HANGADÓ
2006. JÚLIUS 

Városházi tudósítások

Rétság Város Önkormányzatának Képviselő-testülete június 29-én tartotta szokásos havi ülését. 

  • A tárgyalás során elsőként a 2006. évi költségvetés módosítására került sor, melynek indokai a központi támogatás előirányzatának változása, az átvett pénzeszközök, a pénzmaradvány átvezetése, valamint a testület kötelezettség-vállalásai voltak.
  • Egy előterjesztés az önkormányzat által a 2003-2006. évek alatti időszakban benyújtott pályázatok eredményességét tárgyalta. Miután a testület az előterjesztést nem találta kielégítő részletességűnek, elfogadta a Pénzügyi Bizottság ajánlását, miszerint a témát ismételten napirendre kell tűzni, annak részletesebb kidolgozása után.
  • Mocsári Gergely képviselő egy tájékoztató keretében számolt be az önkormányzatnak a Nógrád Megyei Közoktatási Közalapítvány kuratóriumi tagjaként végzett munkájáról. A közalapítvány 1997-ben jött létre, s önkormányzatunk 1999-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. A közalapítvány fő tevékenysége a pályáztatás, a rendelkezésre álló pénzügyi keret pályázati úton történő szétosztása Nógrád megye közoktatási tevékenységet ellátó résztvevői között. Az 1998-2005. évek közötti időszakban a Rétsági Általános Iskola 3 millió 339 ezer, az óvoda 1 millió 860 ezer és az önkormányzat 5 millió 150 ezer forintos támogatást nyert el az alapítványtól a pályázataikban megfogalmazott céljaik támogatására. A testület hangsúlyozta, hogy Mocsári Gergely eredményesen képviselte városunk és térségünk érdekeit a kuratóriumban, s intézményeink segítségére is volt a pályázataik megfogalmazásában.
  • Napirendre került a rétsági temető parcellázási tervének jóváhagyása. A testület egy korábbi döntés alapján a terv elkészítésével a salgótarjáni székhelyű Regionál Tervező és Fővállalkozó Kft-t bízta meg a terv elkészítésével. Az ülés során a tervezet elfogadásra került, annak meghagyásával, hogy sírhelyeket a továbbiakban kizárólag a tervben foglaltak szerint lehet kialakítani, s elő kell készíteni megtárgyalásra az önkormányzatnak immár ezzel a tervvel is összhangban álló, a temetőről és a temetkezés rendjéről szóló helyi rendeletét.
  • A Rétsági általános Iskola igazgatója, Holman Ferenc tájékoztatta a képviselőket az intézmény osztályainak és napközis csoportjainak várható létszámáról. A tárgyalás során kiemelt figyelem irányult a 4. osztályos csoportokra. Ezek létszáma ugyanis várhatóan 14-14 tanuló. Az iskola kérte az önkormányzatot, hogy a tanulók, az eredményesebb pedagógia tevékenység érdekében engedélyezze a két osztály fenntartását. A testület, bár hangsúlyozta, hogy a pénzügyi gondok szorítanak bennünket, a gyermekek érdekeit előtérbe helyezve hozzájárult a kéréshez.
  • A testület napirendjére tűzte a 2006. munkatervének kiegészítését. A decemberben elfogadott munkaterv olyan napirendi pontokkal egészült, ki amelyeket az éves tervezés során még nem lehetett pontosan kitűzni, illetőleg néhány téma esetében a testület azok megtárgyalása időpontját változtatta meg.
  • Tárgyalásra került egy előterjesztés, mely a belterületi utak felújításának lehetőségét vizsgálta. Az önkormányzat által benyújtott Zrínyi úti pályázat ugyanis forráshiány miatt elutasításra került. A legkritikusabb önkormányzati területek felújítására két árajánlat is érkezett. Az egyiket az EGÚT Rt., a másikat a HE-DO Kft. készítette. Miután ez a feladat a költségvetésben nem került megtervezésre, a testület forrás fedezet híján jelenleg nem tartja megvalósíthatónak a felújítások végrehajtását.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-