HANGADÓ
2006. NOVEMBER 

Átadták a 2. számú főút felújított szakaszát

Rétság történetében, de jelenében is minden jelentős esemény a 2. számú főúthoz fűződik. Ezért válhatott a postakocsik stációjaként fontos szerephez. Ezért vált a kiegyezés után járási székhellyé, ezért került ide a laktanya, ezért települnek ipari parkjába az üzemek, ezért kapott lassan két évtizede városi rangot. 
     A főúthoz ugyanakkor negatív események is fűződnek, hiszen mindannyiszor megszenvedte népe valahányszor keresztül vonult rajta a századok folyamán tatár, török, német, orosz, vagy éppen a magyar sereg. A közelmúlt tragikus közlekedési balesetének emléke máig fájó emlék sokakban.
 Valószínűleg a város jövőjét tekintve is meghatározó szerepe lesz, éppen ezért fontos, hogy az elmúlt hónapok során sor került a Váctól Parassapusztáig tartó útszakasz teljes felújítására. 
     A projekt előzményei: Az EU és a Magyar Kormány 2002. 12. 14-én Pénzügyi megállapodást kötött a 2., 6., 56., 42., 47. sz. főutak meghatározott részeinek 11,5 tonnás burkolat-megerősítési munkáinak ISPA, később Kohéziós Alapból történő társfinanszírozására. A projekt illeszkedik a 10 tonnás tengelyterhelésre kiépített hazai úthálózat EU normáknak megfelelő teherbírást célzó burkolat-megerősítési programjába. A most átadásra kerülő beruházás révén a 2-es úton javul a közlekedésbiztonság, csökken a balesetveszély illetve az utazási idő. A beruházás eredményeként javul az út teherbíró képessége, megújul a burkolata, ezzel lényegesen biztonságosabbá, kulturáltabbá válik a közlekedés. A lakott területeken forgalomlassító szigetek óvják a gyalogosan közlekedőket, a leágazások áttekinthetőbbek, egyértelműbb a közlekedési rend. Különösképpen fontos ez annak tükrében, hogy a felújítást megelőző évben havonta átlagosan két személyi sérüléssel járó baleset történt ezen az útszakaszon.
     A 2. sz. főút egy nagy forgalmú észak-déli tranzitútvonal, naponta több mint 4000 személygépkocsi és átlagosan mintegy 700 tehergépjármű lépi át Parassapusztánál a magyar-szlovák határt. Ez a beruházás nemcsak generálhatja a régióban megvalósuló munkahelyteremtő beruházásokat, de okkal nevezhető nemzetgazdasági jelentőségűnek is.
     A projekt indulása: A 2. sz. főúti tervezés 2005. elejére befejeződött. Az építési beruházásra vonatkozó közbeszerzési eljárást követően 2005. október 3-án kötötték meg a kiviteli szerződést. A beruházás végig a rögzített határidőknek megfelelően haladt – annak ellenére, hogy akadtak az építést zavaró időjárási, és műszaki nehézségek.
     Az átadási ünnepségen Urbán Zoltán, az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság vezetője tartott köszöntőt. A határidőben és jó minőségben elkészült munkálatok nemzetközi jelentőségét is hangsúlyozta, hiszen a közeli Parassapusztánál igen jelentős a határátkelő által bonyolított forgalom.
     Lombos István országgyűlési képviselő arról szólt, hogy Nyugat-Nógrád felzárkóztatás során jelentős tényező az útinfrastruktúra minősége. Részese lehet a gazdaság fejlesztésének. Reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy az útépítés folytatódik, s előbb-utóbb a 2/a út építése is eléri a térséget.
     Balla Mihály, köszöntőjében említette a tragikus körülmények  között elhunyt országgyűlési képviselő társát, aki sok erőfeszítést tett a most megvalósult beruházás érdekében. Fontosnak tartotta, hogy az elkövetkezendőkben sor kerüljön az alsóbbrendű utak felújítására is.
     A kivitelező vállalat nevében Bíró István, az EGÚT Zrt. Területi igazgatója adta jelképesen az utat további kezelője képviselőjének, Ürmössy Ákosnak, a Magyar Közút megyei igazgatójának, majd az útátadás záróaktusaként ünnepélyesen átvágták a nemzeti színű szalagot.
     Az átadást követő fogadáson Mezőfi Zoltán, Rétság város polgármester köszöntötte a vendégeket a képviselő-testület nevében. Megköszönte a kivitelező vállalatnak az egy éven át tartó jó együttműködést.


www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-