HANGADÓ
2007. MÁRCIUS 

Városházi tudósítások
Rétság Város Képviselő-testületének márciusi ülésén első napirendi pontként a 2007.évi költségvetés szerepelt. Az ülés vendége volt Farkas Sándorné dr. könyvvizsgáló, aki elmondta, hogy a könyvvizsgálói megbízatásnak megfelelően megvizsgálta az önkormányzat 2007. évi költségvetési rendelet tervezetét. 
  • Megállapította, hogy a államháztartásról szóló törvény alapján a jegyző által elkészített rendelet tervezetet  a polgármester a jogszabályban előírt határidőn belül benyújtotta a képviselő-testületnek. A rendelettervezet megfelel a költségvetés készítésére, a költségvetési koncepció megtárgyalása alapján hozott határozatnak. 

  • Összességében az előterjesztés részletes szöveges indokolása, valamint  a számszaki adatok – mellékletek – kellő mélységgel alátámasztják a rendelettervezetben szereplő  bevételi és kiadási előirányzatokat. A költségvetési javaslat kidolgozásánál  figyelembe vették az előző évi tapasztalati adatokat is. 
    A vita során Kapecska Ferencné jegyző többek közt az alábbiakat emelte ki: A pénzügyi bizottság ülésén a 2007. évi költségvetésnél nagy vita alakult ki, végül is konszenzussal zárult a bizottsági ülés. Sajnos látni kell, hogy továbbra is hiányosan gazdálkodunk. Az átvilágító bizottság még nem adta le javaslatait, így ezt még nem lehetett beépíteni a költségvetésbe, ezért a rendelettervezet eleve tartalmazza azt, hogy a bizottság javaslatának testületi elbírálásáig, csak a működéshez nélkülözhetetlen kiadások teljesíthetők. Pénzügyi bizottság olyan javaslatot tett, hogy a kiadások visszafogása, megtakarítást elérése érdekében legyen tartalék képezve intézményenként.  Azért azt nem szabad elfelejteni, hogy az önkormányzati alapfeladatok ellátását biztosítani kell, és egy meghatározott struktúra működtetéséhez,  az ezáltal  meghatározott fedezet is szükségeltetik. Úgy gondolom, hogy a struktúra megváltoztatására vonatkozó döntést követően lehet ehhez igazítani a megfelelő kiadási előirányzatokat, amiben már volt egy kis lépés, de még valamennyi  önkormányzati intézménynél nem került átvezetésre. A bizottságnak a javaslata az volt, hogy a dologi kiadásokból megközelítőleg 10 % kerüljön csökkentésre. Nem minden feladat vonatkozásában lehet ezt végrehajtani, tekintettel arra, hogy több esetben a szerződéseken alapuló kiadások azzal egyezően, pontosan került megtervezésre. Ilyen esetben a csökkentés nem nagyon tartható. A bizottság úgy javasolja a testületnek, hogy a dologi kiadások ne legyenek most elvonva, hanem úgynevezett kötelező tartalékként maradjanak meg az adott szakfeladatnál. Ezek felhasználásáról vagy átcsoportosításáról az átvilágító bizottság javaslatának tárgyalásakor a  költségvetés módosításával lehet dönteni. A költségvetés fő tábláit mellékletben közöljük.
  • A második napirendi pontban a településrendezési terv módosítása szerepelt. Mint azt Hegedűs Ferenc, a  Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság elnöke elmondta az előterjesztést a bizottság január 13-i  tárgyalta és módosításokat javasolt. A módosítások átvezetése  megtörtént. A teljes anyag ismételten kiadásra került. Az előttünk lévő anyag elfogadását  javasolja a bizottság.  A  képviselő-testület 10 igen szavazattal egyhangúlag el is fogadta, és megalkotta alább mellékelt rendeletét.
  • Megtárgyalásra került az Általános Iskola Intézményfenntartó Társulás 2007. évi költségvetése. Rétság Város Önkormányzat Képviselő-testülete  az általános Iskola Intézményfenntartó társulás 2007. évi költségvetését  96.544 ezer Ft bevétellel, 65.929  ezer Ft önkormányzati támogatással és 162.473 ezer Ft költséggel jóváhagyta.
  • Rétság Város Önkormányzat Képviselő-testülete megtárgyalta és támogatta Szabó Miklós rétsági  vállalkozó kérelemét, mely szerint a Rákóczi út és a Mező utca kereszteződésében lévő bekerített közterület számára dísznövény, virág és palánta árusítás  céljára, 2007. április 1-től december 31-ig terjedő időre havi 8.000 Ft +áfa,  összesen  2.000 Ft +áfa  díjért  bérbeadásra kerüljön.

  • A képviselő-testület hosszas vita után a 2007. évi  költségvetésben  a sportegyesületek támogatására  tervezett 5.500.000 Ft  előirányzat  terhére  a sportegyesületek részre  elszámolási kötelezettséggel  az alábbiak szerint  biztosít támogatást.
    Rétsági  Árpád Egylet (1.200.000 Ft - Rétsági Öregfiúk  Szakosztály 200.000 Ft  - Motoros  szakosztály rendezvényre: 100.000 Ft)  Összesen 1.500.000 Ft, Rétsági Városi  Sport Egyesület 2.000.000 Ft, Rétsági Judo Klub 500.000 Ft, Főnix Asztalitenisz Sportegyesület 500.000 Ft, Szondi Sportlövő és Paint Ball Egylet 100.000 Ft, Általános Iskolai Sportkör  800.000 Ft, Extrém Légisport Egyesület    helyi rendezvényre 100.000 Ft  Összesen:  5.500.000 Ft
  • Döntés született a nyugdíjas Klubok 2007. évi támogatása tárgyában is. A Városi Nyugdíjas  Klub részére   160.000 Ft, a Hunyadi János Nyugállományúak Klubja részére  100.000 .Ft  támogatást állapítottak meg. 
  • Csuhaj Ernő budapesti lakos kérelmet nyújtott be az önkormányzathoz, melyben a Pusztaszántón található földterületei hasznosítása érdekében kéri a város településrendezési tervének módosítását. Rétság  Város Önkormányzat Képviselő-testülete Csuhaj Ernő új lakóövezet kialakításával kapcsolatos, a  város településrendezési és szabályozási tervének módosítására irányuló kérelmét, továbbá a sportpálya bővítésére szánt terület lakóterületi célú felhasználásának, rendezési tervi módosítást igénylő kérdését megtárgyalta, azt támogatja. A képviselő-testület egyetért azzal, hogy  lakótelkek kialakítása érdekében  a rendezési terv módosításra kerüljön.
  • A testület megtárgyalta a “A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” pályázatban   való részvételre vonatkozó előterjesztést, s azt támogatta. 
  • Az ülés napirendi feladata volt a vizitdíj fizetéséről szóló szabályzat megalkotása, melyet mellékletben közzé teszünk. 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-