HANGADÓ
2006. OKTÓBER 

Nappali tagozatos középiskola Rétságon

Meghívást kaptunk a rétsági általános iskolába, hol ebben a tanévben egy új képzés indul. Az alábbiakban Lavaj Árpád igazgató úr tanévnyitó beszédéből idézünk néhány gondolatot.
     Évtizedek óta, egészen pontosan 1978 óta, nem volt nappalis rendszerű középfokú oktatás itt Rétságon. 28 évvel később újból elindul, bár nem gimnáziumként, hanem szakközépiskolaként. De nézzük csak meg, hogy mi is a különbség e két iskolatípus között!
     A gimnáziumban csak közismereti tantárgyakat tanulnak a diákok, majd általában négy év után érettségi vizsgát tesznek legalább öt tantárgyból, melyek között mindenképpen szerepel a magyar nyelv és irodalom, a matematika, a történelem, egy idegen nyelv, valamint egy szabadon választott tantárgy, ami közismereti. Ezzel szemben a szakközépiskolában, tehát az itt jelenlévő diákok által is választott iskolatípusban lehetőség van az előzőekben említett kimenetre, de az iskola sajátosságából adódóan a 11-12. évfolyamon tanult szakmai tantárgyak közül is lehet választani érettségi tantárgyat. Ugyanis a 12. évfolyamig igazából ennyi csak a különbség a gimnázium és a szakközépiskola között. Viszont egy szakmai érettségi sokat jelenthet akár egy egyetemi, vagy főiskolai továbbtanulás esetén, akár a technikusi továbbtanulás során, hiszen megvan a megfelelő szakmai alapozás. 
     Miért is van nagy felelőssége az iskolai oktatás minden szereplőjének? Az elkövetkező tanévben lehet megalapozni az iskola jövőjét. Vagy sikerül az iskolának sikertörténetet írnia, vagy le lehet írni. Ekkor azonban megint hosszú évekre el lehet felejteni a középiskolát Rétságon. Egy igazi sikersztori viszont még a városnak is jól jöhet. Ha híre megy a sikeres iskolának, akkor a városnak is. Nagyon fontos, hogy ez nem csak a diákok, vagy csak a tanárok felelőssége. Sokkal összetettebb ez annál. 
A diákok és a tanárok nagy feladata, hogy most lehet, és kell is kialakítani az iskola hagyományait! Tervezze meg ez az induló osztály az elkövetkező négy évre, hogy mi mindent szeretne. Pl.: év eleji "csapatépítő" kirándulás, sítábor, szalagavató, stb. A mostani diákok hosszútávon kihatással bírnak majd az utánuk jövőkre.
     Bár bizonyára nem fog menni minden zökkenőmentesen, de egy sok éve működő iskola sem dicsekedhet el azzal, hogy nincsenek problémái. Azt viszont fel kell, hogy vállaljam, a felmerülő problémákat minél hamarabb orvosolni kell. Ehhez szükséges a partnerség az oktatás minden szereplője között. Csak együttműködve, közösen lehet sikerre vinni az iskola ügyét.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-