HANGADÓ
2006. SZEPTEMBER 

Városházi tudósítások

A választási ciklus utolsó előtti ülésén a két ülés közötti időszak fontosabb eseményeiről szóló tájékoztatás során szó esett az Rétsági Ipari Parkba érkező új gyár építéséről is. Egy japán befektető - a HI-LEX Company - máris elkezdte az építkezés előtti földmunkákat. A tervek szerint egy 100-120 főt foglalkoztató autóipari alkatrészeket gyártó üzem épül fel a kettes út mentén.
     A lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló előterjesztés során került szóba, hogy az árverésen megvásárolt volt honvédségi ingatlan adásvételi szerződésének érvénytelenítésére folyamatban lévő per - az önkormányzat képviseletét ellátó Dr. Szabó Sándor tájékoztatása szerint - a Fővárosi Bíróságnál új bíróhoz került. A bizonyítási eljárás csupán a tanú meghallgatására irányult. A felperes Tolmács község csak a tárgyaláson nyújtotta be bizonyítékait. A következő tárgyalási nap december közepére lett kitűzve.

  • A testületi ülés napirendjén elsőként a 2006. évi költségvetés első féléves teljesítése szerepelt. A szokásos és egyben kötelező feladat értékelésénél a Pénzügyi Bizottság és a jelen lévő Dr. Farkas Sándorné könyvvizsgáló véleménye sok tekintetben összecsengett. A könyvvizsgáló kiemelte, hogy a beterjesztett anyag összhangban áll az előírásokkal, tartalmazza mindazon dolgokat, amelyek alkalmasak a képviselő-testület alapos tájékoztatására. Az első félévi gazdálkodás ugyanakkor nem volt feszültségmentes, ami abból is származik, hogy forráshiánnyal indították az évet. A tervezett feladatok eredményesen megoldásra kerültek, s kedvező az iparűzési adó teljesítése is. Az eredményekhez hozzájárult, hogy az intézmények - így első sorban a művelődési központ és az általános iskola - pályázatai számos esetben sikerrel zárultak.
  • Egy korábbi megbízás alapján a salgótarjáni Pannon-Forrás Kft. készítette el a laktanya hasznosítására tett, a felhasználási javaslatokat tartalmazó tervezetét. A dolgozat nyolc variációt vet fel. Ezek sorában szerepel a szociális otthonként és idősek otthonaként, börtönkomplexumként, laboratóriumként és a hozzá kapcsolódó kutatóintézetként, levéltárként és szórakoztató központként, logisztikai központként, oktatási központként, sport- és wellness-központként való hasznosítás, de tárgyalja a városrész rehabilitációjában szerepet vállaló tervezetet is. A tervek szerint a szakértők által kidolgozott hasznosítási javaslatok főbb kivonata hamarosan az interneten, a város honlapján is megtekinthetik az olvasók. Határozat született arról is, hogy  társadalmi vitára bocsátja a testület a koncepciót, és a lakossági véleményeket is figyelembe kívánván venni, meg kell szervezni ennek fórumait is.
              A dokumentáció letölthető honlapunkról >>>
  • A város honlapján olvasható befektetési lehetőségre felfigyelve máris érkezett egy ajánlat. Egy vállalkozásnak, az ülésen jelen lévő képviselője néhány mondatban fel is vázolta tervezetét, mely a várost, a kistérséget és a régiót ellátó szociális és egészségügyi alap és részben szakellátást nyújtó gondozási központ megvalósítását jelentené.
  • A testület ismét tárgyalta az önkormányzati pályázatok eredményességét számba vevő előterjesztést. A Pénzügyi Bizottság összefoglalójában elhangzott, hogy ez az előterjesztés sokkal reálisabb az előbbinél, s tudomásul kell venni, hogy a pályázati lehetőségek megragadása nélkül ma már nem működhet egyetlen önkormányzat sem. Városunk az utóbbi években e tekintetben meglehetősen lemaradt.
  • Az ALS 96 Kft. kérelemmel fordult az önkormányzathoz. Az általa Pusztaszántón kialakítani tervezett 15 db családi ház ellátását szolgáló vízvezeték megépítéséhez kéri a szolgalmi jog megadását. A képviselők támogatták a tervezetet, a szolgalmi jog ellében - a később épülő lakások ellátása érdekében - a kérelmező köteles kiépíteni szilárd burkolatú utat, közvilágítást és vízelvezetést.
  • Az RD Salus Kft., a Nagyparkolóban lévő cukrászüzlet bővítése érdekében kérelmet nyújtott be a bővítéshez szükséges terület megvásárlásához. A jelenleg, az üzlet előtti kerthelyiségként használt területet kívánja beépíteni, mely az üzletsor másik oldalának tükörképét is jelentené. Miután a tervezet egyezik a településünk rendezési tervével is, a testület hozzájárult, hogy a kérelmező a területet 2 éves beépítési kötelezettség előírása mellett, 6000 Ft/m2+ÁFA egységáron megvásárolja. A földhivatali megosztások költségei is a kérelmezőt terhelik.
  • Matkovics László sződi lakos terület használati kérelmet nyújtott be zöldség-gyümölcs kereskedés megvalósításához. Miután a kért terület jelentős részét érinti a Börzsönyi és a Jászteleki út csapadékvíz elvezetésének terve, a testület a bérbeadást nem támogatta.
  • Az Oktatási Minisztérium a 2006/2007. oktatási évre is kiírta a Bursa Hungarica ösztöndíj pályázatot. A rétsági testület ezúttal is egyhangú szavazással csatlakozott a felső fokon tanuló fiatalokat támogató kezdeményezéshez. A pályázati felhívás részletesen a 3. oldalon olvasható.
            A pályázat és az ürlapok innen is letölthetők >>>
  • Hasonlóan egyhangú állásfoglalással született döntés az iskolatej program folytatásáról. Ennek keretében heti három alkalommal tanulónként 1 db 2 dl-es tejet, vagy azzal egyenértékű tejterméket biztosít a program a diákoknak.
  • Az augusztusi ülésen utolsóként egy fellebbezés megtárgyalása került sorra. Tekintve, hogy az hatósági üggyel kapcsolatos, és személyi adatokat is tartalmaz, ezért zárt ülést rendeltek el.
V.J.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-