HANGADÓ
2006. NOVEMBER 

Báthory Miklós püspök emlékezete

Ötszáz évvel ezelőtt hunyt el Báthory Miklós, a váci egyházmegye püspöke. A jeles férfiú Galeotto Marzio tanítványa volt Bolognában, 1475-től lett váci püspök. 
     A váci vár is a 15. század második felében élte virágkorát, amikor a püspök utasítására itáliai mesterek a királyi udvarból szétsugárzó reneszánsz ízlésvilág jegyei szerint formálták át a várost. A korabeli feljegyzések szerint az egyházi épületben négy kápolnát és 13 oltárt létesítettek, s csodálatos pompával díszítették a közelben álló püspöki palotát is. A püspökség birtokában álló Nógrád várának reneszánsz stílusú átépítése is a nevéhez fűződik. Francesco Bandini barátja volt, Marsilio Ficinóval, Sebastiano Salvinival és Guarino Veronese fiával, Battistával is levelezett. Mátyás király nagyra becsülte őt. Mátyás halála után Vácott nyilvános főiskolát alapított, melyen neves itáliai professzorok (Pescennio Francesco Negro, Bernardino d' Udine) vezetésével az összes tudományt tanították
     A kerek évforduló alkalmából egy konferenciát rendeztek a Duna-parti városban a Nagypréposti Palotában, hol főtisztelendő Beer Miklós megyéspüspök köszöntője után a történész szakma kiválóságai következtek. A tudósítás során nem vállalkozhatunk arra, hogy valamennyi előadót megemlítsük, hiszen a reggeltől késő délutánig tartó konferencia során tizennyolc előadás hangzott el. Minden szempontból körbejárták Báthory Miklós tevékenységét, s korának jellemzőit. Csak néhányat említünk közülük. 
     Dr. Török József professzor Báthory személyiségét méltatta, Kubinyi András professzor pedig politikai szerepéről szólt. Dobszay László zenetudós, az MTA Zenetudományi Intézetének f?munkatársa Báthory korának liturgikus énekeiről, Bertényi Iván egyetemi tanár, az MTA doktora a püspök címerhasználatáról tartott előadást. A konferencia házigazdája Dr. Varga Lajos váci segédpüspök – a megyénkhez, Pásztóhoz kötődő, segédpüspökké közelmúltban kinevezett kiváló történész – volt, ki a váci székeskáptalan történetét foglalta össze.
     A program színvonalára vonatkozólag két jellemzőt említsünk meg: ez alkalommal az utolsó pillanatig kitartott a népes számú hallgatóság, érdeklődéssel hallgatva az előadások minden mondatát. A másik, hogy a hallgatóság körében is igen szép számmal ültek olyan szakemberek, akiknek munkássága országosan ismert, s könyv alakban megjelent munkáit gyakorta forgatja a történelem iránt érdeklődő serege. 
     Az elhangzott előadások anyaga hamarosan megjelenik egy kiadványban is. A könyvet minden bizonnyal haszonnal forgathatja majd minden Nógrád megyei olvasója is, hiszen sok tekintetben tartalmaz majd térségünk vonatkozóan is információkat. A váci püspökség ugyanis az egyik legjelentősebb birtokos volt Kis-Nógrádban. A megye nyugati feléről tehát településtörténeti adalékok is találhatók benne.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-