HANGADÓ
2006. NOVEMBER 

Hetven éves (lenne) a rétsági helyőrség

A rétsági laktanya története 1934-re nyúlik vissza. A térségben tartott hadgyakorlatot ugyanis meglátogatta Horthy Miklós, Magyarország kormányzója. A látottakkal olyannyira elégedett volt, hogy elhatározta, hogy megajándékozza a járást egy laktanyával. Diósjenő és Rétság vetélkedett a lehetőségért. 
     A Börzsöny menti falu látszott alkalmasabbnak a kettes út miatt azonban mégis Rétság mellett született döntés. Megindult az építkezés, s 1936-ra már be is költözhettek az első katonák. A rétsági katonák két alkalommal is a történelmi események középpontjába kerültek. Elsőként, mikor a második világháborúban Gorgyijevkánál megütköztek az ellenséggel, s ahonnan fájdalmas veszteséggel tértek haza. A másodiknak ötvenedik évfordulójára épp most emlékezünk. A rétsági katonák 1956. októberében a laktanyába hozták a felsőpetényi házi őrizetéből kiszabadult Mindszenty József hercegprímást. A helyőrségben töltött éjszaka után a bíborost Budapestre kísérték Pálinkás (Pallavicini) Antal vezetésével, ki azidőtájt a rétsági alakulat törzsfőnöke volt. Tettéért a forradalom bukása után halállal kellett fizetnie.
     Hat évtizeden át a honvédség meghatározó jelentőségű volt a település életében. Együtt élt vele, részese volt életének, segítette. Sok ezer katona ismerte meg, s emlékezik országszerte ifjúkora meghatározó rétsági életszakaszára. Ha bármerre megyünk az országban, Rétság neve hallatán még mindig a katonaemlékek bukkannak elő. Aztán villámcsapásként jött egy évtizede a hír az alakulat megszűnéséről. Sokan az utolsó pillanatig nem akarták elhinni. Még hónapokkal a bezárás előtt is volt felelős magas rangú katonai vezető, aki úgy nyilatkozott, hogy „Rétságnak, a katonavárosnak van jövője”.
     A hat évtizedet nem lehet kitörölni. A honvéd hagyományok tovább élnek az ittmaradt, pályát változtató katonákban, a civil lakosság gondolataiban, a gyakorta visszajárókban. Talán szimbolikusnak is tekinthetjük, hogy épp azon a napon, amikor a laktanya szimbólumát, a bejáratnál talpazaton elhelyezett T34-es tankot is elszállították, egy civil szervezet alakult. A Rétsági 31. Hunyadi János Gépesített Lövészdandár Baráti Kör. A honvéd hagyományok ápolói. Tagjai az ország minden részéről érkezve időről-időre találkoznak, hogy felelevenítsék a rétsági emlékeiket. A napokban egy szép ünnepséggel emlékeztek a hetven évvel ezelőtti eseményekre. Emléktáblát avattak a névadó Hunyadi János tiszteletére, rajta Rosengart Béla képzőművész domborművével. Az ünnepségen a Honvéd Művészegyüttes működött közre. A résztvevők egy szép emlékkel tértek haza, s egy ajándékkal is, hiszen a szervezők ez alkalommal egy kis könyvben jelentették meg a rétsági katonák történetét.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-