HANGADÓ
2006. JANUÁR 

Városházi tudósítások

Az év utolsó ülésén a napirendi pontok megtárgyalást megelőzően Mezőfi Zoltán polgármester összefoglalta az elmúlt évek legjelentősebb rétsági önkormányzati eredményeit. 
     Kiemelte ezek sorában a közvilágítás felújítását, korszerűsítését, a csatornázás és ehhez kapcsolódó felújítás befejezését. A 2005. évben a középiskola indításának lehetősége, valamint a városi televízió élő adásai, magazinműsora és a jól működő internetes portál révén bővülő nyilvánossági fórumok jelentettek új eredményt. Már előre látszik, hogy a 2006-os esztendő sem lesz könnyű, sőt tovább fokozódnak az önkormányzatra háruló terhek.
      A két ülés közötti időszak legfontosabb eseményeiről szólva a polgármester tájékoztatta a testületet arról, hogy a TDK vezetése 2006. januárjáról 114 fő elbocsátását tervezi. Ebből 16 fő rétsági lakos. A jelenlegi létszám 280 fő. A veszteséges részleget Kínába tervezik áttelepíteni. A végső létszám 160-170 fő lesz.
     Mocsári Gergely képviselő hangsúlyozta, hogy ne csupán a létszámleépítés negatívumát említsük, hanem azt a sok pozitívumot is mellette, ami az elmúlt évek során jelentkezett a TDK rétsági jelenléte során.
      Havas Vilmosné, a Szociális Bizottság elnöke arról szólt, hogy a bizottság decemberi ülésén az év végi maradványból összesen 530.000 forintot osztott szét az arra rászorulók között. 31-en kaptak belőle 5-5000 Ft-ot azok az egyetemen, főiskolán tanuló nappali tagozatos hallgatók, akik nem pályáztak a Bursa Hungarica program támogatására. A családok támogatásánál fő szempont volt, az ahol több gyermek van a családban, s előtérbe kerültek azok is kik egyedül nevelik gyermeküket. Ily módon 101 főt érintett a támogatás. 74 fő esetében a tartós betegség, a súlyos betegség volt a segítség indoka. Havas Vilmosné megköszönte a bizottság tagjainak munkáját, s megköszönte Mezőfi Zoltán polgármesternek is, hogy egyetlen esetben sem próbálta befolyásolni a döntéseiket.
     A napirend előtt felszólalásában Dr. Szájbely Ernő kezdeményezte, hogy egy perces néma felállással emlékezzenek meg a közelmúltban tragikusan fiatalon elhunyt munkatársukról, Novák Ferencnéről.

  • A víz- és csatornaszolgáltatás hatósági díjának megállapítása során az ivóvíz díja 314 Ft/m3-ben, a szennyvízdíj 215 Ft-ban lett megállapítva. Kiemelésre került, hogy a vízdíj tekintetében Balassagyarmattal és Romhánnyal együtt a legalacsonyabb kategóriába tartozunk, míg a térség más települései ettől eltérő díjakat fizetnek. A rétsági 215 Ft-os vízdíjjal szemben például Bánkon 263 Ft-ot, Dejtár, Patak Ipolyvece lakói 419 Ft-ot, Nagyoroszi térsége 382 Ft-ot, Nőtincs térsége 331 Ft-ot fizet.
              A rendelet itt olvasható >>>
  • Az ülés feladatai közé tartozott a közszolgálati szemétszállítási díj megállapítása. A lakossági hulladék gyűjtésére szolgáló tartály heti egy alkalommal való ürítésének éves díja 2005-ben ÁFA-val 5.290 Ft volt. A hulladékgyűjtést végző Uránusz Kft-vel történő egyeztetés értelmében a cég vállalta, hogy 2006-ban is hasonló áron végzi el a feladatot. A borsosberényi hulladéklerakóra szállított lakossági hulladék kezelési költsége éves szinten mintegy két és fél millió. Ezen összeget az önkormányzat nem hárítja át a lakosságra, hanem magára vállalja. Változást jelent a szemétszállításban, hogy a új évben heti egy alkalommal, keddi napokon lesz szemétszállítás.
              A rendelet itt olvasható >>>
  • A központi támogatás előirányzatának változása, az átvett pénzeszközök, illetve a testületi kötelezettségvállalás indokolta a költségvetés ismételt módosítását. Ennek tárgyalásakor a Pénzügyi Bizottság nevében  Majnik László elmondta, hogy annak átnézése után az előterjesztést a korábbiakhoz hasonlóan precíznek, alaposnak találták. Megfogalmazást nyert, hogy az önkormányzat költségvetési helyzet némileg jobb, mint arra az év elején számíthattunk. Mocsári Gergely azt hangsúlyozta, hogy az intézmények a pályázati lehetőségek megragadásával eredményesen próbálnak segíteni a szűkös anyagi helyzetükön.
              A rendelet és a módosított költségvetés it olvasható >>>
  • Hagyományosan az utolsó testületi ülésen került megtárgyalásra a testület következő évi munkaterve is. Az egyes napirendi pontok összeállításánál arra törekedtek, hogy a mind szélesebb körben kapjanak információt a munka további javítása érdekében. A tervezetet a város honlapján közzétesszük.
               Az éves munkaterv itt olvasható >>>
  • A képviselő-testület határozata alapján az önkormányzati tulajdonú lakások értékesítése előtt az értékbecslésre pályázatot kell kiírni. A Mikszáth, valamint a Körtefa utcában lévő lakások értékbecslése vonatkozásában Lomen Pál nyújtotta be a legkedvezőbb ajánlatot, melyet a testület elfogadott. Az értékbecslés lefolyásáról a későbbiekben tájékoztatjuk lapunk olvasóit.
  • Szávai Attila és ifj. Majnik László lemondása után lecsökkent a Hangadó Szerkesztő Bizottságának tagsága. A Hangadó Szervezeti és Működési Szabályzata szerint a képviselő-testület feladata az új tagokat megbízni. Ennek érdekében a testület felhívást tesz közzé új tagok jelentkezése érdekében, melyet lapszámunkban is megtalálnak a kedves olvasóink.
              A Hangadó Alapító Okirata itt olvasható >>>
  • A sportegyesületek támogatása érdekében már korábbi években is felhívást tett közzé az önkormányzat. A pályázatokat az EMOS-Bizottság véleményezi, majd tesz javaslatot a felosztásra. A pályázati feltételeket az alábbiakban is közzé tesszük.
              A pályázati felhívás itt megtalálható >>>
  • Az iskolatej akciót értékelve a testület a program folytatása mellett döntött. 
  • A nyolc képviselő által létrehozott képviselői keret vonatkozásában újabb adományozásról született határozat. Ez alkalommal a Rétság Városi Sportegyesület kezelésébe adott faház szükséges felujítási munkáit támogatták a képviselők.
Kapcsolódó internetes anyagok:
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-