HANGADÓ
2005. DECEMBER 

Városházi tudósítások

A képviselő-testület elmúlt havi ülésén Dr. Szájbely Ernő tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a mentőszolgálat személyi gondjai miatt a rétsági állomáson lévő esetkocsi csak csökkentett időben tud üzemelni. A november havi ülésén, napirend előtti felszólalásában azonban már annak az örömteli változásról adhatott számot, hogy időközben belső átszervezéssel elhárultak a gondok, s így ismét 24 órás készenlétben várakozik a bajba jutottak megsegítésére a mentőorvos és az esetkocsi is.

  • Az államháztartási törvény rendelkezése értelmében a következő évre vonatkozó költségvetési koncepció tárgyalásakor tájékoztatást kell adni az adott év költségvetésének időarányos teljesítéséről is.  Az alapfeladatok ellátását folyószámla hitel igénybevételével tudták biztosítani, melynek állománya október 31-én 2.265 eFt volt. A bevételek tíz havi teljesítése 81,4%, mely időarányosnak mondható. A kiadások teljesítése 81,16%.
  • Az idézett törvény értelmében a következő évi költségvetési koncepciót november 30-ig kell a testületnek megtárgyalnia. A 2006. évi koncepció értékelésénél megállapítást nyert, hogy az előterjesztés jó alapot nyújt ahhoz, hogy további finomítással egy teljesíthető költségvetés készüljön belőle. A vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével elkészített, s a bizottságok által felülvizsgált intézményi költségvetéseket, valamint a szakfeladatok pénzügyi tervezetét a testület januári ülésén vitatják meg.
  • Egy előterjesztés a középiskola indításának lehetőségét tárgyalta. Dr. Szájbely Ernő, az EMOS Bizottság elnöke összefoglalójában elmondta, hogy nem az a kérdés, hogy kell-e középiskola Rétságnak, hisz jelenleg is van egy működő esti tagozat. A valódi kérdés az, hogy a nappali tagozatos szakközépiskola indításához megvannak-e a tárgyi feltételeink. Elhangzott, hogy a téma előkészítése felemásra sikerült. Nem történtek meg azok az egyeztetések, melyek a tagozatot indító balassagyarmati Bérczy Károly Középiskola és a működéshez helyet biztosító rétsági általános iskola között az együttműködés terén elengedhetetlenek. Holman Ferenc, az általános iskola igazgatója elmondta, hogy az indításhoz tudják biztosítani a szakközépiskolának a kizárólagos használatra kért termeket, de már előre jelezte, hogy mire a harmadik osztály is beindul, az ehhez szükséges termek már nem állnak rendelkezésre. A testület felkérte a két intézmény vezetőjét, hogy dolgozzák ki az együttműködés részletes tervezetét. A téma tárgyalása során a képviselők sorra üdvözölték a tervezetet. Jávorka János arra hívta fel a figyelmet, hogy a középiskola előnyeit és hátrányait egyaránt a mérleg két serpenyőjébe kell tenni, s meg kellene vizsgálni az általános iskola 12 osztályosra való bővítésének lehetőségét. Girasek Károly kiemelte, hogy most elsőször kerül egy részletes anyag e tárgyban a testület elé, azonban ebből is hiányoznak lényeges konkrétumok, s jobb lett volna, ha megelőzzük ezt a késedelmet. Dr. Katona Ernő örömmel nyugtázta, hogy az együttgondolkodás eredményeként a testület támogatta a kezdeményezést. A két intézmény együttműködésére vonatkozóan pedig úgy vélte, majd az élet fogja diktálni azt, miként kell majd a gyakorlati teendőket hozzáigazítva napról-napra zökkenőmentesebbé tenni. Havas Vilmosné azt emelte ki, hogy a középiskola egy jó lehetőséget biztosít a rétsági pedagógusoknak abban, hogy az egyetemi végzettséget is megszerezve a középiskolában is taníthassanak. Dr. Tóth Mária azoknak a 14-15 éves gyermekeknek nyújtott új lehetőségről szólt, akik szülői felügyelet nélkül nem tudnák vállalni a középiskolába utazás gondját. Mocsári Gergely úgy vélte, hogy az új intézmény városunknak is rangot ad, s hogy az elérhető közelségben nincs másik olyan középiskola mely együttesen nyújtana közgazdasági, számítástechnikai, valamint német és angol nyelvi képzést. Hozzátette, hogy megítélése szerint a rétsági iskola rangját is növelni fogja a társintézmény, sőt a középiskola magasabb szintű tárgyi eszközkészletét az általános iskola is használhatja majd.
  • Mint arról hírt adtunk, a képviselő-testület az augusztusi ülésen ismét csatlakozott az Oktatási Minisztérium által kiírt Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázathoz. A 18 pályázatot az önkormányzat Szociális Bizottságának tagjai rangsorolták, ajánlatot téve a testületi döntéshez. A rendelkezésre álló keret felosztásakor figyelembe vették a családban eltartottak számát, a tartós betegséget, az egy főre eső havi jövedelmet, a pályázó árva, vagy félárva voltát, s indoklását a szociális helyzetre vonatkozóan. Az ily módon felosztott összeget Kotroczóné Somosi Éva javaslatára személyenként havonta ötszáz forinttal megtoldották. Ennek jelentőségét emeli az a tény, hogy az önkormányzat által biztosított összeghez az állam ugyanannyit hozzátesz. Az ösztöndíjakról szóló döntést külön táblázatban közöljük a 4. oldalon.
  • A képviselő-testület június havi ülésén értékesítésre jelölte a Mikszáth és Nyárfa utcai BM bérlőkijelölésű lakásokat. Az értékesítéshez a lakásokkal rendelkezni jogosult Nógrád megyei Rendőrkapitányság Vezetője a vételár 50%-ának átadása mellett hozzájárult. A testületi döntés értelmében a lakások eladásához szükséges értékbecslés elkészítésére 15 napos határidővel ajánlatot kell kérni.
  • A Rákóczi út 51. szám alatt működött Sentryx Kft. felmondta a bérleti szerződést, s egyben felajánlotta, hogy az ott lévő beépített berendezési tárgyakat jelképes összegért az önkormányzat megvásárolja. A testület a Pénzügyi bizottság javaslatára a berendezések megvásárlása mellett döntött. A bérlemény használatára vonatkozóan pályázat kiírására kerül sor, melynek keretén belül 8500 Ft/m2/év bérleti díjért használatba kívánja adni. Az erről szóló döntésre azonban a településfejlesztési Bizottság kérésére csak a következő testületi ülésen kerülhet sor, amikor a középiskola kérdésében is pont kerül az előterjesztésre.
  • Az általános iskola igazgatója a Pedagógiai Program órakeretének módosítása tárgyában nyújtott be kérelmet a testületnek, melyet az egyhangú szavazással elfogadott.
  • A Belső Ellenőrzési társuláshoz is újabb települések csatlakoztak. Ezúttal Alsópetény, Nőtincs, Felsőpetény, Ősagárd, Nógrád és Berkenye községek is bejelentették, hogy január 1-től csatlakozni kívánnak. A testület támogatta a jelentkezésüket.
  • A Nyugat-Nógrád Gyermekjóléti Családsegítő és Szolgálathoz is újabb önkormányzatok jelezték csatlakozási szándékukat: Alsópetény, Diósjenő, Nézsa, Ősagárd, Szente, Nőtincs, Szendehely és Felsőpetény. 
  • Az előző testületi ülésen szerepelt napirenden az a kérelem, melyben Jónás Attila a MOL-kúttal szembeni autósbolt környékét kérte egy facsemete és dísznövény-lerakat létesítéséhez. Az októberi ülésen született határozat értelmében a környéken élők véleményét is ki kellett kérni a döntést megelőzően. Az érintett lakosok tiltakoztak a terület kereskedelmi hasznosítása ellen, így a kérelmet elutasították.
  • A Rétsági Judo Klub kérelmet nyújtott be az önkormányzathoz, melyben kérte a II. Rétság Város Kupa nemzetközi verseny rendezési költségeihez való hozzájárulást. Az önkormányzat azzal az indoklással utasította el a kérelmet, hogy az egyesület a 2005. évben 450 ezer forint támogatást kapott, mely összegből 100 ezer az említett rendezvény támogatására volt fordítható.
  • A temető-rendezés terveinek elkészítése tárgyában a testület két, arra jogosult vállalkozástól kért árajánlatot. A tárgyalások során a salgótarjáni Regionál Tervező és Fővállalkozó Kft. által benyújtott ajánlat volt a kedvezőbb az ár és a vállalkozási határidő vonatkozásában is.
  • A napirenden szerepelt a Városi Művelődési Központ és Könyvtár intézményvezetői állásának pályázata is. A jelenlegi megbízás április 30-án lejár. A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján a magasabb vezetői poszt betöltésére pályázatot kell kiírni, s azt a nemzeti Kulturális Örökség minisztériuma hivatalos lapjában kell közzétenni. A pályázat benyújtásának határideje: a megjelenéstől számított 30. nap. A pályázat kellékei, illetve feltételei: magyar állampolgárság, erkölcsi bizonyítvány, egyetemi végzettség, vagy főiskolai közművelődési képzettség, legalább 5 éves vezetői és 10 éves közművelődési szakmai gyakorlat, szakmai program. A szakmai programnak tartalmaznia kell: az intézmény racionális működésének lehetőségét, a lakosság különböző rétegei számára tervezett foglalkozásokat, állami ünnepek és városi rendezvények lebonyolítására, a Városi Televízió működtetésére vonatkozó elképzeléseket. Az intézményvezetői megbízás 5 éves időtartamra szól. A beosztáshoz kapcsolódó juttatások: a vezetői pótlék a pótlékalap 300%-a.
  • Egy határozat értelmében minden testületi ülés napirendjén szerepel a kiemelt feladatok állásáról és a folyamatban lévő szerződésekről szóló polgármesteri tájékoztató. Ez utóbbiak vonatkozásában arról született határozat, hogy a januári testületi ülésen részletesen áttekintik az érvényben lévő szerződéseket.
  • Miután ez a testületi ülés egyben közmeghallgatás is volt, lehetőséget kaptak a jelen lévő állampolgárok arra, hogy kérdéseket tegyenek fel a polgármesternek és a jegyzőnek és elmondják véleményüket a várost érintő kérdésekben. Gönczöl László affelől érdeklődött, hogy miből származik a város adósságállománya. Hegedűs Ferenc hasonló kérdést tett fel, majd megköszönte a középiskolát érintő bölcs döntést. Javaslattal is élt, miszerint az alsó tagozatos iskola és a futballpálya helyén is lakóparkot kellene létesíteni. Az iskolát a laktanya területére a sporttevékenységet a sportkombinátba kellene telepíteni. Szabó Klára a Rétságért Egyesület által szervezet fórumon történteket tette szóvá. E rendezvényen Dr. Tóth Mária  azt a véleményét hangoztatta gyűlölködő hangnemben, hogy a testületi döntések kérdései előzetesen el vannak döntve. Mindezzel lejáratta a bizottságok tagjait, s az önkormányzati képviselőket. Kapecska Ferenc a testületi ülések TV-adásainak minőségét kritizálta, s a KRESZ-park, valamint a játszóterek karbantartását szorgalmazta. Mint említette, ehhez még saját nyugdíjából is kész áldozni 50 ezer forintot hat hónapon keresztül. Dr. Katona Ernő bejelentette, hogy az általa szervezett Kölyöksziget Alapítvány kész fogadni, az erre vonatkozó +felcimkézett , azaz csak erre a célra fordítható felajánlásokat. Sirkó Jánosné szintén üdvözölte a középiskolára vonatkozó pozitív döntést, s javasolta, hogy a hagyományos újévköszöntőt a Nagyparkolóban tartsák meg a Mindenki Karácsonyához hasonlóan. Javaslattal élt arra nézve is, hogy az egész iskolát a laktanya területén kellene elhelyezni.
  • Az egyebekben több önkormányzati képviselő is szóvá tette Dr. Tóth Mária, képviselőket megalázó, trágár megnyilatkozásait, mire az érintett több ízben is kijelentette, hogy nem hajlandó mondatait visszavonni, s hogy többé nem teszi be a lábát a Rétságért Egyesület rendezvényeire. Dr. Katona Ernő a szicíliai útról szólt, melynek célja testvérvárosi kapcsolatok építése, s a távoli kultúrákkal való ismerkedés volt, s amelyre - mint fogalmazott - "nem voltunk kíváncsiak" . Girasek Károly a januárban esedékes önkormányzati újévköszöntő előkészületeit szorgalmazta, hangsúlyozva, hogy már a jelen testületi ülésnek foglalkozni kellett volna vele ahhoz, hogy gördülékenyen, mindenki megelégedésére szolgáljon. Befejezésként Jávorka János szólt a Mindenki Karácsonya előkészületeinek állásáról, kihangsúlyozva, hogy minden segítő szándékot, támogatást, jó ötletet szívesen veszünk a sikeresebb lebonyolítás érdekében.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-