HANGADÓ
2006. FEBRUÁR 

Olvasói levél

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Ha mód van rá, olvasói levélként kérem, szíveskedjék leközölni az alábbi gondolatokat:
     Nagy érdeklődéssel mentem el a Rétsági Művelődési Házba 2006. január 19-én este 6 órára a Polgári Esték keretében meghirdetett rendezvényre, Bayer Zsolt író-publicista előadására.
Ismerem néhány munkáját, különösen a régi magyar vármegyékről írt könyvei, erdélyi történetei könyvtáram megbecsült darabjai.
Ahogy mondom, érdeklődéssel mentem, aztán az idő múlásával egyre inkább tűnődve hallgattam az előadót. A „társadalmi szerződés” megvalósulásának helyzetét taglalta nagy beleéléssel, esetenként előadói stílus-bravúrokkal, érezhetően a közönség (szélső) jobboldali szimpátiájára játszva.
Mondanivalója lényegével, a változtatás igényével egyetértek, de az alpári megfogalmazásaival nem.
Azt a gyalázkodást, gyűlölködést, csalózást, rablózást, a sváb nagyapa vágyálmaként óhajtott kommunista akasztgatást, de legalább orrba verést, szájon vágást, virsli ujjú, büdös szájú párttitkározást és egyéb, az író úrtól hallott, nyomdafestéket nem tűrő ordenáré megfogalmazást én bizony értetlenkedve fogadom.
     Mi szükség van erre? Mit akar ez az ember egyáltalán?
     57 éves vagyok, életem nagy része a régi világban telt el. Nem sírom vissza. Nem voltam az élcsapat tagja, nincs privatizált vagyonom. De a múltamat nem gyűlölöm. Abba a világba születtem én is, a gyerekeim is, a hódoltsági viszonyok már csak ilyenek. Munkával mindig lehetett boldogulni.
Jobboldali szavazó vagyok, én is a nemzeti oldal győzelmét várom, nekem is fáj december 5-e.
De ilyen stílusban nem lehet politizálni, eszmét, szándékot népszerűsíteni, netán új szavazókat szerezni, legfeljebb elriasztani a bizonytalanokat.
     Helyi ember vagyok, jórészüket ismerem, akik ott ültek. A legtöbbjük jobboldali szimpatizáns, vagy jó szándékú érdeklődő volt. Ezzel a felelőtlen, bántó stílusú előadással nem nyertünk új szavazatokat, de sok lehetséges voksot elveszítettünk. Jó ügyet is lehet rosszul szolgálni. Bayer úr ezt teszi. Lejáratja azt az oldalt, amit állítólag képvisel. Bayer Zsolt rétsági előadásával rossz szolgálatot tett a megbízóinak.
     Persze attól függ, hogy ki a megbízó.

Dr. Szabó Sándor
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-