HANGADÓ
2006. OKTÓBER 

Átadták az ország első „zöldút”-ját

Létrejött hazánkban is az első zöldút, több helyi civil kezdeményezés összefogásával a Dunakanyar és a Börzsöny térségében. Az Európa-szerte, nemcsak nyugat-, hanem tőlünk keletebbre is elterjedt közlekedési-filozófiai forma első magvait ültetik el a „Duna-Ipoly zöldút” és az „Örökségünk útján” kezdeményezői. A hosszas tervezési folyamat, amelynek során a térségi fejlesztési elképzelések figyelembevételével tanulmány-tervezet készült, lakossági és szakmai fórumokat tartottak, mostanra konkrét lépések megtételére késztette az aktivistákat.
     Az Environmental Partnership for Central Europe (EPCE) konzorcium öt független magánalapítvány tömörülése, amelyek Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, és Magyarországon működnek - ez utóbbi a zöldút mozgalom hazai  legfőbb szervezője, az Ökotárs Alapítvány. Az 1991-ben amerikai kezdeményezésre létrejött EPCE célja, hogy adományokkal, képzésekkel és más eszközökkel segítse a környezetvédő civil szervezetek munkáját, fejlessze az állampolgári részvételt a környezeti döntéshozatalban és serkentse a fenntartható fejlődés-elsősorban helyi szintű- megvalósítására irányuló erőfeszítéseket a közép európai térségben. Az Ökotárs  Alapítvány küldetése szerint „a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kíván hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.”
     A sokrétű rendezvény alkalmat adott a Dunakanyar és az Alsó-Ipoly mente helyi termékeit bemutató információs tábla-hálózat átadására is. A Magosfa Alapítvány 2005 őszén kezdte meg a térség helyi termékeinek felmérését, és azóta több, mint félszázan csatlakoztak a programban résztevő 17 magyar és 4 szlovákiai település helyi termelői közül.
     A zöldút megnyitó programja során egy kétnapos kerékpártúra keretében mintegy száz lelkes túrázó járta végig a Váctól Drégelypalánkig vezető útvonalat, s ismerkedett meg a Börzsöny-környéki települések nevezetességeivel. A szervezők terve szerint a program távlatokban az egész Börzsönyt körülöleli, érintve így a Rétság térség településeit is.

 
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-