HANGADÓ
2006. JÚLIUS 

Május 9. – Az Európai Unió Napja

Intézményünk, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár az Európai Unió Napja alkalmából több programot is sikeresen megszervezett. Május 1. és 12. között a könyvtár olvasótermében könyv- és egyéb dokumentum (CD, CD-ROM, videókazetta) kiállítást rendeztünk. 
     Május 9-én délelőtt az általános iskola tanulói részére „Európai népek meséi” címmel vetélkedőt tartottunk A gyerekek megismerkedhettek az EU tagországok népmeséivel, azok fő motívumaival és a végén a vetélkedő után egy gyermek nagyon találékonyan megfogalmazta, hogy nagyon sokban különböznek az egyes népek a hagyományaik, mondáik, legendáik, meséik szempontjából, de nagyon sok közös motívum is megjelenik bennük, úgymint a hármas szám, a legkisebb fiú (királyfi, királylány), a hősök szinte azonos tulajdonságai, a csodás elemek és még sokáig lehetne sorolni ezeket a közös elemeket.
     Késő délután a könyvtárban vendégünk volt Dr. Csáky Károly, ipolysági tanár, író, költő, néprajzkutató, a Magyar Kultúra Lovagja, aki előadást tartott a „Határokon átnyúló irodalmi kapcsolatok az EU-ban” címmel. Tartalmas előadásából nagyon sok vonatkozásban ismerhettük meg, hogy az emberi kapcsolatok nem érnek véget az országhatároknál. A magyar irodalomhoz kell sorolni azokat az írókat, költőket, irodalmárokat, akiket a történelmi események Magyarország határainak másik oldalára tett, de ettől függetlenül ők hatással vannak az anyaország irodalmára is. Nagyon nehéz lenne elképzelni a magyar irodalomtanítást pl. Mikszáth Kálmán és Madách Imre művei nélkül.
     A találkozón sok kérdés hangzott el konkrét személyekre vonatkozóan és a mostani helyzet kapcsán, hogy ma milyen a szlovákiai magyar írók és költők helyzete és miben támogatja őket az anyaország.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-