HANGADÓ
2005. NOVEMBER 

Megalakult a „Rétságért Egyesület”

2005. szeptember 26.-án a Nógrád Megyei Bíróság, 1408-as nyilvántartási szám alatt, bejegyezte a Rétságért Egyesületet, mint társadalmi szervezetet. Annak ellenére, hogy az Egyesület szervezése már ez év tavaszán megkezdődött, tényként – eddig – csupán ennyi mondható el. De milyen okok teszik indokolttá, ill. szükségessé a szervezet megalakulását?
     Először is annak a ténynek a felismerése és tudatosulása, hogy lakóhelyünk, otthonunk – és környezetének – fejlesztése, szépítése valamennyiünk feladata. Nem szabad csak másokra – az államra, az önkormányzatra, néhány lelkes patriótára – várni, hisz közösek a céljaink, és ebből következően, közös a felelőségünk is.
     Aztán, sajnálatos módon, tapasztalni sok embernél közömbösséget, kívülállóságot, bezárkózottságot, hiteltelenséget, amelyeknek okait most ne firtassuk, ám mindegyik fékezi, gátolja a fejlődést. Ez ellen tenni kell. Hitet kell adni az embereknek, bizonyítani, ha lassan is, de van értelme a közösségi cselekedetnek.
     Természetesen a megalakulás okai közé kell sorolni a segíteni akarást. Segíteni az itt élőknek, az önkormányzatnak, hogy a polgárok véleményéből kiindulva, közösen határozhassuk meg a jövő feladatait. Nem gondoljuk, hogy kezünkben van a bölcsek köve, amit egyébként másokról sem hiszünk el, bármilyen gyakran is hangoztatják, de a sokféle vélemény, a sokféle nézőpont segíthet, segít a helyes irány megtalálásában. Ebben akarunk segíteni.
     Végezetül fontosnak és szükségesnek tartottuk, hogy létrejöjjön Rétságon egy olyan civil szervezet, amely alternatívát mutathat fel, ill. példát adhat egyéb civil szerveződésnek létrejöttéhez, amelyek erősíthetik a helyi demokrácia fejlődését.
Milyen céllal alakult meg az Egyesület? Idézet az Alapítványból:

  • „tevékenységével, munkájával segítse Rétság város fejlődését,
  • választható fejlesztési célokat, megoldási módszereket dolgozzon ki,
  • segítse tagjainak, támogatottjainak közéleti munkáját,
  • Mintát adjon, lehetőséget biztosítson a lakóhely, az otthon érdekében tenni akaró polgárok részére,
  • véleményformáló közösségé váljon.”
     Kik lehetnek az Egyesület tagjai? Minden természetes és jogi személy, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki elfogadja az Egyesület Alapszabályát, vállalja, hogy tevékenyen részt vesz az egyesület munkájában, ill. fizeti a havi 100 Ft-os tagsági díjat. Az Egyesület pártoló tagja lehet szintén minden természetes és jogi személy, ill. jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki az Egyesület Alapszabályát elfogadja, valamint erkölcsileg és anyagilag támogatja a szervezet működését.
     Várjuk tehát mindazokat, akik tevőlegesen vagy anyagilag, de tenni akarnak városunkért, akik otthonuknak érzik lakóhelyüket, akiknek fontos a település fejlődése. Dolgozzunk közösen, felelőséggel magunkért, jövőnkért, Rétságért.
  Babicz István a Rétságért Egyesület elnöke

Tisztelt Rétságiak!
Talán Önök is hallották vagy olvasták a Hangadóban, hogy megalakult a „Rétságért Egyesület”, amelynek célja, hogy (részletek a célok közül):

  • tevékenységével, munkájával segítse Rétság város fejlődését,
  • választható fejlesztési célokat, megoldási módokat dolgozzon ki.
  • Ahhoz, hogy ez a munka sokak megelégedésére, illetve Rétság város javára váljon, szükséges, hogy megismerjük az Önök véleményét is.
Kérjük tehát, írja meg számunkra, hogy Ön szerint  melyek a legfontosabb tennivalók (max. 5 db) a város településfejlesztési, kereskedelmi, közlekedési, oktatási, egészségügyi stb. területeiről.
A javaslatok mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy Ön mit változtatna meg a város életében (max. 3 db), hogy ne menjenek rossz irányba az események.
Válaszait – ezen az oldalon vagy új lapon – az alábbi helyeken adhatja le:
  • az Egészségügyi Központban Szlezák Istvánné Eszternek vagy Babiczné Laczó Ilonának;
  • a könyvtárban Varga Nándorné Julikának vagy Rauscher Margónak;
  • a Nyomtatványboltban Szabó Klárának;
  • a Könyvesboltban Helyes Máriának.
Tisztelt Rétságiak! Bízunk abban, hogy munkánk az Önök segítségével eredményes lesz és városunkból egy büszkén vállalható, élhető település lesz.
Rétság, 2005. október
A „Rétságért Egyesület” nevében köszönettel és tisztelettel:
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-