HANGADÓ
2006. NOVEMBER 

Városházi tudósítások

A választások után a mandátumot nyert képviselők részvételével  október 12-én tartotta meg a város önkormányzatának képviselő testülete az alakuló ülését. 
     Az ülést Dr. Tóth Mária korelnök vezette be. A képviselők eskütételét követően Szabó Klára, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette a választás végeredményét, majd a képviselők eskütételét követően átadta számukra a megbízó-levelüket.

  • A képviselő-testület a polgármester illetményét a köztisztviselői illetményalap és a település lakosság számától, illetőleg az ellátott feladattól függő szorzószám szorzataként állapítja meg. A körzetközponti feladatot ellátó önkormányzat esetében a szorzószám 12,5-13,5 között lehet. A havi bruttó illetmény a jelenlegi 36.800 Ft-os illetményalap figyelembe vételével 460.000 Ft és 496.800 Ft között állapítható meg. A megválasztott polgármester illetménye nem lehet kevesebb a megválasztását megelőző polgármesteri illetménynél. Eddigi az illetmény a kötelező minimum szorzószámmal került megállapításra, mely szerint a havi illetmény 460.000 Ft volt. A polgármesternek a polgármesteri tisztség ellátásával összefüggő költségét meg kell téríteni, mely költségátalány formájában is megállapítható. A költségátalány mértéke a polgármesteri illetmény 20-30 %-ának megfelelő összeg. Eddig a költségátalány 20 %-a volt. A testület a polgármesteri illetményt és pótlékot a korábbihoz hasonló szinten állapította meg.
  • Mezőfi Zoltán polgármester javaslatot tett az alpolgármester személyére. Dr. Katona Ernőt javasolta, aki ezt a tisztet az előző ciklusban is betöltötte.

  • Rétság esetében (az illetményalap 4,5-6,5 szorzata) 165.600 Ft - 239.200 Ft lehet az alpolgármester tiszteletdíja, s a költségátalány mértéke az alpolgármesteri tiszteletdíj 10-20 %-ának megfelelő összeg lehet. Eddig az alpolgármester tiszteletdíja havi bruttó 55.000 Ft volt, a költségátalány 10 % volt. Az alpolgármester úr tiszteletdíját a korábbi szintnek megfelelően állapította meg a testület.
  • Az alakuló ülés feladatai közé tartozott a bizottságok létrehozása. A testület határozata szerint három bizottságot kíván létrehozni. Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottságot,   Egészségügyi-, Szociális és Környezetvédelmi Bizottságot és Művelődési, Oktatási és Sport Bizottságot. A megválasztott bizottságok névsorát mellékeljük.
Másodízben október 26-án ülésezett a testület. 
  • Az első napirendi pontban a 2006. évi költségvetés módosítását tárgyalták. Hegedűs Ferenc, a pénzügyi bizottság elnöke tájékoztatta a testületet, hogy a bizottság ülésén a téma tárgyalásakor kérdés nem merült fel, így megszavazásra javasolta az előterjesztést.
  • Az ülés napirendjén szerepelt a 2005/2006-os tanévről és a 2006/2007-es tanév indításának tapasztalatairól szóló beszámoló. A napirendi pont kapcsán többen hozzászóltak: Dr Katona Ernő az oktatás kiemelkedően fontos szerepét hangsúlyozta, ahova az erőinket koncentrálni szükséges. Jávorka János az összefogás szükségességét emelte ki, hozzá téve, hogy jobban kell törekedni a pályázatok hatékonyságára. Fodor László hiányolta, hogy a beszámoló nem tér ki elég részletesen az iskolaépület és a berendezések állapotára. Annál is inkább fontos ezt kiemelni, hiszen közös a felelősségünk, s nem lehet ez csupán az intézményvezető feladata. Mezőfi Zoltán polgármester a térség több iskolájának közösen benyújtott Eu-s pályázatáról szólt.
  • Az átmeneti hitel felvételének tárgyalása során a pénzügy biztosság javaslatára megszavazta a testület, hogy Az önkormányzat fizetőképességének megtartása érdekében a szükséges 50 millió forintot felvegye.
  • A képviselő-testület az ÁPV Rt-től nyilvános árverésen megvásárolt, Tolmács külterületéhez tartozó sportpálya és telephely megnevezésű ingatlanok adásvételi szerződéssel kapcsolatos korábbi határozatát megváltoztatta, s kötelezte az önkormányzat peres képviseletét ellátó dr. Szabó Sándor ügyvédet, hogy a továbbiakban az ingatlanok megszerzése helyett a vételár visszaszerzése iránt fejtsen ki jogi tevékenységet.
  • Az ülés tervezett programjában szerepelt a bizottságok külsős tagjainak megválasztása. Miután azonban a zárt ülésen döntés mégsem született, erről a későbbiekben tudjuk majd tájékoztatni olvasóinkat.
  • A Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság kérelmezte, hogy a testület járuljon hozzá, hogy új gépkocsit vásárolhassanak. A gépkocsit a felvenni tervezett 1,5-1,7 millió hitelből, a hiányzó összeget a jelenleg használt OPEL eladásából, az alapítvány számlájára gyűlt pénzből és költségvetési megtakarításból kívánják fedezni. A hitel törlesztő részletét saját költségvetésükből fedezik.


Rétság város önkormányzatának bizottságai:
Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság: Hegedűs Ferenc elnök, Gál Gábor, Kotroczóné Somosi Éva, Majnik László, Dr. Tóth Mária.
Egészségügyi, Szociális és Környezetvédelmi Bizottság: Dr. Tóth Mária elnök, Dr. Dobos Attila,
Hegedűs Ferenc, Majnik László, Jávorka János.
Művelődési Oktatási és Sport Bizottság: Gál Gábor elnök, Dr. Dobos Attila, Fodor László, Jávorka János, Dr. Tóth Mária.
Szavazatszámláló Bizottság: Majnik László, Dr. Tóth Mária, Gál Gábor
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-