HANGADÓ
2006. SZEPTEMBER 

Átadják az ország első "zöldútját"
- kétnapos kerékpározás a Börzsöny körül -

A Mobilitás Hetére szervezett esemény során átadják az ország első zöldútjait, a Dunakanyar és az Alsó-Ipoly mente helyi termékeit bemutató információstábla-hálózatot, és helyi termékes piacot is szerveznek Márianosztrán. A kétnapos rendezvény során szeptember 16-17-én Vácról indulva Drégelypalánkig kerékpároznak a résztvevők, ahonnan a "piroskán” vonatozhatnak vissza.
     Létrejön hazánkban is az első zöldút, több helyi civil kezdeményezés összefogásával a Dunakanyar és a Börzsöny térségében. Az Európa-szerte, nemcsak nyugat-, hanem tőlünk keletebbre is elterjedt közlekedési-filozófiai forma első magvait ültetik el a "Duna-Ipoly zöldút" és az "Örökségünk útján" kezdeményezői. A hosszas tervezési folyamat, amelynek során a térségi fejlesztési elképzelések figyelembevételével tanulmány-tervezet készült, lakossági és szakmai fórumokat tartottak, mostanra konkrét lépések megtételére késztette az aktivistákat.
     A Börzsönyvidék Alapítvány, az Ipolymenti Vállakozók Klubja, a Magosfa Alapítvány, az Ökotárs Alapítvány, valamint a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület összefogásának célja, hogy olyan zöldút jöjjön létre működési területükön, amely amellett, hogy "mindennapi közlekedésre vagy kikapcsolódásra használt természeti folyosók, útvonalak hálózata amelyeken a helyi értékek megőrzése az elsődleges cél", erősíti a helyi közösségek összefogását és a helyi gazdaságot az ökoturisztikai szemléletmód elterjesztésével.
     A sokrétű rendezvény alkalmat ad a Dunakanyar és az Alsó-Ipoly mente helyi termékeit bemutató információs tábla-hálózat átadására is. A Magosfa Alapítvány 2005 őszén kezdte meg a térség helyi termékeinek felmérését, és azóta több, mint félszázan csatlakoztak a programban résztevő 17 magyar és 4 szlovákiai település helyi termelői közül. Mindazon termékeket amelyek megfelelnek a követelményeknek - így legalább 51 %-ban helyi hozzáadott értéket (munkaerő, alapanyag) képviselnek, értékesítésük, alapanyag-beszerzésük pedig lehetőleg 50 km-es körzeten belül történik – a településeken kihelyezett többnyelvű információs táblákon, honlapon, szórólapon reklámozzák. A termelőknek jogi tanácsadással szolgálnak, és helyi piacok szervezésével is segítik őket.
     A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt Rétság körzetéből is. Annál is inkább, hiszen a térség értékeit népszerűsítő kezdeményezés a távlatokban az egész Börzsönyt körülöleli, így - meglehet, hogy már a jövő évben – a mi vidékünket is érinti.
     A kétnapos túra /melynek során szállás, étkezés biztosított/ a váci Dunaparton található zenepavilontól indul, szeptember 16-án 9.00 órakor. 
Jelentkezés és további információ: 06 20 429 7027

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-