HANGADÓ
2006. DECEMBER 

A Rétsági Gobelin Kör hatodik alkalommal megnyíló kiállítása elé

A Rétsági Gobelin Kör lányai, asszonyai immár hatodik alkalommal mutatja be kiállításon a legsikerültebb remekeiket. A varrással eltöltött hosszú órák szemet gyönyörködtető eredményeiből egy látványos kollekció kerekedett. Még azt is korlátozniuk kellett, hogy egy-egy alkotó ne jelentkezzen a tárlatra sok munkával, hiszen a kör helyben élő tagjaihoz többen csatlakoztak a térség egyéb falvaiban élők közül is.
     Gilles Gobelin egy XV. századbeli francia kelmefestő volt, ki Párizsban alapított egy kelmefestő műhelyt és megpróbált az akkor általánosan uralkodó olasz festési eljárással versenyre kelni. Törekvését oly képtelenségnek tartotta a világ, hogy a műhelyét Gobelin bolondházának nevezték; midőn pedig a skarlátszínnel való festés módját megtalálta, azzal vádolták, hogy egyenesen az ördöggel kötött szövetséget. Utódai a kelmefestés mellett a képszövést is űzték. Azóta franciául Gobelins a neve általában a szövött képnek, különösen pedig annak, mely a Gobelin-család eljárása szerint készül. XIV. Lajos minisztere, Colbert 1662-ben megvásárolta az állam számára a Gobelin-család műhelyét. Ekkor keletkezett belőle a királyi bútorok műhelye. A művészi ipar minden ágának, így például az asztalosságnak, a bronzöntésnek is. Jól berendezett műhelyek voltak e nagyszerű intézetben, itt készültek a királyi kastélyok bútorai és egyéb készletei. Az intézet francia és a külföldről behívott művészei vetették meg az alapját a francia művészetnek, mely ma is egyik fontos forrása Franciaország gazdagságának. A Gobelin-műhely Párizsban ugyanazon a helyen, ahol Gobelin Gilles alapította, ma is fönnáll. 
     A gobelint keleten kilimnek is nevezik. Előállításának módja a kézi szövés, ebben különbözik a színes ábrájú szövetektől. Míg keleten évszázadokon át változatlanul geometrikus ábrák díszítették a faliszőnyegeket, az európai faliszőnyeg változatos fejlődésen ment át. A XV. század volt a gobelin virágzásának kora, szövésének technikáját németalföldi és észak-franciaországi, különösen párizsi műhelyek nagy tökéletességig fejlesztették. A gobelin értéke olyan nagy volt, hogy pl.: Bajaid szultán, Merész Fülöp burgundi herceg fiáért váltságdíjként arrasi faliszőnyeget követelt. A gobelinek ábrázolásai a kor irodalmából merítették témájukat, különösen a lovagregények alakjait mintázták, de gyakran szerepeltek szimbolikus alakok is.
      Az ékítményeket maguk a flandriai mesterek készítették, míg a figurális részt festőművészek tervezték. Az 1500-as évektől kezdve a gobelinek méretei egyre nagyobbak lettek, s nem csupán faldíszül szolgáltak, hanem padok támlájára is jutott belőlük. A templomokat vagy a kastélyok, paloták termeit tették velük lakályosabbakká. A gobelinszövés terén forradalmat jelentettek Raffaello kartonjai. Raffaello ezeket az ábrázolásokat is festményekként kezelte, a festészet minden kifejezőeszközét belevitte a képszövésbe, s ezzel bár művei csodálatra méltóak megfosztotta a gobelint dekoratív jellegétől. A XVII. századtól kezdve Franciaországban készültek a legnagyszerűbb gobelinek. XIV. Lajos idejében állami gobelingyárat létesítettek, majd a gobelin-művészet a XIX. században veszített jelentőségéből.
      Hazánk legrégebbi falkárpitja Mátyás király Firenzében készült trónkárpitja, amelyen reneszánsz stílusú motívumok láthatók. A múlt század elején a gödöllői művésztelepen Körösfői-Kriesch Aladár és Nagy Sándor készítettek érdekes gobelinterveket, később pedig Rippl-Rónai József foglalkozott gobelintervezéssel. A magyar gobelinművészet kiemelkedő alakja volt Ferenczy Noémi aki visszatért az anyagszerű, dekoratív gobelinkészítési megoldásokhoz.
      A rétsági kiállítás minden évben nagy sikernek, szép látogatottságnak örvend. A művelődési központ örömmel ad otthont az egyre gazdagodó kezdeményezésnek, mely hat évvel ezelőtt Várszegi István tanár úr ötlete nyomán indult el.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-