátását, és azok, akik tevékenyen kívánnak ebben részt venni, Majnik Lászlónál a fentebb említett helyen és módon jelentkezhetnek

ML.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-